Υποχρεωτικά τα POS σε δεκάδες κλάδους: Ταξί, θέατρα και περίπτερα στη λίστα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υποχρεωτικά τα POS σε δεκάδες κλάδους: Ταξί, θέατρα και περίπτερα στη λίστα

Οκτώβριος 19, 2018 - 10:27

φωτογραφία eurokinissi

Χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σύντομα να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS με στόχο σταδιακά να ενταχθεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στις συζητήσεις που διενεργούνται στο υπουργείο Οικονομικών αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί στα ταξί και στα περίπτερα μεταξύ άλλων.

Αμέσως μετά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη δημιουργία συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων on line μέσω Διαδικτύου, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, από τις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.

2. Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 ευρώ στα 400 ή 300 ευρώ.

3. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

4. Δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online μέσω Διαδικτύου με την εφορία, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.

5. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.