Τόλης Κοΐνης: Τι άκουσε ο Κολοκοτρώνης;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τόλης Κοΐνης: Τι άκουσε ο Κολοκοτρώνης;

Οκτώβριος 20, 2018 - 14:38

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Επειδή πολλά ηλεκτρονικά μέσα με έμμεσο τρόπο ειρωνεύθηκαν την συμμετοχή αρκετών συμπολιτών στη λαϊκή συνέλευση για την τύχη του πάρκου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, θεωρώντας την ως περιττή, οφείλω να απαντήσω επειδή συμμετείχα και πήρα και τον λόγο.
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο ναι μεν έχει αποφασίσει για την καταστροφή του πάρκου και την μετατροπή του σε πλατεία, αλλά ο καταιγισμός σχολίων στα μέσα μαζικής δικτύωσης υποχρέωσε τον Δήμο να καλέσει αυτή την συνέλευση. Σε αυτήν όποιος δεν φοβάται τον δημόσιο διάλογο προσήλθε. Όποιος δεν επιθυμεί να συγκριθεί με κοινούς θνητούς προφασίστηκε άλλες απασχολήσεις.
2. Η ευθεία αντιπαράθεση και ο διάλογος πάντοτε είναι προς όφελος της πόλης. Ως εκ τούτου καμία δημόσια συζήτηση δεν είναι περιττή.
3. Το σχέδιο όπως παρουσιάσθηκε δέχθηκε πολλαπλή και εξουθενωτική κριτική. Πήγα με εχθρικές διαθέσεις προς το σχέδιο, αλλά με όσα άκουσα εκεί έχω ακόμα πιο εχθρικές διαθέσεις για το σχέδιο καταστροφής του πάρκου.
4. Το πάρκο κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για να περιβάλλει το άγαλμα του Κολοκοτρώνη έφιππου όπως και στην Αθήνα. Τα σχέδια ήταν του Δ. Πικιώνη και προσέφεραν πάρα πολλοί συμπολίτες για τον εμπλουτισμό του. Στην μία πλευρά του υπήρχε ξύλινο αναψυκτήριο στολισμένο με τεχνοτροπία της εποχής (αρτ νουβό), το οποίο αποτέλεσε τόπο μεγαλώματος των μικρών Ναυπλιωτών για ογδόντα περίπου χρόνια. Την ιστορία αυτή του πάρκου οι αυτόκλητοι «αναμορφωτές» του την αγνόησαν. Με τα σχέδιά τους έφτιαξαν μια μοντέρνα πλατεία που δεν έχει καμία σχέση με το πάρκο.
5. Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της καταστροφής ήταν να μην «χάσουμε τα λεφτά», από κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα. Κατ’ αρχήν αν χάσει κάποιος λεφτά θα είναι ο μελετητής και ο αυριανός εργολάβος, όχι η πόλη του Ναυπλίου. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα κυκλοφορήσουν λεφτά «παρά έξω» από τους νόμιμους δικαιούχους.
6. Το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι το πάρκο φθίνει και δεν επωφελούνται οι πέριξ επαγγελματίες. Πράγματι… Η συντήρηση του πάρκου είναι τραγική με ευθύνη του Δήμου … καμία εκδήλωση από τις πάρα πολλές που γίνονται στην πόλη μας δεν έχει στείλει ο Δήμος ή η ΔΟΠΑΤ στο χώρο του πάρκου… ακόμα και στις πολλές καταθέσεις στεφάνων που οργανώνονται, ούτε μία δεν γίνεται στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη !!!! (Ούτε καν τα στεφάνια στην ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, λες και δεν φτιάχθηκε το άγαλμα από τα κανόνια του Παλαμηδιού) Τα παγκάκια έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί, τα κλουβιά είναι άδεια… Αυτά δεν χρειάζονται ακριβοπληρωμένα σχέδια ανάπλασης.
Πιστεύω ότι ο Κολοκοτρώνης μας άκουσε άλλους. Και τον Δήμαρχο και τον μελετητή και εμάς τους «αντιφρονούντες»… Βέβαια, ο γέρος ήταν ευφυής εν ζωή και – σίγουρα- ευφυέστερος στους ουρανούς… και θα μας σιχτίρισε για τη λαχτάρα των διοικούντων να αρπάξουν τις πενταροδεκάρες που μας ρίχνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι – κατακτητές.
Πάντως, την ώρα που είχα πάρει το λόγο (Στη φωτό, από το «Παλαμπούρτζι») δεν ήμουν σίγουρος αν το χέρι του έδειχνε ακριβώς την Τρίπολη ή μετακινήθηκε λίγο πιο κει για να μας δείξει την Πολέτα!!! (ένθα το Ψυχιατρείον).
Πάντως θα επιμείνουμε.

Βίντεο  https://youtu.be/fmiA5p3T1D0

ArgolidaPortal.gr Ναύπλιο - Τόλης Κοΐνης για το πάρκο Κολοκοτρώνη