Πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση: Υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση: Υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος

Οκτώβριος 31, 2018 - 11:58

Τον υποχρεωτικά πολιτικό όρκο για όλους αιρετούς και δημόσιους υπαλλήλους, περιλαμβάνει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το άρθρο 3 του Συντάγματος θα αναφέρει ότι το κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Με την πρόταση αυτή πάντως διαφώνησαν ορισμένοι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του άρθρου 3.

Ο Νίκος Φίλης εξέφρασε τον προβληματισμό πως η αναφορά σε επικρατούσα θρησκεία θα ακυρώνει τη θρησκευτική ουδετερότητα και εκτιμώντας ότι το ΣτΕ θα θέσει ζήτημα. Σε αυτό του απάντησε κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι θα ειναι διατυπωμένες κατά τέτοιο τρόπο οι διατάξεις ώστε να μην υπάρχει ζήτημα.

Η πρόταση για σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

-Το άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν απαλείφεται αλλά αναδιαμορφώνεται και γίνεται πιο λιτό. Παράλληλα, προστίθεται ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους.

-Θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση: Η αναγνώριση επικρατούσας θρησκείας δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών

-Υποχρεωτικός πολιτικά όρκος για όλους αιρετούς και δημόσιους υπαλλήλους.

Επίσης, στις τρεις θητείες διαμορφώνεται το όριο βουλευτικής θητείας. Εξαιρούνται αρχηγοί κομμάτων και οι πρώην πρωθυπουργοί.