Μανιάτης προς Δήμαρχο Ερμιονίδας: Άμεση παρέμβαση όλων μας για τον Ανάβαλο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μανιάτης προς Δήμαρχο Ερμιονίδας: Άμεση παρέμβαση όλων μας για τον Ανάβαλο

Νοέμβριος 14, 2018 - 10:25

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Επιστολή με θέμα «Επέκταση του Αναβάλου προς Ερμιονίδα», έστειλε σήμερα ο Βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ, καθ. Γ. Μανιάτης, προς τον Δήμαρχο Ερμιονιδας, κ. Δ. Σφυρή και τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονιδας. Στην επιστολή του ο Γ. Μανιάτης προτείνει συγκεκριμένα βήματα, προκειμένου να μην χαθεί περισσότερος πολύτιμος χρόνος για την ένταξη του έργου της επέκτασης του Αναβάλου στην Ερμιονίδα, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 38.500.000€ και το οποίο είναι απολύτως ώριμο για υλοποίηση από τον Ιανουάριο του 2015.

Ακολουθεί η επιστολή του Γ. Μανιάτη:

Προς:

- Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Δ. Σφυρή

- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, κ. Αρ. Δημαράκη

- Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας

Θέμα: «Επέκταση του Αναβάλου προς Ερμιονίδα»

Κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητοί φίλοι,

στον πρόσφατο χαιρετισμό μου στην 7η Γιορτή Ελαιολάδου και Ελιάς στο Κρανίδι, ανέδειξα δημόσια την άμεση ανάγκη, με συντονισμό του Δημάρχου Ερμιονίδας, η Περιφέρεια και οι βουλευτές του Νομού να ζητήσουμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Αραχωβίτη, την  ένταξη του έργου της επέκτασης του Αναβάλου στην Ερμιονίδα στο μέτρο 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020).

Με έμφαση μάλιστα τόνισα ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 30/11/2018 και ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων για το μέτρο αυτό είναι 180.000.000€ για το σύνολο της χώρας. Δεδομένου ότι τα κονδύλια αυτά είναι βέβαιο πως δεν επαρκούν για τα όλα τα πανελλαδικά αιτήματα και με τη βεβαιότητα ότι η επέκταση του Αναβάλου στην Ερμιονίδα είναι θέμα ζωής, θεωρώ πως απαιτείται να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω, ότι για πρώτη φορά με σοβαρότητα αντιμετωπίστηκε το θέμα του Αναβάλου στην Ερμιονίδα το 2010, όταν πάρθηκε η πολιτική απόφαση περί επέκτασής του και η προετοιμασία για την προκήρυξη της αντίστοιχης μελέτης. Πράγματι, η μελέτη επέκτασης του Αναβάλου προς Ερμιονίδα ανατέθηκε τον Μάιο 2011 και παρελήφθη με τα αναγκαία τεύχη δημοπράτησης, τον Ιανουάριο του 2015, πλήρως αδειοδοτημένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας. Η μελέτη προβλέπει ως κόστος του έργου τα 38.500.000€ και θα έπρεπε άμεσα να προκηρυχθεί και σήμερα το έργο να έχει ήδη υλοποιηθεί, δεδομένης της διαθεσιμότητας από το 2015, των απαραίτητων κονδυλίων.

Η καθυστέρηση αυτή στην ένταξη του έργου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για την υλοποίησή του.

Θυμίζω μάλιστα, ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 το έργο του Αναβάλου προτάθηκε από εμάς για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ με συνολικό προϋπολογισμό 100.000.000€. Η πρόταση αυτή δυστυχώς αποσύρθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, χωρίς να υποβληθεί άλλη εναλλακτική πρόταση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με απόλυτα έγκυρη ενημέρωση που έχω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αρμόδια Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων έχει ήδη εντάξει το έργο του Αναβάλου προς Ερμιονίδα στις προτάσεις που θα αποστείλει για ένταξη στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ. Ισχυρή βάση τεκμηρίωσης της πρότασης αυτής είναι, ότι πρόκειται για συνέχιση του έργου, που ήδη υλοποιείται από το 2011 στην Αργολίδα, και κατά συνέπεια πρέπει να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί με την επέκταση προς Ερμιονίδα.

Όμως, δεδομένου ότι η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων θα προτείνει στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ ένα σύνολο έργων που ασφαλώς θα ξεπερνά τον συνολικά διαθέσιμο προϋπολογισμό των 180.000.000€, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί να υπάρξει ισχυροποίηση της δικής μας πρότασης μετά από πλήρη ενημέρωση τόσο των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής, όσο και του αρμόδιου Υπουργού.

Με βάση όλα τα παραπάνω, προτείνω τα επόμενα βήματα, ώστε να μην χαθεί περισσότερος πολύτιμος χρόνος:

1. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας για τη σπουδαιότητα του έργου.

2. Αντίστοιχες αποφάσεις των αγροτικών συνεταιρισμών και άλλων συλλογικοτήτων της Ερμιονίδας.

3. Με συντονισμό του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Αραχωβίτη, με τη συμμετοχή των 3 βουλευτών του νομού, καθώς και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επειδή πληροφορούμαι ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και από άλλες περιοχές για έργα Εγγείων Βελτιώσεων, θεωρώ πως η άμεση και τεκμηριωμένη παρέμβαση όλων μας είναι επιβεβλημένη.

 Με εκτίμηση,

καθ. Γιάννης Μανιάτης

Βουλευτής Αργολίδας, π. Υπουργός