«Και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα των παιδιών και των νέων»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα των παιδιών και των νέων»

Νοέμβριος 18, 2018 - 08:59

20 Νοεμβρίου 2018 - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 

 

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ.  

Τριάντα περίπου χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν σε όλο τον κόσμο κάτω από παγκόσμιες απειλές υψηλής έντασης. Φτώχεια και πείνα, πόλεμοι,  φυσικές καταστροφές, κοινωνικός αποκλεισμός, μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών, διακρίσεις και βαθιές ανισότητες δεν αποτελούν δυστυχώς σπάνια φαινόμενα.

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου, είναι και για τη χώρα μας σημαντικός, ιδιαίτερα τώρα που βγαίνει από την κρίση, προκειμένου να σχεδιάσουμε και να δεσμευτούμε όλοι, το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών,  σε ένα πολυετές  μακροπρόθεσμο εθνικό σχέδιο για το σεβασμό  των δικαιωμάτων των παιδιών.  

Το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει το μερίδιο της δικής του ευθύνης απέναντι στα πολιτισμικά δικαιώματα των παιδιών. Στις μέρες μας οι κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις γίνονται ακόμη πιο σκληρές όταν παίρνουν τη μορφή πολιτισμικών διακρίσεων και στιγματίζουν τα παιδιά μέσα και έξω από το σχολείο. Στο στόχαστρο  βρίσκεται κάθε διαφορετικό χαρακτηριστικό,  συμπεριφορά, ευαισθησία. Οι διακρίσεις γλώσσας, φυλής, φύλου, χρώματος, θρησκευτικής πεποίθησης, σεξουαλικού προσανατολισμού κάνουν την καθημερινή ζωή πολλών ανηλίκων δυσβάσταχτη. Απέναντι σε αυτά οφείλουμε να πάρουμε θέση, να μιλήσουμε δυνατά και καθαρά. Οι προκαταλήψεις και τα φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας δεν αφορούν μόνο τους θύτες και τα θύματα αλλά καθένα και καθεμιά μας.  

Στις  προκλήσεις των καιρών η θετική απάντηση που έχουμε να αντιτάξουμε είναι  η ελεύθερη έκφραση, η συμμετοχικότητα, η συνεργασία,  η δημιουργικότητα, η φαντασία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αλληλεγγύη. Καθώς στις νεαρές ηλικίες συγκροτείται η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα, είναι σημαντικό το περιβάλλον που δημιουργούμε για τα παιδιά μας να τους προσφέρει ελευθερία γνώμης, κριτική ματιά και υπεύθυνη στάση. 

Το παιδί-πολίτης, ένα υπό διαμόρφωση μέλος της δημοκρατικής κοινωνίας, δικαιούται να έχει ισότιμη πρόσβαση στις κοινωνικές διεργασίες, να συμμετέχει  και να παίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής και του μέλλοντός του.

Έχουμε υποχρέωση να  φροντίσουμε και να υποστηρίξουμε ιδιαίτερα  τα  παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά σε κατάσταση φτώχειας, τα παιδιά που εγκαταλείπουν πρώιμα το σχολείο, τα έγκλειστα παιδιά σε ιδρύματα, φυλακές ανηλίκων και κέντρα κράτησης, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά Ρομά, τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και όλες τις άλλες ομάδες που κινδυνεύουν με αποκλεισμό.

Αξίζει να μετατρέψουμε τις σκέψεις μας σε πράξη και να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα φέρουν αλλαγές στο λόγο, τις συνειδήσεις και τις καθημερινές κοινωνικο-πολιτισμικές πρακτικές μας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετέχει το «European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο» (ESR) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εμψυχώνεται από εκπαιδευτικούς όλης της Ελλάδας.

EUROPEAN SCHOOL RADIO «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ» (ESR)

Το «European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο» (ESR), γιορτάζει την έναρξη της ραδιοφωνικής χρονιάς 2018-19 με μία τρίωρη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19.00-22.00, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Καλεί όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δημιουργήσουν ραδιοφωνικά μηνύματα έως 3 λεπτά και να αποστείλουν έως τις 15 Νοεμβρίου 2018 μέσω του www.europeanschoolradio.eu.

Καλεί όλους τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στην ώρα της εκπομπής και να λάβουν μέρος στον διάλογο που θα αναπτυχθεί μέσω της ζωντανού προγράμματος, έχοντας την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαγωνισμό για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η τρίωρη εκπομπή θα περιλαμβάνει πρωτότυπο ραδιοφωνικό και μουσικό υλικό από προηγούμενους Διαγωνισμούς «Κάν’ το ν’ ακουστεί», με ανάλογο περιεχόμενο και θα εμπλουτιστεί με ζωντανές συνδέσεις και συνεντεύξεις από σημαντικά πρόσωπα.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του Μαθητικού Ραδιοφώνου θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το θέμα για τα δικαιώματα του παιδιού και θα μεταδίδονται τακτικά σύντομες εκπομπές με ανάλογο περιεχόμενο καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, από το αρχείο των περασμένων χρόνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΑΚΟΜΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

 
Η Προεδρία της Δημοκρατίας, το Γραφείο Προέδρου Βουλής το ΥΠ.ΠΟ.Α και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συμμετέχουν ενισχύοντας κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην υποστήριξη των δικαιωμάτων του παιδιού και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης υπέρ του παιδιού-πολίτη.    

 

10:30-12:00        ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου στα παιδιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Συμμετέχουν μαθητές από τα: 87ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Μουσικό Σχολείο Ιλίου, 1ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου. Θα τοποθετηθούν οι:

- Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

 

12:00-13:30         ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΥΠΠΟΑ

Δυναμικός ανοιχτός διάλογος με μαθητές Δημοτικού για τα δικαιώματα του παιδιού και τοποθετήσεις των:

- Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

- Μαρία Ηλιοπούλου, Αντίδήμαρχος για το παιδί, Δήμος Αθηναίων.

- Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

- Δημοσθένης Δασκαλάκης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, ΕΚΠΑ.

- Χαρά Κοτσίκου, Ψυχολόγος

- Φώτης Ψυχάρης (54ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας), Μπάμπης Μπαλτάς (35ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας), Λεμονιά Μπουλά (5ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Βαρβάρας), Σταυρούλα Καδόγλου (36ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας), Συνοδοί δάσκαλοι

 

13:30-14:15        ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ξενάγηση σε ανήλικους του Κ.Κ. Κορίνθου και σύντομη εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου με τις τοποθετήσεις των:

- Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Ευτύχης Φυτράκης, Γ.Γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης

- Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

- Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

- Αντώνης Τσουρέκης, Δ/ντης Κ.Κ. Ανηλίκων Κορίνθου

- Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθ. Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

14:00-15:30        ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΥΠΠΟΑ

Δυναμικός ανοιχτός διάλογος με μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου για τα δικαιώματα του παιδιού από τα σχολεία: 2ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, 2ο Λύκειο Καματερού, Εκπαιδευτήρια Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου (Γυμνάσιο Περιστερίου). Θα τοποθετηθούν οι:

- Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γ.Γ. Νέας Γενιάς

- Όλγα Αναγνωστοπούλου, Νομικός, Ειδική Συνεργάτης, Υπουργείο Δικαιοσύνης

- Βασίλης Παπακώστας, Δ/ντης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

- Εύα Κογιαννάκη, Επιμελήτρια ανηλίκων

- Μυρσίνη Πυκνή, Επιμελήτρια ανηλίκων

- Κίρκη Πατσιαντά, Νομικός, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

- Λότη Πέτροβιτς, Συγγραφέας

- Χαρά Κοτσίκου, Ψυχολόγος

 

16:00-19:00        ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στην ΕΡΤ

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά θα συμμετάσχει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ “Μαραθώνιος Δικαιωμάτων του Παιδιού” στις 16:00 μ.μ.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ

Ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με πρόεδρο την κ. Σταμπουλή.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Συμμετοχή Δημοτικών σχολείων της Αθήνας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στην αρχαιολογική εκπαιδευτική έκθεση «Ανακαλύπτουμε το Αρχαίο Θέατρο», στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

Σεμινάριο με θέμα τη μεθοδολογία σχεδιασμού μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων στα καταστήματα κράτησης, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο «Πολιτισμός για όλους: Μουσεία και μνημεία χωρίς αποκλεισμούς», στις 29-30 Νοεμβρίου.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Εκδήλωση με θέμα: «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα όνειρά τους».

Στο πλαίσιο της ξεχωριστής αυτής μέρας, η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά συμβολικά, θα υποδεχτεί στο χώρο που στεγάζεται ομάδα μαθητών Ρομά, ηλικίας 8-12 ετών για να εκφράσουν μέσα από τη δραστηριότητα της ζωγραφικής τα όνειρά τους. Πώς ονειρεύονται τον εαυτό τους στο μέλλον, τη γειτονιά τους και άρα τον κόσμο. Τα έργα των παιδιών θα αποτελέσουν αντικείμενο διαρκούς έκθεσης κοσμώντας όλους τους χώρους της Ειδικής Γραμματείας. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς των σχολείων όπου φοιτούν, οι οποίοι θα τα έχουν προετοιμάσει για τη δημιουργική αυτή δραστηριότητα.

Δωρεάν παραστάσεις για μαθητές Ρομά από το Εθνικό Θέατρο.

Κατόπιν αιτήματος της Ε.Γ. Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά προς το Εθνικό Θέατρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κος Στάθης Λιβαθηνός σε ένδειξη στήριξης του έργου της Ε.Γ., προγραμμάτισε δύο δωρεάν παραστάσεις από 100 παιδιά για το έργο «Τραμπάλα», στις 4 και 11 Δεκεμβρίου στις 12:00, και μια παράσταση για 200 παιδιά για το έργο «Πρίγκηπας και Φτωχός», την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 10:00, στον ανακαινισμένο χώρο του ισογείου REX, Πανεπιστημίου 48.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετέχουν επτά Δημόσια Μουσεία και δεκατέσσερις Εποπτευόμενοι Φορείς του ΥΠ.ΠΟ.Α με ξεναγήσεις, προβολές, ημερίδες και εικαστικές δράσεις για παιδιά πρόσφυγες, ΑμεΑ, παιδιά Ρομά και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

 

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αρχαία παιχνίδια στο Μουσείο» για ομάδα μαθητών ειδικού σχολείου και, συγκεκριμένα, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Κορωπίου.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις 20/11 θα υποδεχθεί 24 νήπια ηλικίας 4-6 ετών από νηπιαγωγείο του Ευόσμου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μέρα στον ζωολογικό κήπο του ΑΜΘ». Το πρόγραμμα θα έχει δίωρη διάρκεια και αποσκοπεί σε μια ευχάριστη και διδακτική πρώτη επαφή των νηπίων με τον μουσειακό χώρο, εξετάζοντας ορισμένα εκθέματα των Συλλογών του Μουσείου και το πώς αυτές δημιουργήθηκαν. Παράλληλα, με αφορμή τον εορτασμό, θα γίνει συζήτηση με τα παιδιά για τα «Δικαιώματα του μικρού επισκέπτη» στο Μουσείο, με στόχο να ακουστούν και οι δικές τους προτάσεις.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού με δύο βιωματικά διαπολιτισμικά εργαστήρια πηλού, για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη στόχευση σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, δημοτικών σχολείων της πόλης.

Τα δύο εργαστήρια με θέμα «Πλάθοντας ιστορίες με πηλό» θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μουσείου, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, 9.00-10.30 και 11.00-12.30 π.μ., σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εκπαιδευτικά προγράμματα-δράσεις στα παιδιά του Ορφανοτροφείου Κεφαλλονιάς «Ο Σωτήρ».

Εκπαιδευτική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, με τα παιδιά από τα παιδικά χωριά ΣΟΣ και από το Κέντρο Στήριξης του Παιδιού και Οικογένειας στην Κυψέλη.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Επιδράσεις της βυζαντινής εποχής σε σύγχρονους καλλιτέχνες» στους μαθητές του τμήματος ένταξης (57ο Γυμνάσιο Αθηνών), στο Νοσοκομείο Ημέρας του Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων του Γ.Ν.Α. Γεώργιος Γεννηματάς. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με εικαστικό εργαστήρι.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι» για τα παιδιά του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή χριστουγεννιάτικων καρτελών.

 

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές και νέους που ανήκουν κυρίως σε ευάλωτες ομάδες, με θέμα τις επιγραφές που αναφέρονται στις συνθήκες ζωής ή τον θάνατο παιδιών ή την μέριμνα της πολιτείας για παιδιά και ορφανά

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Όψεις της καθημερινής ζωής κατά την παλαιοχριστιανική εποχή» σε παιδιά του 101ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ «ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ» - ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Α’ Κύκλου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2018), α) «Το ταξίδι του Καραγκιόζη στις μουσικές της Ελλάδας», β) «Εκείνα τα χρόνια τα παλιά… να πώς παίζαν τα παιδιά», γ) «Αερόφωνα λαλούν, για τους ανέμους τραγουδούν», του Τμήματος Μουσικών Οργάνων, Εθνομουσικολογίας, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

Δευτέρα 19/11/2018: «Το ταξίδι του Καραγκιόζη στις μουσικές της Ελλάδας», στο Α’ Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο.

Τρίτη 20/11/2018: «Εκείνα τα χρόνια τα παλιά… να πώς παίζαν τα παιδιά», στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας (2 ομάδες)

 

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΠΟΑ

 

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Τρίτη 20/11/2018, Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων Ελευσίνας:

Υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού εργαστηρίου μουσικής και κίνησης για παιδιά που έχουν χαμηλή προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και στις τέχνες. Συγκεκριμένα, η ροή των δραστηριοτήτων που θα υλοποιηθούν στο εργαστήριο στοχεύουν στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με εργαλεία μουσικής ερμηνείας (τραγούδι και ρυθμός) και κίνησης. Η χρήση γλώσσας και κατ’ επέκταση διερμηνείας θα είναι η ελάχιστη δυνατή, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Εργαστήριο Κρουστικού Χορού ΜοΑΜ: (Μετα)Κινώντας τη Μουσική. Απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας, θέτοντας σε προτεραιότητα την ένταξή τους μέσω της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Υπό την καθοδήγηση τριών καλλιτεχνών και με εργαλείο τους ήχους της φωνής, τους ρυθμούς των σωμάτων τους και τα βιώματα τους, τα παιδιά συνυπάρχουν και συνδημιουργούν μια χορογραφία ήχου και κίνησης.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρικό εργαστήρι-σύμπραξη με Unicef.

Ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση διαπολιτισμικής θεατρικής ομάδας «Το ταξίδι», το Σάββατο 24/11.

Δράση για την κοινωνική επανένταξη και την αντιμετώπιση τραύματος σε ασυνόδευτα παιδιά σε συνεργασία με την ομάδα ΜΕΤΑδραση.

Δωρεάν παραστάσεις για μαθητές Ρομά από το Εθνικό Θέατρο.

Κατόπιν αιτήματος της Ε.Γ. Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά προς το Εθνικό Θέατρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κος Στάθης Λιβαθηνός σε ένδειξη στήριξης του έργου της Ε.Γ., προγραμμάτισε δύο δωρεάν παραστάσεις από 100 παιδιά για το έργο «Τραμπάλα», στις 4 και 11 Δεκεμβρίου στις 12:00, και μια παράσταση για 200 παιδιά για το έργο «Πρίγκηπας και Φτωχός», την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στις 10:00, στον ανακαινισμένο χώρο του ισογείου REX, Πανεπιστημίου 48.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θεσπίζει ειδικό βραβείο για την ταινία που θα αναδεικνύει την θεματική των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με τρόπο που να συνδυάζει την καλλιτεχνική αξία με τον κοινωνικό προβληματισμό, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το Φεστιβάλ φέτος διαρκεί από 1-8 Δεκεμβρίου 2018 και το βραβείο θα απονεμηθεί στη τελετή λήξης του.

 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκη Ζέη, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την παράσταση στο Βασιλικό θέατρο. Σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου θα γίνει συλλογή παιδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από 11 Νοέμβρη έως και 20 Νοέμβρη για τα Παιδιά που στηρίζει το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη.

«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάϊμον Στήβενς, σε  σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μετά την παράσταση στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές, καθηγητές, τη σκηνοθέτιδα κ. Ελεάνα Τσίχλη και την Ειδική παιδαγωγό και Υπ. Διδάκτορα Παν/μίου Θεσσαλίας κ.Φωτεινή Τσιφτζή για το ζήτημα της διαφορετικότητας.

«Ειρηνοποιός» του David Holman, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ματζίρη.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ΚΘΒΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση στο 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές, δασκάλους, ηθοποιούς και τη σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Ματζίρη για το ζήτημα της διαφορετικότητας και των ανισοτήτων.

«Μπαλ you…!!» σε σύλληψη-σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου (Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 10 ετών και πάνω).

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα  Δικαιώματα του Παιδιού, το ΚΘΒΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 8) και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές, δασκάλους και ηθοποιούς για το ζήτημα σχέσης γονέων και παιδιών, βασισμένη στην αμοιβαιότητα και την εμπιστοσύνη.

«Η πεντάμορφη και το τέρας» (δράση του ΚΘΒΕ στα Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης).

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την παράσταση στο Βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης. Α – Παιδεία, στις 6 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ηθοποιούς και τη σκηνοθέτιδα Άννυ Τσολακίδου.

 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το ΚΜΣΤ προσκαλεί 2 ομάδες παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Άρσις να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο πάνω στα έργα της συλλογής Κωστάκη (έργα ρωσικής πρωτοπορίας). Η κάθε ομάδα θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα διάρκειας περίπου 1,5 ώρας, εναλλάξ, με τη δυνατότητα η άλλη ομάδα να απασχοληθεί σε διαφορετικό όροφο του μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει κεντρικό άξονα το χρώμα και το σχήμα ως την αλφάβητο της εικαστικής γλώσσας. Θα δουλέψουν 5 έργα, 5 στάσεις με δραστηριότητες που προοδευτικά θα οδηγήσουν στην προσέγγιση του σουπρεματισμού και στη σύνθεση σουπρεματιστικών μελετών. Οι τελικές συνθέσεις των παιδιών θα γίνουν πάνω σε ύφασμα (t-shirts και tote bags) με ακρυλικά χρώματα, με στένσιλ και μασκάρισμα με ταινίες, με στόχο να προκύψουν 40 χειροποίητα αντικείμενα με σουπρεματιστικές συνθέσεις, τα οποία θα πωληθούν στο πωλητήριο του μουσείου, ενώ τα έσοδά θα διατεθούν στη δομή των συμμετεχόντων.

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

«Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, ψάχνω σπίτι για να μείνω…».

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής, με ήρωες που εκδιώκονται από τις εστίες τους και, γυρίζοντας «τα πέρατα του κόσμου», διεκδικούν το δικαίωμά τους για φιλόξενη, σταθερή και ασφαλή κατοικία.

Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, από τις 9.00 π.μ. έως τις 12.15 μ.μ., Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

Συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Νέων Επιβατών (Δήμου Θερμαϊκού) – «Αρχιγένειο» και οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Μενεμένης (Δενδροποτάμου).

 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Φιλοξενία περιπτέρου/ων φορέων για το παιδί σε φουαγιέ του Μεγάρου για μία ή περισσότερες ημέρες, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δικαιώματα του παιδιού.

Φιλοξενία στα stand και διανομή εντύπου της πρωτοβουλίας του Υπουργείου στις παραστάσεις του Μεγάρου.

Διάθεση δωρεάν εισιτηρίων στην παιδική θεατρική παραγωγή «Το φτερωτό Άλογο», http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4225.

Διάθεση δωρεάν εισιτηρίων στην παιδική εκπαιδευτική παραγωγή στις 25/11 «Η Κλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο: η Κλασική και η Ρομαντική περίοδος», http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4164.

 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διάθεση 50 θέσεων στην παράσταση παιδικού θεάτρου «Ιζαντόρα Ντακ» εκείνης της ημέρας, για να την παρακολουθήσουν παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (αναμένονται παιδιά από: Παπάφειο Ίδρυμα, «Άρσις», «Σωτήρ», «Συζωή» κ.ά.).

Θεατροπαιδαγωγικό βιωματικό πρόγραμμα διάρκειας 45 λεπτών μετά το τέλος της παράστασης, στο οποίο θα συμμετέχουν τα εν λόγω παιδιά. Προσφορά χυμού και σάντουιτς στα παιδιά.

Ο ΟΜΜΘ πρόκειται να κινηθεί σ’ αυτό το πλαίσιο ολόκληρους τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, διαθέτοντας θέσεις για την παρακολούθηση της εν λόγω παιδικής παράστασης.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΡΑΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ TERIADE

Δραστηριότητες για ΑμεΑ:

Παρουσίαση του Μουσείου: Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, Ξενάγηση, Προβολές.

Εργαστήριο δημιουργικών δραστηριοτήτων. Ανάλογα με τις δυνατότητες της συγκεκριμένης ομάδας και τις υποδείξεις των εξειδικευμένων συνοδών θα διαμορφωθεί ένα ευέλικτο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. (ζωγραφική, Κολάζ, Χρώμα κλπ ).

Δραστηριότητες για γυναίκες πρόσφυγες:

Παρουσίαση του Μουσείου: Εισαγωγή στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό μέσα από την συλλογή του Μουσείου, Ξενάγηση. Μεταφρασμένο εποπτικό υλικό.

Εργαστήριο ζωγραφικής: ζωγραφική, κολάζ, χρώμα.

Δραστηριότητες για ανήλικους πρόσφυγες:

Παρουσίαση του Μουσείου: Εισαγωγή στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό μέσα από την συλλογή του Μουσείου, Ξενάγηση. Μεταφρασμένο εποπτικό υλικό.

Εργαστήριο εικαστικών.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών ανοίγει εκτάκτως τη μέρα αυτή για να υποδεχθεί τα παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές υποδοχής προσφύγων και σε ξενώνες ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Μια μέρα γιορτινή, αφιερωμένη στο παιχνίδι, το αυτονόητο δικαίωμα και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε παιδιού, μέσα σε ένα μουσείο γεμάτο παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλο τον κόσμο.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Συμμετοχή Δημοτικών σχολείων της Αθήνας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στην αρχαιολογική εκπαιδευτική έκθεση «Ανακαλύπτουμε το Αρχαίο Θέατρο», στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου θα υλοποιήσει για παιδιά με προβλήματα όρασης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το δάσος κάτω από τον δρόμο».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών (προσαρμοσμένο κάθε φορά στην ηλικία τους) και θα υλοποιηθεί καθημερινά από 19 έως 23 Νοεμβρίου 2018 στον χώρο της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης, που φιλοξενείται στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη.

 

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΑΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση-παρουσίαση στο χώρο της Σχολής με άξονα τη θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση θα αναληθούν οι διαδικασίες και δομές που υπάρχουν ήδη, και διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων στην Παιδεία (επιλύοντας προβλήματα που άπτονται ζητημάτων υπηκοότητας, υγείας, οικονομικών δυσχερειών, φύλου κλπ). Επίσης, μέσα από αυτή τη δημόσια συζήτηση, θα καταγραφούν ποιες ακριβώς διαδικασίες/δομές λείπουν και πώς μπορεί να αποκατασταθεί το έλλειμμα αυτό.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα υλοποιήσει την Τρίτη 20 Νοέμβριου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάθε δικαίωμα και ένα καρέ». Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλεί μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να λάβουν μέρος σε ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό παιχνίδι που στόχο έχει την εξοικείωσή τους με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Οι Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και δεκαοκτώ Δήμοι συμμετέχουν στον διάλογο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού και των τοπικών κοινωνιών.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε συνεργασία με το Θέατρο Αλληλεγγύης από το Θέατρο του Ν. Κόσμου έχουν πραγματοποιηθεί παραστάσεις: Νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού (25/10/2018), Παιδόπολη Αγίας Βαρβάρας (26/10/2018), Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου (27/10/2018), 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Πειραιά (29/10/2018), Παιδόπολη Αγίου Ανδρέα Άλιμος (03/11/2018), Ειδικό Δημοτικό Ζεφυρίου (06/11/2018), Αναρρωτήριο Πεντέλης (07/11/2018), Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα (08/11/2018), Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας (12/11/2018).

Προγραμματιζεται η παράσταση στο Ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου (5/12/2018) και οι παραστάσεις στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Αργυρούπολη «Πόρτα Ανοιχτή», στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία, στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα, στο Κέντρο Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων Ιλίου ή στον φορέα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Καματερού-Αγ. Αναργύρων

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

«Θεματικό δωδεακαήμερο για τα δικαιώματα του παιδιού». Κατά το χρονικό διάστηµα από 10-21 Νοεµβρίου πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, δύο οµιλίες σχετικά µε τα δικαιώµατα του παιδιού από έγκριτους οµιλητές που προσκλήθηκαν και θα προσέλθουν στην Ήπειρο για τον σκοπό αυτό, καθώς και από τη Θεµατική Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Πολιτισµού Αντιγόνη Φίλη και τον Θεµατικό Αντιπεριφερειάρχη Νεολαίας και Άθλησης Βασίλη Γοργόλη, µε την συνδροµή των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών ανά περφιφερειακή ενότητα.

Στη θεματολογία «Ενηµέρωση για τα δικαιώµατα των παιδιών» περιλαμβάνονται τα υποέργα: «Πώς οι παγκόσµιες απειλές επηρεάζουν τα παιδιά σήµερα», «Κράτος, εκπαίδευση και παιδιά κάθε ηλικίας», «Οι σηµερινές προκλήσεις στον “κόσµο” των παιδιών», «Πώς οι παγκόσµιες απειλές επηρεάζουν τα παιδιά σήµερα», «Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαίδευση και παιδιά κάθε ηλικίας», «Πολιτισµός και παιδιά».

Ενηµερώσεις για τα παραπάνω υποέργα θα πραγµατοποιηθούν σε σχολεία των περιφερειακών ενοτήτων, τα οποία θα υποδείξει η Περιφερειακή ∆/νση Εκπαίδευσης Ηπείρου. Επίσης, θα διεξαχθούν και ηµερίδες. Στην Π.Ε. θεσπρωτίας θα διεξαχθεί διαγωνισµός έκθεσης µε θέµα τα δικαιώµατα των παιδιών, µε τη συµµετοχή µαθητών της ΣΤ τάξης των δηµοτικών σχολείων.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών σε συνεργασία με τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση της ολομέλειας του σώματος του Περιφερειακού Συμβουλίου από τη Σοφία Μαυρίδου, θεματική Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών & χωρική Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με θέμα σχετικό της «Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού».

Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας (Α/θμια-Β/θμια), υλοποιήθηκε δράση εξωστρέφειας την Πέμπτη 15/11, ώρα 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕ Πιερίας, με θέμα: «Παιδί: επίκεντρο της κοινωνίας;»

 

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις (20/11):

Διαβάζουμε τη «Χάρτα των Δικαιωμάτων των Παιδιών».

Παίζουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων για τα δικαιώματα των παιδιών και διαλέγουμε το σωστό για κάθε ερώτηση.

Λέμε τραγούδια: «Αν όλα τα παιδιά της γης», «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο», «Ελάτε να γίνουμε φίλοι».

Διαβάζουμε το βιβλίο «Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός» ΤΟΝΤ ΠΑΡ, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Διαβάζουμε το παραμύθι «Η Ζωή στη Λουλουδούπολη» και στη συνέχεια δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν μέσω της ζωγραφικής ενώ αργότερα θα το δραματοποιήσουν μοιράζοντας ρόλους.

Διαβάζουμε το παραμύθι «Ο Ελμέρ και Ο Παρδαλός Ελέφαντας».

Διαβάζουμε το παραμύθι «Η Λευκή και η Μαύρη Σοκολάτα»

Συζήτηση στην τάξη για το πώς ζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, αν υπάρχουν διαφορές με τη δική μας χώρα με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι σε αυτά που υποφέρουν  

Ατομικές εργασίες: α) Λουλούδια-καρδιές με ευχές, β) Παιδάκι φτιαγμένο με πηλό και διακοσμημένο με κορδέλες που γράφουν «μόρφωση», «αγάπη»,  «ισότητα».

Ομαδικές εργασίες: α) Μεταξύ διαφόρων εικόνων τα παιδιά πρέπει να βρουν τις εικόνες που αντιστοιχούν στα δικαιώματά τους, να τα κυκλώσουν και να τα χρωματίσουν, β) «Το δέντρο των ευχών» με τις παλάμες από τα παιδάκια της τάξης, γ) Δημιουργία αφίσας που θα απεικονίζει τα παιδιά όλων των φυλών που θα είναι αγκαλιασμένα και θα δίνουν μηνύματα αγάπης, φιλίας και ελευθερίας μεταξύ των λαών.

Πληροφορίες από το διαδίκτυο σχετικά με οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών.

Εκτός από τις παραπάνω δράσεις θα γίνουν πολλές εικαστικές εργασίες με διάφορες τεχνικές όπως π.χ. τυπώματα.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Ανοιχτή πρόσκληση στα σχολεία της Αλοννήσου και σε πολίτες για προβολή ταινίας σχετικά με τα Δικαιώματα του Παιδιού («Το μίσος» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους).

Δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου για τα δικαιώματα των παιδιών και διανομή του μετά το πέρας της ταινίας.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Δράσεις σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων.

Δράση σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τη μονάδα φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων αιτούντων άσυλο Δήμου Ανωγείων.

Ημερίδα ευαισθητοποίησης.

 

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

O Δήμος Βέροιας, οι Συντονιστές Εκπ/σης και η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Π.Ε. Ημαθίας, επιθυμώντας να αναδείξουν και να στηρίξουν στην πράξη μία από τις τέσσερις βασικές αρχές (άρθρο 12) της Διεθνούς Σύμβασης (1989) για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αποδέχονται την πρόταση εφαρμογής εκπαιδευτικού προγράμματος, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης.

Η πρόταση απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βέροιας και αφορά την εφαρμογή του «2ου Δημοτικού Συμβούλιου Παίδων Δήμου Βέροιας» ως ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων δεν είναι τόσο διαδικασία προσομοίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου στο σύνολό του ως θεσμού, ως κεντρικού οργάνου και ως συστήματος λειτουργιών του Δήμου, αλλά ως ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα βιωματικής άσκησης στην πολιτική σκέψη και στον πολιτικό λόγο, από τους μαθητές, στο πλαίσιο της οργανωμένης σε ολομέλεια Δημοτικού Συμβουλίου των Παίδων.

Τα παιδιά «Δημοτικοί Σύμβουλοι» μαθαίνουν μέσα από την όλη διαδικασία ότι τα όποια αιτήματα και οι προβληματισμοί πρέπει να συζητούνται και ότι μέσα από τη ζύμωση, που συνεπάγονται οι δημοκρατικές διαδικασίες, κάποια από αυτά μπορεί και να βρίσκουν τελικά τη λύση τους.

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

Εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για σχολεία, Τρίτη 20/11, στις 10:00 π.μ.

 

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

Εργαστήρι διάρκειας 1,5 ώρας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, συζήτηση για τα δικαιώματα του παιδιού, με συμμετοχή από παιδιά προσφύγων, Ρομά και ΑμεΑ, το διήμερο 19-20/11.

 

ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ

Την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθούν διαδραστικές ομιλίες στα Γυμνάσια του νησιού (Εμπορείου, Μεσαριάς και Φηρών), με κεντρικό θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού και το πώς τα αντιλαμβάνονται τα ίδια τα παιιδά. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Θήρας (2 κοινωνικοί λειτουργοί και 1 ψυχολόγος).

Παράλληλα, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Θήρας (Μέσα Γωνιά και Οία) το θέμα της ημέρας θα είναι τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα οποία και θα αναπτυχθούν μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι και τα παραμύθια από τις εκπαιδευτικούς των σταθμών.

 

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

Την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου, εκτός από τις ομιλίες που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιλίου, ιδιαίτερα για την ημέρα εκείνη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη με ξενάγηση και ειδική προβολή για τα δικαιώματα των παιδιών στο Λαογραφικό Μουσείο (Κάλχου 53, Ίλιον) της πόλης μας για τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Εκδήλωση του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κεφαλλονιάς με Παράρτημα Ρομά, σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Πρόνοιας, Κοινωνικής Προστασίας και Δημοσίας Υγιεινής Δήμου Κεφαλλονιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Οι δύο υπηρεσίες θα συνεργαστούν με σχολεία της Κεφαλλονιάς, στα οποία φοιτούν μαθητές Ρομά (πεδίο δραστηριότητας και ειδικού ενδιαφέροντος).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής των μαθητών σχετικά με τα Δικαιώματα των Παιδιών, καθώς και το πώς οραματίζονται τον κόσμο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό (σε αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος»), όπου τα παιδιά θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τα έργα τους. Παράλληλα, θα γίνεται προβολή βίντεο σχετικών με τα δικαιώματα των παιδιών. Επιπλέον, θα μοιραστούν μπαλόνια με ήλιον, τα οποία θα καλεστούν να ζωγραφίσουν οι μαθητές και να γράψουν πάνω σε αυτά συνθήματα, τα οποία θα αφήσουν να πετάξουν στον ουρανό.

Επίσης, στην τοπική κινηματογραφική λέσχη, θα προβληθεί την ίδια μέρα ταινία με σχετικό περιεχόμενο στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος».

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κοινωνία της Κόνιτσας αγκαλιάζει τα παιδιά και τα υποστηρίζει ως οφείλει στο μέτρο του δυνατού. Εκδήλωση της “Κιβωτού του Κόσμου” σε συνεργασία με τον Δήμο Κόνιτσας θα διοργανωθεί στις 2/12/18 στοχεύοντας στην ανάδειξη του έργου της Κιβωτού και την τόνωση της κοινωνικής ευαισθησίας της τοπικής κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

«Πολιτισμός & Αθλητισμός, Δικαίωμα για Όλα τα Παιδιά», 15-30 Νοεμβρίου.

Εργαστήρια Τέχνης Κορυδαλλού: «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους», εικαστική δράση πάνω στο κείμενο της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, 16, 23 και 24 Νοεμβρίου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορυδαλλού: «Η Βιβλιοθήκη πηγαίνει σχολείο», οι μαθητές μαθαίνουν τα δικαιώματά τους μέσα από επιλεγμένα βιβλία, 20, 21, 22 και 23 Νοεμβρίου.

Δημοτικός Κινηματογράφος Cine Παράδεισος: «Κινηματογράφος προσβάσιμος σε όλους». Προβολή ταινίας για τις δομές ΑμεΑ και τα Ειδικά Σχολεία του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, 30 Νοεμβρίου.

Ανοικτά γήπεδα 5Χ5 και 8Χ8, Πάρκο Δημαρχείου Κορυδαλλού: «Ο Αθλητισμός Δικαίωμα για Όλα τα Παιδιά», φιλικοί αγώνες ανάμεσα στα παιδικά τμήματα των ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης, 24 και 25 Νοεμβρίου.

 

ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

Στον βρεφονηπιακό σταθμό Αγ. Φανουρίου Λιβαδειάς θα γίνει δημιουργική απασχόληση των νηπίων με αφορμή την αφήγηση παραμυθιού, με στόχο να φτιάξουν τα παιδιά τη δική τους ιστορία. Αφηγητής Γεώργιος Λάιος, μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάσωσης Παραμυθιών. Την Τρίτη 20/11, στις 9:30-11:30.

Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς θα γίνει απασχόληση μαθητών δύο τάξεων αυτού με αφορμή το θέμα αγωγής Υγείας για τη στοματική υγιεινή, σε σχέση με μια ιστορία από τον κ. Λάιο. Την Τρίτη 20/11, στις 11:30-13:30.

Σε συνεργασία με παιδοδοντίατρο, θα γίνει ενημέρωση για τη στοματική υγιεινή. Η δράση αυτή συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Κοινότητας της αρμόδιας Διεύθυνσης.

Δράσεις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς:

Προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ και εικόνων πολέμων, μετακίνησης πληθυσμών και φτώχειας. Με αφορμή και τη φοίτηση παιδιών μεταναστών και προσφύγων στο σχολείο, συζήτηση με τους δασκάλους κάθε τάξης σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Παραγωγή υλικού (γραπτό κείμενο, ζωγραφιές, κολλάζ).

Παιχνίδια που παίζονται από παιδιά στην Ελλάδα και παιχνίδια που παίζονται στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων.

Τραγούδια και χοροί στο προαύλιο, για την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.

Δράση: Καταιγισμός ιδεών.

«Τα δικαιώματα του παιδιού – Συνήγορος του Πολίτη
https://www.synigoros.gr/?i=childrens-rights.el

Διαβάζω τα δικαιώματα μας ΕΧΩ, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
http://www.0-18.gr/downloads/filadio_stp_dimotikou.pdf

Η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού
http://www.0-18.gr/downloads/entipo_simbasi_ex.pdf

Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι.
http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip8/Default.html

Δράση: Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τα δικαιώματα του παιδιού με βίντεο μικρής διάρκειας.

Ο 2Π πολίτης του κόσμου (βίντεο της ActionAid:).

https://www.youtube.com/watch?v=yMtNbvLHmM0

Ειρήνη: η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα (βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).
https://www.youtube.com/watch?v=WQJhuAfVTqo
και σχετικό εγχειρίδιο:
http://collections.internetmemory.org/unhcr/20171002021437/http://www.unhcr.gr/ekpaideysi/ekpaideytiko-yliko/eirini.html

Θα ακολουθήσει δημιουργική συζήτηση και οι μικροί μαθητές θα ζωγραφίσουν

Δράση: Η αφίσα με τα δικαιώματα του παιδιού, την οποία κάνουν οι μαθητές/τριες.

 

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

 

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Ανοιχτή συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με παιδιά των Δημοτικών Σχολίων του Δήμου και παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής.
 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

Διήμερο δράσεων στις 20-21/11 με τα Νηπιαγωγεία του Δήμου. Αφήγηση παραμυθιών, προβολή ταινιών με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών. Τα παιδιά θα χειροτεχνήσουν αναμνηστικό ως ενθύμιο της ημέρας.

 

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

Δράσεις σε τέσσερα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την ευαισθητοπίηση των μαθητών και την ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους.

 

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Διήμερο δράσεων στις 20-21/11, σε δύο Δημοτικά σχολεία με θέμα τις διακρίσεις και τη διαχείριση της διαφορετικότητας.

Το Κέντρο Κοινότητας Ρομά σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου πραγματοποιεί εμβολιασμούς στα παιδιά της κοινότητας.

 

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εκδήλωση για παιδιά 4-7 ετών, το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου και 12:30-14:00, με την Φωτεινή Χούτου, νηπιαγωγό, δασκάλα χορού και συγγραφέα μουσικού παραμυθιού.

Χρώματα που ξεθωριάζουν στα μάτια ενός παιδιού, εικόνες που αλλάζουν και γίνονται ασπρόμαυρες. Ο χρόνος, η κάθε στιγμή μοιάζουν καινούργια. «Ο νέος κόσμος του Ρίκι» είναι το βιβλίο που θα αφηγηθούμε. Τα παιδιά θα ταξιδέψουν μέσα από την κίνηση και το χορό, με μοναδικό συνοδοιπόρο το σώμα τους και στη συνέχεια, θα αποτυπώσουν τις δικές τους εικόνες σε ένα λευκό χαρτί με μοναδικό φως τα χρώματα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μαθαίνουμε πως όλοι μας έχουμε δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί.