Η Αγκινάρα Ιρίων αναγνωρίστηκε ως το 107ο ελληνικό ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Αγκινάρα Ιρίων αναγνωρίστηκε ως το 107ο ελληνικό ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν

Νοέμβριος 30, 2018 - 19:01

«Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2318/1235 της Ευρωπαικής Ένωσης καταχωρήθηκε το προιόν με την προστατευόμενη πλέον ονομασία «Αγκινάρα Ιρίων» στο Ευρωπαικό Μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ (DOOR) ως Προστατευόμενη Ευρωπαική Ένδειξη. (ΠΓΕ)

 Αποτελεί κατά σειράν το 107ο καταχωρισμένο Ελληνικό προιόν στο Ευρωπαικό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ (DOOR). Οι καταχωρισμένες προδιαγραφές (φάκελλος) μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr > Αργότης- επιχειρηματίας > ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΙΠΠ > Ελληνικά προιόντα και Προδιαγραφές > Φρούτα- λαχανικά- ξηροί καρποί-όσπρια.

 Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας θα πρέπει να έχει εναχθεί στο Σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με την διαδικασία που προβλέπεται στην ΚΥΑ 261611/07-03-2007  όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 Η συντονισμένη προσπάθεια των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδίδει καρπούς και πολλαπλά οφέλη πρώτα και κύρια για τους παραγωγούς αλλά και για την φήμη των προιόντων της Ελληνικής γης.

  Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να αναδειχτούν με δράσεις που θα προκύψουν από την αναγνώρισή τους ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, στρέφοντας το καταναλωτικό κοινό από το δυτικό τρόπο διατροφής, στο μεσογειακό πρότυπο»

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σύνδεση του τουρισμού και της γεωργίας , να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και τα ντόπια αγροδιατροφικά προϊόντα.

 Οι Αγκινάρες Ιρίων πρέπει να βρίσκονται στα μενού  και τις καταψύξεις, των εστιατορίων όλης της τουριστικής Αργολίδας. Το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μια άρρηκτη σύνδεση της Αγκινάρας Ιρίων με τα Ίρια.

Να ταυτοποιηθεί η ποιοτική διαφοροποίηση ενός προϊόντος με τα πολιτισμικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής που το παράγει. Έτσι, τα προϊόντα των Ιρίων  γίνονται μοναδικά, αποκτούν ταυτότητα. Ο καταναλωτής αρνείται να τα υποκαταστήσει με άλλα, ομοειδή προϊόντα. Η σχέση του καταναλωτή με το προϊόν, τις υπηρεσίες, τον τόπο προέλευσης αποκτά προσωπικό χαρακτήρα, το προϊόν αποκτά δικούς του "οπαδούς" και η αύξηση στο μερίδιο της αγοράς κατοχυρώνεται.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ  ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ