Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 πέτυχε τους στόχους του

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 πέτυχε τους στόχους του

Ιανουάριος 10, 2019 - 21:19

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια επίτευξης των στόχων του Πλαισίου Επίδοσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) με το πέρας του 2018, και έτσι η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους ύψους 253 εκ. € από το αποθεματικό επίδοσης που προβλέπεται από την Ε.Ε. και έχουν ήδη ενσωματωθεί στον προγραμματισμό του ΠΑΑ. 

Το Πλαίσιο Επίδοσης της Ε.Ε. περιλαμβάνει μια σειρά από μετρήσιμους και απαιτητικούς στόχους που προβλέπονται για κάθε Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των 28 Κρατών Μελών της Ε.Ε., στη βάση επίτευξης των οποίων αξιολογείται σε συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, όπως το τέλος του 2018 στην προκειμένη περίπτωση, η πρόοδος υλοποίησης του κάθε Προγράμματος και παρέχεται κατ΄ επέκταση η δυνατότητα αξιοποίησης ή μη των προβλεπόμενων κοινοτικών πόρων του σχετικού αποθεματικού επίδοσης στις αντίστοιχες προγραμματικές του προτεραιότητες. 

Στη βάση λοιπόν των πρώτων αποτελεσμάτων υλοποίησης των ΠΑΑ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. στο διάστημα από την έγκρισή τους μέχρι σήμερα, η χώρα μας κατάφερε να πετύχει του στόχους του Πλαισίου Επίδοσης, μια επιτυχία πολύ σημαντική αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες στις οποίες κάτι τέτοιο επετεύχθη και κυρίως το γεγονός της καθυστέρησης έγκρισης του ελληνικού ΠΑΑ κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών. Η χώρα μας πέτυχε τους συγκεκριμένους στόχους του ΠΑΑ με την συμπλήρωση μόλις τριών ετών εφαρμογής του, πολύ πιο σύντομα σε σχέση με τους χρόνους που είχαν στη διάθεσή τους τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη, γεγονός που οφείλεται στους υψηλούς ρυθμούς ενεργοποίησης του Προγράμματός μας και αύξησης των πληρωμών του. 

Ειδικότερα, έχει ενεργοποιηθεί ήδη το 88% της δημόσιας δαπάνης του ΠΑΑ, το οποίο έχει δεσμευτεί σε νέες προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, ενώ οι πληρωμές του ξεπέρασαν τα 2 δις € δημόσιας δαπάνης με το πέρας του 2018.

Τα σημαντικά αποτελέσματα της υλοποίησης του ΠΑΑ στα τρία πρώτα έτη εφαρμογής του επεσήμαναν τόσο στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Φιλ Χόγκαν, όσο και στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. καθώς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το συντονισμό του ΕΣΠΑ. 

Με τις επιδόσεις αυτές σε μόλις τρία έτη εφαρμογής του ΠΑΑ:

 Η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής ξεπέρασε το 40%, ενώ επισημαίνεται ότι το ΠΑΑ έχει ξεπεράσει από το δεύτερο κιόλας έτος εφαρμογής του τον κοινοτικό μέσο όρο απορρόφησης πόρων, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών. Σημειώνεται ότι η απορρόφηση κοινοτικών πόρων στο τρέχον ΠΑΑ είναι τριπλάσια περίπου σε σχέση με τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα (τρία πρώτα έτη εφαρμογής), την προηγούμενη δε προγραμματική περίοδο απαιτήθηκε διπλάσιος χρόνος για να επιτευχθεί το ίδιο ποσό απορρόφησης κοινοτικών πόρων σε σχέση με το τρέχον ΠΑΑ (έξι έτη εφαρμογής).
 Το ΠΑΑ υπερκάλυψε το στόχο του ΕΣΠΑ για τα έτη 2016 έως και 2018, συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό απορρόφησης πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και κατ΄ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα. 
 το ΠΑΑ υπερκάλυψε για το έτος 2018 τις υποχρεώσεις του κανόνα ν+3 (τον στόχο πληρωμών που θέτει η Ε.Ε.) ήδη από το 2017, ενώ έχει καλυφθεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους 2018 και ο στόχος πληρωμών για το τρέχον έτος 2019.

Η σημαντική αυτή πρόοδος στην τριετία εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020 επιβεβαιώνει την σοβαρή και συστηματική αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αξιοποιηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος στη βάση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη που θέτει τον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.