Διάλεξη του καθηγητή Πρεβελάκη στο Ναύπλιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διάλεξη του καθηγητή Πρεβελάκη στο Ναύπλιο

Ιανουάριος 16, 2019 - 10:40

Την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα διαλέξεων «Οικογενείας Νικολάου Μαζαράκη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Harvard, στο Ναύπλιο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος οργανώνει εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον Γεώργιο – Στυλιανό Πρεβελάκη, Καθηγητή Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Διευθυντή του περιοδικού Anatoli (CNRS Editions), με θέμα: «Ήπειρος ή Αρχιπέλαγος; Μια γεωγραφική προσέγγιση της σχέσης Ελλάδας και Ευρώπης». Η ομιλία εντάσσεται στον εφετινό κύκλο της σειράς εκδηλώσεων Events Series 2019 του ΚΕΣ με θέμα «Πολιτισμός, Παιδεία και Πολιτική».

 

Σύντομη περίληψη της διάλεξης

 

Η Ευρώπη τοποθετείται ανάμεσα στην απέραντη Ευρασιατική ήπειρο και την θάλασσα: Μεσόγειος και Ατλαντικός. Η διαλεκτική ανάμεσα στους δύο αυτούς ορίζοντες διατρέχει όλη την ιστορία της. Σήμερα ενισχύεται η ηπειρωτική διάσταση, αδυνατίζουν οι διατλαντικοί δεσμοί και αποσταθεροποιείται η μεσογειακή γειτονία. Πώς μπορεί η ελληνική συμβολική να συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας; Ποιο ρόλο κατέχουν οι μεσογειακές αξίες ως προς την προσαρμογή της Ευρώπης στην Παγκοσμιοποίηση;
 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του κυρίου Γεώργιου – Στυλιανού Πρεβελάκη

O Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης σπούδασε στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (1984-2018) και στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Fletcher (2003-2005), υπηρέτησε επίσης ως Πρέσβης της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ (2013-2015). Διευθύνει το επιστημονικό περιοδικό Anatoli (CNRS Editions, Παρίσι), αρθρογραφεί τακτικά στην Καθημερινή και εμφανίζεται συχνά σε ξένα, κυρίως γαλλικά, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος)

Πανεπιστήμιο Harvard

Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 23 Ιανουάριος, 2019 - 19:00