Γιώργου Ν. Μουσταΐρα: «Παλιές Ιστορίες (που βγάζουν γέλιο) - Συνέβησαν στην Αργολίδα»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γιώργου Ν. Μουσταΐρα: «Παλιές Ιστορίες (που βγάζουν γέλιο) - Συνέβησαν στην Αργολίδα»

Ιανουάριος 21, 2019 - 19:51

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Ερωδιός» (Βιβλιοπωλείο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ» Ἑρμοῦ 61 54623 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310282427) το καινούργιο βιβλίο του Γιώργου Μουσταΐρα «Παλιές Ιστορίες (που βγάζουν γέλιο) - Συνέβησαν στην Αργολίδα», με εύθυμες παλιές ιστορίες από Αργοναυπλία, Λυγουριό & Ερμιονίδα.

Το βιβλίο προλογίζει ο πανεπιστημιακός & συγγραφέας ιστορικών & λαογραφικών βιβλίων Γιώργης Έξαρχος.

Γράφει, χαρακτηριστικά, ο συγγραφέας γι’ αυτή τη συλλογή ιστοριών:

«Οι παλιές ιστορίες έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Είναι παλιές! Αναφέρονται, δηλαδή, σε άλλες εποχές, περασμένες λίγο ή πολύ, όπου οι άνθρωποι επικοινωνούσαν ακόμη πρόσωπο με πρόσωπο και όχι μέσω κοινωνικών δικτύων και οι πλάκες ήσαν συστατικό της καθημερινότητας, είτε σε κουρεία γίνονταν αυτές, είτε σε χωράφια, είτε σε οίκους ανοχής, είτε στην οποιαδήποτε κοινωνική ή επαγγελματική συναναστροφή.

Πέραν αυτού, μέσα από αυτές τις ιστορίες ξαναζούν άνθρωποι, τόποι και χώροι, συνήθειες και καταστάσεις, που τις σκέπαζε, άδικα, η σκόνη της λήθης.

Μ’ αυτή, λοιπόν, την συλλογή παλιών ιστοριών δεν ζηλώνω τον τίτλο του συγγραφέα αλλά αυτού που έχει πιάσει ένα ξεσκονόπανο και προσπαθεί να διώξει, χωρίς να κάνει μεγάλη ζημιά, τη σκόνη του παρελθόντος και να δώσει ξανά ζωή σε πράγματα που έχουν χαθεί και ξεχαστεί ή έχουν αλλάξει με το πέρασμα του πανδαμάτορα χρόνου.»

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», στο Άργος (Αγίου Κωνσταντίνου 29).

Συντονιστής της βιβλιοπαρουσίασης θα είναι ο Πρόεδρος της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού Γιώργος Γιαννούσης, Οικονομολόγος & Ιστορικός ερευνητής, την παρουσίαση θα κάνει ο Γιώργος Κόνδης, συγγραφέας & εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και θα διαβάσει επιλεγμένα αποσπάσματα η Νάντια Δανιήλ, ειδική εκπαιδευτικός, ποιήτρια & συγγραφέας.

Παράλληλα με την παρουσίαση, ο συγγραφέας, παρέα με τον Αργείο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θεόφιλο Μετασίδη, ετοιμάζει και μια μουσική εκδήλωση με αγαπημένα λαΐκά & ρεμπέτικα τραγούδια.

Το βιβλίο διατίθεται, κατ’ αρχάς, από το Βιβλιοπωλείο ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ του Παναγιώτη Ουλή, Νικηταρά 15, στο Άργος. Και μπορεί να το προμηθευθεί και όποιο άλλο βιβλιοπωλείο το ζητήσει, με ένα τηλεφώνημα στο 6998208172.

Ενδεικτικά κάποιες από τις 43 ιστορίες του βιβλίου:

Στο Σχολαρχείο του Άργους, Ξύλο και κουμπούρα στα δικαστήρια, Εκάθισε εις την τέφραν!, Οι «κουμπάροι» από τ’ Ανάπλι, Ο παπα-Νικόδημος, Βασιλιάς Παύλος στο Κρανίδι, Καντάδα στ’ Ανάπλι,     Η αλανιάρα γαϊδούρα, Παναγιώτης Τράμπας ο αυτοκινητιστής και το συμβάν στη Νέα Κίο, Η νύφη ήτανε… μανάβης!, Κάνοντας… μπανιστήρι στο Λυγουριό, Η κηδεία της… γουρουνίτσας και ο Δεσπότης, Τα Καμάκια του Ναυπλίου, Ο μαστρο-Σπύρος Δεκαβάλας, Ο Βασιλάκης από τη Φορωνέως, Χελιώτικες ιστορίες, Η Ροζάννα και ο… Χατζηπαναγής, Το καλσόν ως μέθοδος… αντισύλληψης, Στην «Ταβέρνα του Νικόλα», κάτω απ’ τη συκιά…, Προϊόν Παναριτίου, Εκδρομή με… νεκροφόρα!, Πλάκες κουρείων και κουρέων, Το ξενύχτι της αμαρτίας και η… κοιμωμένη συμβία, Ένα αργείτικο γαϊδούρι φορτωμένο… πράσα, Τραίνο στο Κουτσοπόδι και… ρέγγα στα Φίχτια … κ.ά, κ.ά…

Ημερομηνία: 
Σάββατο, 2 Φεβρουάριος, 2019 - 18:00