ΝΕΔΥΠΕΡ: Η πρότασή μας για τις κοινωνικές παροχές στο Δήμο Ερμιονίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΝΕΔΥΠΕΡ: Η πρότασή μας για τις κοινωνικές παροχές στο Δήμο Ερμιονίδας

Μάρτιος 18, 2019 - 10:02

Της Κατερίνας Γαλάτη - Υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τη ΝΕΔΥΠΕΡ

Κατά γενική ομολογία οι κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας δεν τυγχάνουν της δέουσας κοινωνικής πολιτικής, αυτής που οφείλει να προσφέρει ο Δήμος. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους όσους έχουν εκλεγεί και κατείχαν ή κατέχουν καίριες θέσεις. Όμως σ΄αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθώ με την απόδοση ευθυνών.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος διαχειρίζεται, μέσα στην τετραετία, αρκετά χρήματα από τα έσοδα που έχει αλλά και από έκτακτα κρατικά κονδύλια και πρέπει να εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για την στήριξη των ευπαθών ομάδων όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι άποροι, τα παιδιά (μαθητές ή φοιτητές) και άλλες ειδικές ομάδες. Πρέπει επίσης να γίνεται σωστή διαχείριση των κονδυλίων και όχι κατασπατάληση τους σε ενέργειες που μοναδικό σκοπό έχουν το φαίνεσθαι.

Ο Δήμος πρέπει να βρει και να αξιοποιήσει κτίρια για να στεγάσει υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς. Για παράδειγμα να στεγάσει το πρόγραμμα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας στα μαθήματα όλων των βαθμίδων ή τη διδασκαλία ξένων γλωσσών όπως γίνεται σε άλλους Δήμους της χώρας μας (βλέπε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κοζάνη, Χαλάνδρι κλπ.). Επίσης μπορεί να βοηθάει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν παιδιά φοιτητές στέλνοντας τους κάθε μήνα είδη πρώτης ανάγκης, όπως κάνει ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης. Ακόμα μπορεί να παρέχει πρωινό και εμφιαλωμένα νερά στα σχολεία της επαρχίας μας.

Εκτός όμως από την ξεκάθαρη συμμετοχή του Δήμου πρέπει να εκμεταλλευτούμε και όλους τους πόρους που μπορούν να προσφερθούν από ιδιώτες με την μορφή δωρεών, από επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ), Εθνικούς και Διεθνείς οργανισμούς ή από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.

Αυτή τη δυνατότητα μας τη δίνουν οι λεγόμενες “Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις” (ΚοινΣΕπ) που έχουν κοινωνικό σκοπό αλλά και εμπορική ιδιότητα. Μέλη της, δε, είναι απλοί πολίτες ή και Ν.Π.Δ.Δ. Σε καμία βέβαια περίπτωση οι ΚοινΣΕπ δεν θα αντικαταστήσουν τις δημόσιες παροχές από τον Ο.Τ.Α. απλά θα τις ενισχύσουν. Επίσης ο Ο.Τ.Α. θα συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί στη λειτουργία τους.

Στην περιοχή μας μπορούν να δημιουργηθούν ΚοινΣΕπ παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη αναγκών σε σχέση με την εκπαίδευση, τον τουρισμό, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την οικολογία, την αξιοποίηση τοπικών προϊόντων κλπ. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών που προαναφέρθηκαν, θα επιτύχουμε και την προώθηση της απασχόλησης όπως και την ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρω:

- Την ΚοινΣΕπ που θα έχει εκπαιδευτικό σκοπό και μέλη της δασκάλους και καθηγητές που θα ασχολούνται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών ή ακόμα και με την παροχή βοήθειας σε μαθήματα του Γυμνασίου και Λυκείου για παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

- Την ΚοινΣΕπ που θα έχει μέλη της καλλιτέχνες και ανθρώπους που στηρίζουν τον πολιτισμό και ως σκοπό την προώθηση της Ερμιονίδας. Θα παρέχονται μαθήματα καλλιτεχνικών (ζωγραφικής, κοσμήματος και ότι άλλο μπορεί να διδαχθεί από ντόπιους καλλιτέχνες), θα στηρίζονται εκδηλώσεις με πολιτιστικό χαρακτήρα κ.α..

- Την ΚοινΣΕπ που θα αποτελείται από νέους επιστήμονες με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τη λειτουργία του Δήμου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικολογία, μονάδες ελέγχου πυρκαγιών, τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας πανίδας κ.α. Σ’ αυτήν θα μπορέσουν, επιτέλους, να απασχοληθούν όσοι από τους ντόπιους φοιτητές ή πτυχιούχους το επιθυμούν κάνοντας ταυτόχρονα την πρακτική τους άσκηση.

- Την ΚοινΣΕπ στην κατηγορία του τουρισμού με σκοπό την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της περιοχής μας. Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών προς το Φράγχθι, τη Μονή του Αυγού, το Καταφύκι και όπου αλλού είναι δυνατό. Επίσης την προώθηση της αναρρίχησης, των καταδύσεων κ.α. Την ζεύξη Κοιλάδας - Φράγχθι, το σπήλαιο που παρά την αναγνωρισμένη αρχαιολογική αξία του, παραμένει ανεκμετάλλευτο (αν φυσικά δεν είναι εφικτό το έργο από το Δήμο). Στο σημείο αυτό σας φέρνω ως παράδειγμα την ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΚοινΣΕπ (ιδρύθηκε το 2012) που βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο στα Tourism Awards 2018 καθώς ανέδειξε την Ελλάδα ως πεζοπορικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας!

Αντιλαμβάνεστε πως οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές και ένα από τα σημαντικά στοιχεία είναι η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που δίνονται για τέτοιους κοινωνικούς σκοπούς. Με την ουσιαστική στήριξη από τον Δήμο μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την Ερμιονίδα. Είναι σημαντικό ωστόσο η προσπάθεια αυτή να γίνει συνειδητά απ’ όλους μας. Με μότο το: ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ θα φέρουμε την Ερμιονίδα στο προσκήνιο των εξελίξεων, της πρωτοπορίας και της κοινωνικής συνεισφοράς.