Διαβούλευση στην Περιφέρεια για το ΕΤΕΑΝ παρουσία του προέδρου του Γιώργου Γεροντούκου(video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διαβούλευση στην Περιφέρεια για το ΕΤΕΑΝ παρουσία του προέδρου του Γιώργου Γεροντούκου(video)

Νοέμβριος 13, 2012 - 09:33

Παρουσιάστηκαν οι νέες αλλαγές στο ΕΤΕΑΝ καθώς και το Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας
Παρουσία του προέδρου του ΕΤΕΑΝ Γιώργου Γεροντούκου πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα διαβούλευση για το ταμείο στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη. Παρόντες οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, των εμπορικών συλλόγων και των ξενοδοχειακών ενώσεων.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στις αλλαγές που επήλθαν μετά από παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης και τονίστηκε πως πλέον οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΤΕΑΝ, ενώ ανακοινώθηκε πως μπορούν να γίνουν αναπροσαρμογές και παρατάσεις στις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών- επαγγελματιών. Μάλιστα το ΕΤΕΑΝ θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και το Μάιο του 2014.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης καλωσορίζοντας τον κ. Γεροντούκο τόνισε πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει ένα αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός πως πολλές από τις παρατηρήσεις του υπάρχουν στις ανακοινώσεις που έγιναν από τον αρμόδιο υπουργό και σημείωσε πως πολλές περιφέρειες πλέον ακολουθούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο θέμα της δημιουργίας Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Ενός ταμείου με άξονες την παροχή κεφαλαίων κίνησης, την παροχή εγγυήσεων, την επιδότηση επιτοκίων και την επιδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Γεροντούκος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για το κάλεσμά του και δήλωσε αλληλέγγυος σε ό,τι βοήθεια και στήριξη του ζητηθεί και δήλωσε πως μέσα στους δύο μήνες που έχουν τα ηνία του ταμείου προσπάθησαν να αλλάξουν τη φιλοσοφία του που σε πολλά θέματα ήταν εξαρχής λάθος δομημένο και κατάφεραν να ξεμπλοκάρουν ένα μεγάλο ποσό ώστε να δοθεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Εξήγησε πως το ΕΤΕΑΝ  προσπαθεί να είναι ένας φορέας που θα βοηθά τις επιχειρήσεις αλλά συνδιαλέγεται και με τις τράπεζες και τα νέα προγράμματα έχουν συνδιαμορφωθεί. Μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε πως οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπροσαρμόσουν και να ζητήσουν παρατάσεις σε υποχρεώσεις που έχουν λήξει και συμβούλευσε τους επιχειρηματίες να μην αναφέρουν τη λέξη "ρύθμιση"- λέξη απαγορευμένη λόγω Τρόικας και μνημονίου.
Στην συνέχεια παρουσιάστηκε από τον σύμβουλο της Περιφέρειας Νικόλα Τρατάρη το Περιφερειακό Επιχειρηματικό Ταμείο το οποίο οι παραγωγικοί φορείς που συμμετείχαν στην διαβούλευση δήλωσαν πως θα το στηρίξουν και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξή του, ένα ταμείο που το χαρακτήρισαν ως πρωτοποριακό αναπτυξιακό εργαλείο.
Βασικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του ταμείου είναι η δυνατότητα αναμόχλευσης των πόρων ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού νόμου για την περιφέρεια Πελοποννήσου ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Τέλος ο κ. Τατούλης δεν παρέλειψε να στείλει και  ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «εμείς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύουμε ότι η χώρα δεν έχει τελειώσει και όσοι το πιστεύουν αυτό πλανώνται πλάνη οικτρά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν μεσσίες και ότι μόνη εγγύηση σωτηρίας είναι οι ίδιοι οι πολίτες, υπό την προϋπόθεση συσπείρωσης όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου».
Ελένη Τράκα

SlmQ6B5RpLY