Τατούλης: Εμβρυικά προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ(video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τατούλης: Εμβρυικά προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ(video)

Νοέμβριος 13, 2012 - 13:11

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Στη διάρκεια της εισήγησής του  ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και πρόεδρος της Επιτροπής  ΔΕΠΙΝ στο Ναύπλιο στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τρία καινοτόμα και πρωτοποριακά προγράμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το ένα αφορά στην Διαχείριση των στερεών αποβλήτων (διεθνής διαγωνισμός- ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικός διάλογος)
Το άλλο αφοράστο περιφερειακό ταμείο επιχειρηματικότητας (παρουσιάστηκε και χθες σε εκπροσώπους ξενοδόχων- εμπορικών συλλόγων και επιμελητηρίων) για την ενίσχυση την μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 235 εκατομμύριων ευρώ.
Και το τρίτο αφοράστο πιλοτικό πρόγραμμα 2007-2013 και «γέφυρα» για το πρόγραμμα 2013-2020 που είναι ένα ειδικό καινοτόμο αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ που θα δίνει βαρύτητα στο δίπτυχο «Πόλις- Κωμόπολις», αφού υπάρχει θέμα δημογραφικό θέμα και πρόβλημα ερημοποίησης της υπαίθρου.
Το πρόγραμμα  θα δίνει σημασία και βασικός πυλώνας του θα είναι η έρευνα και η καινοτομία και θα αξιοποιείται η οικονομία κλίμακος. Ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία φορέων όπως τα πανεπιστήμια αφού θα πρέπει να υπάρχει «επένδυση στην συνεργασία».
Όσον αφορά κάποια αριθμητικά στοιχεία θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 235 εκατομμυρίων ευρώ.(πιστοποιημένου κόστους), ποσοστό 64%) και απομένει το 32% δηλαδή 137 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης δύο ποσά που πρέπει να αναφερθούν ακόμα είναι ότι στα τέλη του 2012 οι εντάξεις θα φτάνουν στα 550 εκατομμύρια ευρώ αφού ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 300 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε πάντως πως παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν υπάρξει 4 προγραμματικές περίοδοι το πρόγραμμα παρουσιάζει εμβρυϊκά προβλήματα και για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας με υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας αλλά και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες. Επίσης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε «κομβικό» το σημείο που γίνεται η συνεδρίαση αφού «από το χθες και το σήμερα περνάμε στο αύριο» και ανέλυσε τον τρόπο που πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός για την 5η προγραμματική περίοδο, αλλά και την ανάγκη αναθεώρησης του υπάρχοντος προγράμμματος με βάση τις νέες ανάγκες, κάτι που δεν συνέβη, όσο το πρόγραμμα ήταν στις διορισμένες περιφέρειες.
Ε.Τ.

YAdY3Dm8Nok