Μαθήματα μίσους στο Ναύπλιο και αφωνία για πανεπιστημιακή σχολή στο Άργος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μαθήματα μίσους στο Ναύπλιο και αφωνία για πανεπιστημιακή σχολή στο Άργος

Απρίλιος 24, 2019 - 22:20

Σπάζοντας την σιωπή μας πάνω σε τοπικά θέματα, παρεμβαίνουμε ανοιχτά στην κοινωνία της Αργολίδας αυτή την φορά σε θέματα που αφορούν την παιδεία, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες τοποθετήσεις μας πάνω σε διάφορα ζητήματα, όπως περιβάλλον και σκουπίδια, ενέργεια, οργάνωση των κοινωνιών, αυτοδιοίκηση όπως θα πρέπει να είναι πραγματικά και όπως εμείς την οραματιζόμαστε κλπ.

Πριν λίγες ημέρες, καθηγητής λίγο πριν βγει στην σύνταξή του σε Λύκειο Ναυπλίου πρόβαλε ρατσιστικού περιεχομένου βίντεο, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση των μαθητών. Το θέμα όμως αποσιωπήθηκε από την διεύθυνση του Λυκείου. Κανείς δεν ήθελε να φανεί πως μέσα στα σχολεία μας καλλιεργείται ο ρατσισμός, όπως καλλιεργείται και η υποταγή στο αστικό πνεύμα της ποδηγέτησης της μόρφωσης από την καθεστηκυία τάξη, αντί η εκπαίδευση να ενθαρρύνει και να αναπτύσσει τα αισθήματα του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης.

Το ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την παιδεία, φαίνεται και από τον αποσπασματικό τρόπο με τον οποίο γίνονται διεκδικήσεις των σχολών στην Αργολίδα. Η δημοτική αρχή του Ναυπλίου βλέπει σαν κοστοβόρρα την δεύτερη σχολή η οποία πρόκειται να λειτουργήσει στο Ναύπλιο, ενώ η δημοτική Αρχή του Άργους σφυράει αδιάφορα για μια σχολή, που ναι μεν θα την ήθελε διακαώς, αλλά αφού της την προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το παίζει αδιάφορη. Όπως αδιάφορος εμφανίζεται και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΙΝΑΛ, αφού η πεφωτισμένη ηγέτιδά του καταψήφισε μαζί με την ΝΔ την σχολή στο Άργος.

Το εμπόριο των φοιτητών με την ίδρυση και την λειτουργία σχολών στην επικράτεια καλά κρατεί με θύμα πάντα την ίδια την παιδεία.

Ειδικότερα η ίδρυση μιας ακόμα σχολής, αυτής του Άργους θα πρέπει να μας προβληματίσει. Από την μια μεριά η ΝΔ και οι συν αυτή που εχθρεύονται την δημόσια εκπαίδευση υποστηρίζοντας την ιδιωτική από την άλλη οι αριστεροί κρατιστές που αποβλέπουν στον κρατικό έλεγχο της εκπαίδευσης προσαρμοσμένο στις συγκυριακές ανάγκες της πλουτοκρατίας. Απέναντι σε αυτού του είδους την εκπαίδευση και την διαχείριση των εκπαιδευομένων θα αντιτάξουμε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων. Της αυτοδιεύθυνσης των σχολείων και των σχολών από γενικές αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις, με χωρίς ιεραρχία και εξουσία, όπου οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, και οι εργαζόμενοι θα έχουν ίσα δικαιώματα γνώμης και ψήφου.

Η υπό ίδρυση σχολής του Άργους δεν μπορεί να αφήσει απ έξω από την διοίκησή της πέρα από τους φοιτητές, τους αγρότες της περιοχής του Άργους στους οποίους όχι μόνο απευθύνεται αλλά και ενεργεί υποτίθεται γι` αυτούς.

Για μας τους αναρχικούς, πέρα από την υπεράσπιση της δημόσιας και προσβάσιμης σε όλους εκπαίδευσης, είναι απαραίτητο να προβούμε σε έναν αυστηρό προβληματισμό σχετικά με τη φύση αυτής της εκπαίδευσης.

Το κράτος και οι ιδιώτες θέλουν να μονοπωλούν το «δικαίωμα στην μόρφωση». Οι μαθητές / φοιτητές, το σύνολο του πληθυσμού, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ξεκινήσουν αυτήν την ουσιαστική συζήτηση,πραγματικά μόρφωση ή η εξειδίκευση μας έχει οδηγήσει στην αποξένωση και στον ευκολότερο έλεγχό της συνείδησής μας από τους κρατούντες;

Αναρχική Συνέλευση Άργους LUPUS