Δυνατή Πόλη Ξανά - Τάσσος Χειβιδόπουλος: Αξιοποίηση των κτηρίων του δήμου (θέσεις προτάσεις)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δυνατή Πόλη Ξανά - Τάσσος Χειβιδόπουλος: Αξιοποίηση των κτηρίων του δήμου (θέσεις προτάσεις)

Μάιος 09, 2019 - 11:08

Θέσεις και προτάσεις ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  της δημοτικής παράταξης  ''# Δυνατή Πόλη Ξανά '' Δήμου Άργους - Μυκηνών με υποψήφιο δήμαρχο τον Τάσσο Χειβιδόπουλο:

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

Έργο Τσιλερ που σήμερα στεγάζει την σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Προχωράμε στην στέγαση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Άργους - Μυκηνών και του Ιδρύματος Αργειακού Πολιτισμού που θα ιδρύσουμε.

Ολοκλήρωση της ανακαίνισής του, με την ολοκλήρωση της συντήρησης των οροφογραφιών και των τοιχογραφιών. Πραγματοποίηση μερικής ανακαίνισης και του εξωτερικού χώρου. 

 

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Άμεση ανακαίνιση και προσαρμογή των χρήσεών της, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Κολιγλιάτη, που ορίζει χρήσεις εστίασης και αναψυχής, πολιτισμού και εμπορίου. Δημιουργία στη θέση της εμπορικού πνεύμονα για την πόλη, ενισχύοντας την εμπορικότητα και την επιχειρηματικότητά της. Η σύνδεση του χώρου με την Πλατεία Δημοκρατίας και την Λαϊκή Αγορά πιθανά θα απαιτήσει και μερικές σημειακές παρεμβάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο της πλατείας. 

 

ΟΙΚΙΑ ΤΣΩΚΡΗ

Μετατροπή της σε Μουσείο της Πόλης του Άργους, σε συνεργασία και προγραμματική σύμβαση με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και άλλους φορείς. 

 

ΟΙΚΙΑ ΣΠ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Συντήρηση και ανακαίνισή του από την Τράπεζα Πειραιώς. Συμβολική αγορά του από τον Δήμο. Παραχώρησή του σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα (Harvard, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), προκειμένου να μετατραπεί σε Κέντρο Σπουδών, στα πρότυπα του Κέντρου που διατηρεί το Harvard στο Ναύπλιο. 

 

ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Άμεση μεταφορά του Δημαρχείου της πόλης. Πλήρης ανακαίνιση και ανέγερση κτηρίου, που έχει ήδη μελετηθεί στην εσωτερική αυλή της Εμπορικής Σχολής. Χρησιμοποίηση και αξιοποίηση και των παραπλεύρων κτηρίων (ΔΕΥΑΑΡΜ , ΠΑΡΑΞΕΝΙΕΣ). Με την παρέμβαση αυτή είναι δυνατόν να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, με εξοικονόμηση ενοικίων περίπου 100.000€ ετησίως.

 

ΠΑΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Πρ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΕΡΝΑΣ: Στέγαση Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑΡΜ και της Αναπτυξιακής Αργολίδας, την οποία και θα αξιοποιήσει ο Δήμος. Ο Δήμος Άργους Μυκηνών και η ΠΕΔ Πελοποννήσου κατέχουν περισσότερο από το 60 % της Μετοχικής Σύνθεσης. 

Πρ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΥΡΚΕΙΑΣ: Στέγαση της Πρωτοβουλίας «Ορεινό Άργος».

Πρ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Ν. ΚΙΟΥ: Στέγαση του ΚΕΠ και αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Δήμου.

Πρ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ: Ολοκλήρωση του ημιτελούς κτηρίου, στέγαση του ΚΕΠ, αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Δήμου και παιδικού σταθμού. 

Πρ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΥΚΗΝΩΝ: Παραχώρηση του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, προκειμένου να ιδρυθεί παράρτημά της, με θέμα την γλυπτική και τα εικαστικά και να φιλοξενεί σε όλη την διάρκεια του χρόνου εργαστήρια. Εκτός από το κτήριο αυτό στην Α.Σ.Κ.Τ. μπορεί να παραχωρηθεί και το κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου της Κόκλας, που παλαιότερα είχε στεγάσει καλλιτεχνικά εργαστήρια του Φεστιβάλ Άργους, με την αείμνηστη Ηρώ Κανακάκη.

 

ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 

Παραχώρηση μέρους του Νοτίου μέρους των Στρατώνων, για την δημιουργία Παραρτήματος του Επιγραφικού Μουσείου, όπου και θα στεγαστεί η συλλογή των επιγραφών του Άργους που βρέθηκε στην Πλατεία Δερβενακίων και ολοκληρώθηκε η συντήρησή τους στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών. 

Άμεση δημοπράτηση του χώρου εστίασης που προβλέπεται στους Στρατώνες, προκειμένου να υπάρχει σταθερή εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 

Μετατροπή σε χώρο parking του χώρου όπισθεν των Στρατώνων, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών των Μουσείων. 

Οι Στρατώνες Καποδίστρια θέλουμε να μετατραπούν σε κεντρικό πολιτιστικό σημείο της πόλης. Προχωράμε σε άμεση ανακαίνιση της Ανατολικής πλευράς και μετατροπή τους σε σύγχρονο Πολυχώρο, που θα φιλοξενεί συνεχώς εκδηλώσεις.

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

Βελτίωση της αίθουσας στο επίπεδο της οπτικής. Λειτουργία χειμερινής κινηματογραφικής λέσχης. Ειδική λειτουργία για τους συλλόγους, δωρεάν χρήση της αίθουσας και του εξοπλισμού της. 

 

ΚΤΗΡΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑΜΟΥ

Στέγαση του Δημοτικού Ωδείου στο συγκρότημα των δυο κτηρίων και ίσως και άλλων τμημάτων πολιτισμού του Δήμου (εξοικονόμηση παρόντος ενοικίου). Αξιοποίηση φυσικά και του κήπου του κτηρίου, αναβαθμιζόμενος σε χώρο εκδηλώσεων. 

 

ΚΤΗΡΙΟ ΜΠΟΝΗ "ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ" 

Η συνέχιση της λειτουργίας της παιδικής βιβλιοθήκης θα συμπληρωθεί με την δημιουργία Γραφείου Πληροφόρησης Νέων, το οποίο σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ε.Ε. (πχ γραφείο Europe Direct Πελοποννήσου),θα μεταφέρει στους νέους της πόλης μας όλες τις αναζητούμενες από αυτούς πληροφορίες, σχετικά με όλα τα θέματα που τους αφορούν.

Μια δεύτερη σκέψη για το συγκεκριμένο κτήριο είναι η δημιουργία δημοτικού παιδικού πολυχώρου αναψυχής, με κατάλληλη τροποποίηση και του εξωτερικού χώρου.

 

ΟΙΚΟΠΕΔΟ Πρ. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ 

Πέραν του Κολυμβητηρίου, θα αναπτυχθούν και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ανοιχτές εγκαταστάσεις κτλ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η εγκατάσταση θα στεγάζει το εργατοτεχνικό προσωπικό, την υπηρεσία καθαριότητας, τις αποθήκες του Δήμου και το αμαξοστάσιο. 

Στον χώρο θα δημιουργηθούν όλοι οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής (αποδυτήρια, μπάνια κλπ ) για τους εργαζόμενους. 

Στον χώρο του Αμαξοστασίου θα δημιουργηθεί πλήρης εξοπλισμένος χώρος συνεργείων για τα οχήματα του Δήμου, που θα εξοικονομήσει αρκετά χρήματα από την συντήρηση των οχημάτων.

 

ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΛΟΦΟΥ ΑΣΠΙΔΑΣ

Ο Λόφος της Ασπίδας θα περιφραχθεί από την αρχή και θα μετατραπεί σε χώρο άθλησης και αναψυχής. Θα εγκατασταθούν στον χώρο της Ασπίδας: υπαίθριο γυμναστήριο, παιδική χαρά, τουαλέτες κοινού, κιόσκια , βρύσες και όλες οι απαραίτητες υποδομές, που θα τον μετατρέψουν σε πνεύμονα αναψυχής για τους δημότες. 

Το αναψυκτήριο, αφού περιέλθει στην πλήρη κυριότητα του Δήμου, θα δημοπρατηθεί εκ νέου ή θα παραχωρηθεί στην ΑΡΓΩ. Επεμβάσεις θα γίνουν και για την συντήρηση, ανανέωση και αναβάθμιση της πανίδας του λόφου. Μετά την απαραίτητη φυτοτεχνική μελέτη, θα γίνουν νέες φυτεύσεις, αλλά και κοπή άρρωστων κι επικινδύνων δένδρων.

Προχωράμε σε μελέτη πιθανότητας εγκατάστασης αντιπροσωπευτικών ζώων της περιοχής μας.

Μελέτη πιθανής εγκατάστασης μικρού υπαίθριου ανοικτού θεάτρου 1000-1500 θέσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν εκδηλώσεις στο λόφο. 

 Ο Λόφος θα έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας και θα είναι συνεχώς φυλασσόμενος και προστατευόμενος από φυσικές καταστροφές.

Η μελέτες και το έργο θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Δήμου και από το Πράσινο Ταμείο.

 

ΚΤΗΡΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΛΙΑΛΕΞΗ 

Άμεση αξιοποίηση του κληροδοτήματος ΚΟΛΙΑΛΕΞΗ. Εκποίηση και αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων (οροφοδιαμέρισμα στην Πολιτεία , κατάστημα και ακίνητο στην Κάνιγγος , διαμέρισμα στα Χαυτεία, οικόπεδα σε δυο οικοδομικούς συνεταιρισμούς , καθώς και των κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως μετρητά, μετοχές, ομόλογα, λίρες, τιμαλφή κλπ), προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό για την οριστική ανέγερση του κτηρίου που επιθυμούσε ο διαθέτης. Το κτήριο θα στεγάσει το Δημοτικό Θέατρο της πόλης και φυσικά πλήθος εκδηλώσεων. 

 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΑΝΑΓΑΚΗ & ΠΑΛΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ 

Κατασκευή από τον Δήμο νέου κτηρίου, περίπου 600 - 650 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο θα στεγαστούν υπηρεσίες του ή θα ενοικιαστεί μέρος του, προκειμένου να δώσει έσοδα.

 

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΡΜΟΓΙΑΝΝΗ

Προγραμματική σύμβαση με το ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για την μετατροπή του σε Κέντρο Πληροφόρησης – Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Άργους - Μυκηνών. Το κτήριο αυτό είναι απόλυτα ενταγμένο στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς και του Αρχαίου Θεάτρου, με συνέπεια η μετατροπή του σε Γραφείο Πληροφόρησης να το κάνει κομβικό σημείο, τόσο για την ενημέρωση των επισκεπτών, όσο και για την ανάπτυξη των διαδρομών του Argos Tour.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΡΓΩ & ΚΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΡΙΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΙΟ

 

ΑΡΓΩ

Ανάπτυξη του Ξενοδοχείου ΑΡΓΩ. Σύνδεσή του με την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΕΟΤ.

Μεταφορά της Σχολής στον χώρο του ΚΕΓΕ και σε ξενοίκιαστα μαγαζιά της Επιχείρησης, μετά από την μετατροπή τους σε αίθουσες διδασκαλίας. 

Επένδυση για την ανέγερση νέας πτέρυγας στην Ανατολική και Νότια πλευρά της Πλατείας Κατριλιώτη. Δημιουργία ουσιαστικά μια ξενοδοχειακής μονάδας τεσσάρων αστέρων (****) άνω των 100 κλινών. Χρήση ξενοίκιαστων μαγαζιών για την δημιουργία spa (η λειτουργία του spa μπορεί συνδυαστεί και να συνδεθεί με τις ευεργετικές συνέπειες του βούρκου της θάλασσας της Κίου, αλλά και των φυκιών που αναπτύσσονται σε αυτήν), εστιατορίου, καφέ κλπ του ξενοδοχείου. Επιπρόσθετη μελέτη για την δυνατότητα προσθήκης πισίνας στον χώρο, πιθανά σε όροφο στην Ανατολική πλευρά. Ταυτόχρονη αναβάθμιση και ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου και διάθεσή του στην ΑΡΓΩ, προκειμένου, πέρα από τις πολιτιστικές χρήσεις του, να αναπτύξει και δραστηριότητες συνεδριακού τουρισμού μικρής κλίμακας.

 

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΤΗΡΙΑ ΑΡΓΩ

Θα συνεχίσουν να στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου (ΚΑΠΗ κ.α.), ενώ όσα δεν χρησιμοποιηθούν από το Ξενοδοχείο, θα ενοικιαστούν για εμπορικές χρήσεις, όπως τώρα.

Ταυτόχρονα, η ΑΡΓΩ θα μετατραπεί σε τουριστικό βραχίονα του Δήμου Άργους – Μυκηνών, μέσα από τον οποίο θα σχεδιάζεται και θα υλοποιείται η κάθε λογής τουριστική πολιτική του Δήμου.

Η ΑΡΓΩ θα διαχειρίζεται όλες τις τουριστικές δομές του Δήμου Άργους – Μυκηνών (Ξενώνας Αχλαδοκάμπου, καντίνες πάρκινγκ Μυκηνών κα), προκειμένου συνολικά να αναπτύσσονται τουριστικά όλες οι περιοχές.

Η χρηματοδότηση της ανακαίνισης και της ανάπτυξης του ξενοδοχείου και των υπολοίπων κτηρίων τη Επιχείρησης  θα γίνει, τόσο με ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα, όσο και σε δανεισμό.

 

ΚΤΗΡΙΟ ΚΕΓΕ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών θα προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να αναλάβει την φύλαξη, την συντήρηση και την λειτουργία του ΚΕΓΕ. Στις εγκαταστάσεις του ΚΕΓΕ θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι εκπαιδευτικές δράσεις του Οργανισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο και τους γεωπόνους του. Οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται και από την Τουριστική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. 

Το Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών μαζί με το παράπλευρο Γήπεδο θα παραχωρηθεί στον Δήμο, για την δημιουργία σύγχρονου Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, που θα εξυπηρετεί τον Αργοναύτη και άλλους Αθλητικούς Συλλόγους. Πρώτα θα πρέπει απαραίτητα να λυθεί το ζήτημα της παραχώρησης της έκτασης του σημερινού Γηπέδου. Το κτήριο του Ινστιτούτου, που δυστυχώς καταστρέφεται καθημερινά, μπορεί να μετατραπεί σε μικρό ξενώνα, που θα διαχειρίζεται η ΑΡΓΩ και θα χρησιμοποιηθεί και για την υποστήριξη Αθλητικών διοργανώσεων.