Ναύπλιο: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ναύπλιο: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)

Μάιος 19, 2019 - 16:11

Εκδηλώσεις  τιμής και μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το πρωί στο Ναύπλιο. Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Δημητρίου Υψηλάντη,  από τον θεματικό  αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Βασίλη Σιδέρη, τους βουλευτές Γιάννη Ανδριανό και Γιάννη Μανιάτη, τον δήμαρχο Ναυπλιέων  Δημήτρη Κωστούρο, την πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Αργολίδας Μαρίνα Τσολακίδου, η  πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού 'Αργους Δήμητρα Μουρλούκου και εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων.

Παρόντες η υποψήφια βουλευτής Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Λυμπέρης , ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς και μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

 Σύμφωνα με το ιστορικό, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται στις σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται τμήμα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής. Η γενοκτονία έγινε από την κυβέρνηση των Νεότουρκων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο.

Περισσότερα στη wikipedia