Τάσος Αγγέλου: Οι αγρότες πληρώνουν φόρο με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τάσος Αγγέλου: Οι αγρότες πληρώνουν φόρο με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές

Ιούνιος 20, 2019 - 16:08

Την Τετάρτη 19/6, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλή τον υποψήφιο βουλευτή, Τάσο Αγγέλου, περιόδευσε στο Ανυφί και τη γύρω περιοχή συνομιλώντας με αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με αποτέλεσμα πολλοί να εκτοπίζονται από την παραγωγή. Επισήμαναν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, με την συνεχή ανηφόρα των τιμών σε αγροτικά μέσα και εφόδια, τις πολύ υψηλές τιμές στο αγροτικό πετρέλαιο και στο αγροτικό ρεύμα,  στην υψηλή φορολογία και τις  πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ που ξεπερνούν κατά πολύ το 50% του εισοδήματος.

Τόνισαν ότι: « όπως είναι γνωστό οι αγρότες πληρώνουν φόρο με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, με προκαταβολή για το επόμενο έτος και φορολόγηση μέσω των «τεκμηρίων διαβίωσης» και όχι με βάση το πραγματικό εισόδημα.

Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν την επιβολή πληθώρας χαρατσιών, που ουσιαστικά αυξάνουν το κόστος παραγωγής και την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν το αίσχος των ανοιχτών τιμών (πχ βερίκοκο) και τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων.

Ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ σε χωράφια, αποθήκες και στάβλους, πληρωμές για το δικαίωμα άρδευσης μέσω των ΤΟΕΒ και για τους ΓΟΕΒ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις γεωργικές γεωτρήσεις, την πιστοποίηση των ψεκαστικών, τη λειτουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, λεηλατούν το ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.»

Ο υποψήφιος βουλευτής, Τάσος Αγγέλου, τόνισε πως «η ΕΕ, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθούν μια πολιτική που στόχο έχει να πάρει τη γη από τους μικρούς, τους μεσαίους αγρότες και να τη συγκεντρώσει σε χέρια λίγων, να δημιουργηθούν δηλαδή μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Και συνέχισε, όλα τα κόμματα που σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης, από το ΣΥΡΙΖΑ  και τη ΝΔ ,το ΠΑΣΟΚ, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέχρι τα τσιράκια, τους υπόδικους του κεφαλαίου, τους δουλεμπόρους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, δημαγωγούν για τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, για την «ανάγκη παραγωγικής –όπως τη λένε - ανασυγκρότησης», για την «ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου», για «ατμομηχανή της ανάπτυξης» και άλλα διάφορα τέτοια, που ίσως σε κάποιους ακούγονται και όμορφα. 

Κοροϊδεύουν όμως τους αγρότες, προσπαθώντας να κρύψουν ότι η πρωτογενής παραγωγή, μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα, καθορίζεται από το τι συμφέρει αποκλειστικά και μόνο τους εμπόρους και βιομήχανους.

Τι και πώς θα παραχθεί καθορίζεται από το κίνητρο του κέρδους, όχι φυσικά από την επιδίωξη ενός κέρδους του μικρομεσαίου αγρότη παραγωγού και της οικογένειάς του.

Γι' αυτό η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις διατροφικές ανάγκες του λαού, αφού παράγονται και εξάγονται ή εισάγονται προϊόντα, με μόνο στόχο το καπιταλιστικό κέρδος, το κέρδος των μεγαλεμπόρων, το κέρδος των βιομηχάνων.

Η κερδοφορία αυτών των λίγων καθορίζει π.χ. το ότι εξάγει η Ελλάδα σκληρό στάρι και εισάγει μαλακό στάρι, που θα μπορούσε βέβαια να παραχθεί και εδώ». Kαι συνέχισε:

«Οι τρεις κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ είναι:

•    Πρώτον, διότι στάθηκε πάντα και παντού στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

•    Δεύτερον, γιατί το ΚΚΕ τους λέει πάντα την αλήθεια, δεν τους κοροϊδεύει με ανέξοδες υποσχέσεις και τους καλεί να παλέψουν σκληρά, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για ν' αλλάξουν την οικτρή μοίρα του ξεκληρίσματός τους.

•    Τρίτον, επειδή το ΚΚΕ, με την πολιτική πρόταση και το Πρόγραμμά του για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στα πλαίσια της οικονομίας και της εξουσίας όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός, είναι το μόνο κόμμα που εγγυάται την ουσιαστική καλυτέρευση της ζωής της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως και γενικότερα του λαού μας.
 

H θέση του ΚΚΕ για την  ανάπτυξη του αγροτικού τομέα,   συνδέεται με την  εξασφάλιση της διατροφής του λαού.

Kαι  υπάρχουν σήμερα οι  δυνατότητες παραγωγής και ανάπτυξης   που μπορούν να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες.  

Η μόνη λύση που πραγματικά συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία και το ξεκλήρισμα, βρίσκεται στο δρόμο όπου ο λαός θα είναι πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποιημένες όλες αυτές τις καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, τη γη, τα συγκεντρωμένα μηχανοποιημένα μέσα παραγωγής, τις κρατικές υποδομές, το εμπόριο, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό για την οργάνωση της οικονομίας για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

Για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση, πρώτα απ' όλα, των μεγάλων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού, της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Αυτή η αγροτική παραγωγή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας με άλλες χώρες. Εδαφικά, κλιματολογικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων».

Στο τέλος τους κάλεσε να ενισχύσουν, με την ψήφο τους στις εκλογές το ΚΚΕ.

«Ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και το λαό θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στους αγώνες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας, για όλα όσα έχασαν και για όλα όσα δικαιούνται. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η ενίσχυση του ΚΚΕ δίνει δύναμη και στον αγώνα που δίνουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες ενάντια στους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν η ΕΕ και οι εγχώριες κυβερνήσεις, παλιές κ νέες, για να τους ξεκληρίσουν, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων ιδιοκτητών μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο λαός πρέπει να προετοιμάσει τη δική του αντεπίθεση και αυτό δεν γίνεται χωρίς ισχυρό ΚΚΕ. Στις 8 Ιουλίου ο κόσμος θα πρέπει να χαμογελά, με ένα ισχυρό ΚΚΕ που θα μπορεί να οργανώσει την πάλη, να δυσκολέψει την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέες ανατροπές, να οργανώσει τον αγώνα για αυτά που δικαιούται ο λαός μας.»

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δελτίο τύπου