Τι είναι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι είναι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας

Νοέμβριος 20, 2012 - 13:03

...και γιατί πρέπει να ασχολούμαστε πιο ενεργά με τα θέματα του Δήμου

 

Η τρόικα με το νέο μνημόνιο σχεδιάζει την επιβολή "Επιτρόπων" στο Δημόσιο. Το μέτρο αυτό προσπαθεί να σταματήσει την διαφθορά και την κατασπατάληση χρημάτων από τους ΟΤΑ. 

Με την ίδρυση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», το οποίο θα επιβάλλει, σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση άνω του 10%, αύξηση των φόρων στους πολίτες, αύξηση του ΤΑΠ μέχρι και 0,3% στα ακίνητα εντός του δήμου, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, μείωση δαπανών κλπ.

 

Για παράδειγμα, αν κάποιος Δήμαρχος ξεπεράσει κατά 10% το όριο των χρημάτων που μπορεί να δαπανήσει ανά τρίμηνο, τότε αυτόματα ανεβαίνουν οι φόροι για όλους τους κατοίκους του Δήμου. Πλέον τα "λάθη" ή η "κατασπατάληση χρημάτων" σε συνδυασμό με την αδιαφορία των πολιτών ...κοστίζουν άμεσα και στις τσέπες όλων μας.
Είναι πλέον αναγκαίο να παρακολουθούμε τα θέματα και να συμμετέχουμε πιο ενεργά σε αποφάσεις που αφορούν τον Δήμο μας. 

 

Παρομοίως και στις ΔΕΚΟ, αν διαπιστωθεί απόκλιση 10% και άνω, θα τοποθετούνται «Επόπτες Οικονομικών Υπηρεσιών», για να διασφαλίζουν την επίτευξη των μνημονιακών στόχων. Αυτοί θα δίνουν εντολή για λήψη διορθωτικών μέτρων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αλλιώς θα κόβονται αυτομάτως κονδύλια και επιχορηγήσεις ("ξαφνικός θάνατος") και θα κόβεται ο μισθός στα μέλη των ΔΣ ή θα εξαναγκάζονται σε παραίτηση, αν δεν πειθαρχούν.

 

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα.