Εκλογικές προβλέψεις

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκλογικές προβλέψεις

Ιούνιος 30, 2019 - 11:45

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η θητεία μου, τη δεκαετία του ’80, ως συνεργάτη μεγάλης ξένης εταιρείας έρευνας αγοράς και άλλων κοινωνικών και πολιτικών ερευνών και δημοσκοπήσεων, μου επιτρέπει να αναλύω με κάποιο ιδιαίτερο αισθητήριο και αντιληπτική ικανότητα τις τρέχουσες δημοσιοποιημένες έρευνες, όσον αφορά παραμέτρους και προβλεπόμενα αποτελέσματα, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στις έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί.

( η τελευταία μου συμμετοχή σε έρευνα αγοράς, αφορούσε την έρευνα για την αναμενόμενη από τότε χρήση του Φυσικού Αερίου, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά)
 

Με την ελπίδα ότι η παλιά αυτή εμπειρία μου έχει αφήσει κάποιες ιδιαίτερες δυνατότητες ανάλυσης και εμβάθυνσης, σε συνδυασμό με την εκτίμηση κάποιων άλλων πολιτικών παραμέτρων καθώς και σε συνδυασμό με τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων, καταθέτω κάποιες προσωπικές σκέψεις και συμπεράσματα που δεν αποτελούν ούτε προϊόν δημοσκοπικής έρευνας ούτε κάποια άλλης έρευνας που να συμμετείχε δείγμα ερωτώμενων πολιτών. Το παρόν είναι μια απλή προσωπική πολιτική ανάλυση με βάση κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από κάποια στοιχεία, μέσα από δική μου προσωπική ανάγνωση, μελέτη, αξιολόγηση και εκτίμηση

ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

1) Αποτελέσματα Ευρωεκλογών της 26/6/2019.

2) Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2015

3)Διαφορά σε αριθμό ψήφων του πρώτου κόμματος (Ν.Δ) στις ευρωεκλογές της 26/6/2019, από τις προηγούμενες Εθνικές εκλογές 2015.

4) Μέγεθος αποχής σε προηγούμενες Εθνικές εκλογές και πρόσφατες Ευρωεκλογές, συγκριτικά στοιχεία κατά περιοχή, κοινωνική τάξη, ηλικία, φύλλο.

5) Μέσος όρος αναποφάσιστων σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις. Συγκριτικά στοιχεία κατά περιοχή, κοινωνική τάξη, ηλικία, φύλλο.

6) Αποχή ψηφοφόρων πρώτου( Ν.Δ) και ιδιαίτερα του δεύτερου κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ),στις Ευρωεκλογές της 26/6/2019.

7) Γενικότερη αποχή στο ηλικιακό φάσμα ψηφοφόρων από 17- 44 ετών και εκτιμήσεις για ενδεχόμενα αποχής σε αυτές τις ηλικίες, στις επικείμενες Εθνικές εκλογές.

8) Συγκριτικά στοιχεία με άλλες αναμετρήσεις, από 2009 μέχρι Ευρωεκλογές 2019.

9) Αποτελέσματα δημοσιοποιημένων δημοσκοπήσεων μέχρι και σήμερα 27-6-2019

10) Διαμορφωμένο πολιτικό κλίμα, όπως αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών και όπως αυτό εξελίσσεται, από εντυπώσεις που προκαλούνται από αντικειμενικές αντιδράσεις άλλων κοινωνικό-οικονομικών παραγόντων (αγορές, συγκεντρώσεις, ΜΜΕ, κ.λ.π.)

11) ιστορικό της γενικότερης κοινωνικό- οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν τα κόμματα εξουσίας όταν άσκησαν διακυβέρνηση και οι πολιτικές τους θέσεις για διάφορα κρίσιμα ζητήματα και τομείς και αξιοπιστία.

12) Περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα και πολιτικό κλίμα, όπως αυτό διαμορφώνεται και από τα παραπάνω, συνδυαστικά.

Σύμφωνα με την αναλυτική εκτίμηση των παραπάνω παραμέτρων και ιδιαίτερα, μετά από πολιτική ανάλυση των πολιτικών δεδομένων, κατέληξα στις παρακάτω ποσοτικές εκτιμήσεις, με κύρια βάση τα αποτελέσματα στις Εθνικές εκλογές του 2015 και όχι στις Ευρωεκλογές 2019 λαμβάνοντας υπόψη την αποχή των ευρωεκλογών 2019.

Συμπέρασμα 1) : Αν η αποχή κινηθεί σε ισοδύναμα περίπου ποσοστά όπως στις Ευρωεκλογές και με τις όποιες ενδεχόμενες διακυμάνσεις αυτής κατά ηλικία, τα κομβικά ποσοστά που μου προκύπτουν, ως ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους κομμάτων και όπως προκύπτουν από αναλύσεις των παραπάνω, είναι: 3,7%, 5,7%,7,7%, διαφορά υπεροχής της Ν.Δ, από το δεύτερο κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ. Ο μέσος όρος των τριών είναι το 5,7%, τυχαίνει να είναι ο μεσαίος κομβικός αριθμός. Άς σημειωθεί ότι η διαφορά ψήφων που είχε η Ν.Δ στις Ευρωεκλογές σε σύγκριση με τις εκλογές ανέρχεται σε μόνο 100.000 μόνο ψήφους. Αν η αποχή στο κρίσιμο φάσμα από 17 έως 45 ετών, αυξηθεί υπέρμετρα και από τους αναποφάσιστους η κατηγορία των γυναικών δώσει αισθητή διαφορά υπέρ Ν.Δ και μόνο υπό τις δυο παραπάνω προϋποθέσεις, τότε ενδεχομένως η διαφορά υπέρ της Ν.Δ θα εκτοξευτεί στο 11,4%, που κατά τύχη(;) , είναι το διπλάσιο του 5,7%και σε ποσοστό το υπολογίζω σε 39,4%. Δεν θεωρώ όμως πιθανό αυτό το ενδεχόμενο γιατί νομίζω ότι λόγω της κρισιμότητας των εκλογών αυτών , η αποχή θα περιοριστεί αισθητά αν όχι θεαματικά.

Τα παραπάνω προέκυψαν σε συνεκτίμηση και συγκριτικά με τα αποτελέσματα κυρίως των Εθνικών εκλογών 2015. Ελήφθησαν υπόψη και σχετικές εκτιμήσεις με το πόσα κόμματα θα μπουν στη βουλή, αν δηλαδή μπουν: 5,6 ή 7 και κυρίως από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν συνολικά τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή, κάτω ή πάνω από 20% και πόσο. Ακόμα έλαβα υπόψη μου και διάφορα ενδεχόμενα όσον αφορά την αποχή και τους αναποφάσιστους.

Το μέγεθος της αποχής δεν μπορεί να εκτιμηθεί και να προσδιοριστεί παρά μόνο με υποθετικά σενάρια, ακόμα και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν, με διαφορετικό τρόπο και ανάλογα την ηλικία, την κοινωνική τάξη και το φύλο και για διαφορετικούς λόγους. Εκτίμηση μου είναι ότι η αποχή θα περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, λόγω της κρισιμότητας αυτών των εκλογών.

Συμπέρασμα 2): Αν έχουμε δυναμική μεταστροφή και θεαματική μείωση της αποχής ιδιαίτερα στο κρίσιμο ηλικιακό φάσμα 17-44 και ιδιαίτερα αν έχουμε μεγάλη επιστροφή στις κάλπες των εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τότε προκύπτει ενδεχόμενο πιθανής υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά που κυμαίνεται από 0,7% έως 3,4%. Αυτή η εκτίμηση μου στηρίζεται στο ότι η αποχή των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλη, πιθανότατα προσέγγισε τη διαφορά ψήφων, περίπου 600.000. Αν η αποχή αυτή ανατραπεί θεαματικά, ενδεχομένως να προκύψει ανατροπή αποτελεσμάτων σε σχέση με τις Ευρωεκλογές. Ας μην παραγνωρίζουμε και την παραδοχή ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι προειδοποιητική ψήφος. Η διαφορά βέβαια με άλλες εκλογές είναι πως αυτές οι Εθνικές εκλογές διεξάγονται αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και όπως είναι φυσικό ο αέρας της υπεροχής της Ν.Δ είναι ακόμα πρόσφατος και ενεργός.

ΠΟΣΟΣΤΑ %

Σύμφωνα πάντα συγκριτικά με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών 2015 και σε συνδυασμό με αυτά των Ευρωεκλογών 2019 και με τον όρο ότι η αποχή θα περιοριστεί κατά 35 % περίπου, σε όλες τις ηλικίες και στο σύνολο, όπως προβλέπω και σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, το ποσοστό ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι κάτω από 28% και της Ν.Δ δεν μπορεί να είναι κάτω από 31,37%.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σύμφωνα με τα παραπάνω και με καθαρά προσωπική εκτίμηση και διαίσθηση, καταλήγω σε μια διαφορά της τάξης μεγέθους που θα κυμαίνεται μεταξύ 3,7% έως 7,7% υπέρ της Ν.Δ.

Από τις παρατηρήσεις που αναγκαστικά έγιναν προκειμένου να βγουν οι παραπάνω εκτιμήσεις, δεν προκύπτει καμία σημαντική μεταβολή στα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ, από τις προηγούμενες Εθνικές εκλογές.

Και για να ευθυμήσουμε λίγο, οι φίλοι μου που έχασαν κατά κράτος από τις προβλέψεις τους για τις αυτοδιοιηκητικές εκλογές, είναι ευκαιρία να πάρουν το “αίμα τους πίσω”, τους προκαλώ και είμαι ικανοποιημένος με ένα φιλικό καφεδάκι….

  Δημήτρης  Παπαδριανός