Χαιρετισμός Ανδριανού στην επιστημονική συνάντηση για τα 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χαιρετισμός Ανδριανού στην επιστημονική συνάντηση για τα 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση

Νοέμβριος 22, 2012 - 11:00

Θερμά συγχαρητήρια στον Σύλλογο των Απανταχού Ναυπλιέων «Ο Ναύπλιος», στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στον Δήμο Ναυπλιέων, σε όλες και όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία και εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της σημερινής επιστημονικής συνάντησης.
Η σημερινή συνάντηση θα φωτίσει ακόμα περισσότερο ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για την ιστορία όχι μόνο του Ναυπλίου, αλλά του νέου Ελλαδικού κράτους συνολικά.
Η Ναυπλιακή Επανάσταση είναι ένα γεγονός που αποκαλύπτει ταυτόχρονα αφενός τα διαχρονικά δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην θεσμική της συγκρότηση και αφετέρου τις επιδιώξεις και τους προσανατολισμούς των Ελλήνων.
Τα δίπολα συγκεντρωτισμός και αποκέντρωση, εκσυγχρονισμός και παράδοση, τοπικό και εθνικό συμφέρον επανέρχονται ξανά και ξανά στην Ιστορία μας ως καταλύτες εξελίξεων. Και βεβαίως, με την πιο σύγχρονη μορφή τους, ως καταλύτες και της τώρινης μας περιπέτειας.
Είναι γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό πιστεύω να μελετώνται τα τεκμήρια της ιστορίας μας, χωρίς βεβαίως το άγχος να βγει σώνει και καλά μια βεβιασμένη αναλογία, αλλά με τη βεβαιότητα ότι τα πορίσματα της ιστορικής μελέτης μας επιτρέπουν, αν μη τι άλλο, να αποφεύγουμε την διαρκή επανάληψη των ίδιων λαθών.
Μια μόνο κουβέντα ακόμη: οι πρωταγωνιστές της Ναυπλιακής Επανάστασης, παρά τα δεδομένα ατομικά και τοπικά συμφέροντα που εξέφραζαν, εμφορούνταν από αγνό πατριωτισμό. Όπως επίσης, αγνά, αλλά προσανατολισμένα στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, ήταν και τα κίνητρα του Όθωνα και των Βαυαρών συνεργατών του, οι οποίοι επιχείρησαν να μεταφυτεύσουν ένα μοντέλο οργάνωσης που δεν ταίριαζε στην ελληνική πραγματικότητα.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι, πέρα από λιβανίσματα και ωραιοποιήσεις, αλλά και μακριά από την παγίδα του σχετικισμού, να δούμε πώς γίνεται δύο αντίπαλες πλευρές να έχουν εν μέρει δίκιο και εν μέρει άδικο και πού ακριβώς θεμελιώνονται οι κρίσεις μας επ’ αυτού. Και αυτή η ψύχραιμη αποτίμηση, στην οποία είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει σημαντικά η σημερινή συνάντηση, θα είναι κέρδος, ως μεθοδολογική δυνατότητα, και για την αντιμετώπιση της σημερινής συγκυρίας.