Η «Τελέσιλλα» συναντά τον «Απόλλωνα» στην Ερέτρια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η «Τελέσιλλα» συναντά τον «Απόλλωνα» στην Ερέτρια

Ιούλιος 15, 2019 - 23:49

«Η εποχή μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως εποχή μουσικής και αρχιτεκτονικής βαρβαρότητας. Υπάρχει μια δίωξη αυτού που πρωτογενώς ονομάζεται «ωραίο». Κάτι που – προς το παρόν- φαίνεται να προκαλεί σύγχυση, έλλειψη δημιουργικότητας, αδυναμία παραγωγής ουσιαστικού πολιτισμού.

Αντιδρώντας σ` αυτή την τάση, οι χορωδοί της Λύρας Απόλλωνα Ερέτριας σας καλωσορίζουμε στην κοιτίδα της ιστορίας του τόπου μας, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ η λύρα του Απόλλωνα ταξιδεύει με την ευγενή και διαυγή μουσική, συνοδεύοντας τον χορό των Μουσών και των Χαρίτων.

Υποδεχόμαστε το κάλλος-ωραίο του παρελθόντος-, απολαμβάνουμε τη μουσικότητα του παρόντος και δημιουργούμε τα εχέγγυα του πολιτιστικού μέλλοντος».

Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε όλους τους συμμετέχοντες χορωδούς η Πρόεδρος της χορωδίας «ΛΥΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΑ», κ. Μαλαματένια Αλεξοπούλου, το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 στον χώρο του Μουσείου του Δαφνηφόρου Απόλλωνα στην Ερέτρια.

Συμμετείχαμε στο 1ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ. Οι χορωδίες Καρύστου, Αγιάς, Ερέτριας και η «Τελέσιλλα» Άργους ενώθηκαν σε μια μαγευτική βραδιά, συνοδοιπόροι στο ταξίδι της Μουσικής θέτοντας ένα λιθάρι πολιτισμού, φίλοι που βρίσκουν ευκαιρίες-παρά τις χιλιομετρικές αποστάσεις- να σμίγουν.

Στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου ακούστηκαν τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Η χορωδία μας με μαέστρο τον κ. Γιάννη Κόντη, στο πιάνο τον κ. Νίκο Καπετάνιο και στο τουμπελέκι τον κ. Τάκη Ρέντα χάρισε μουσικές στιγμές και εικόνες συγκίνησης στο πολυπληθές ακροατήριο. Μιλήσαμε για την ιστορία της ηρωικής μορφής της Τελέσιλλας που έσωσε το Άργος-επικαλούμενη τον θεό Απόλλωνα- από τους Σπαρτιάτες. Μοιραστήκαμε αρκετά από τα στοιχεία της ιστορίας της πόλης μας με τους ακροατές.

Οι Ερετριείς ανταπέδωσαν με μια λεπτομερή ξενάγηση στο Μουσείο τους και με έναν δείπνο που μας έφερε όλους πιο κοντά, αφού πρώτα τις χορωδίες είχε συνδέσει ο Δαφνηφόρος Απόλλωνα με τη λύρα του:  την Κάρυστο, κτίζοντας τον ναό του με το καρυστινό μάρμαρο, την Αγιά με τον έρωτά του για τη Νύμφη Δάφνη και το Άργος από το οποίο η Τελέσιλλα επικαλέστηκε το όνομά του για να αντιμετωπίσει τον Κλεομένη.

Ήταν μια χορωδιακή βραδιά που έκανε πράξη αυτό που το τραγούδι μάς λέει:

«Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ` τον κόσμο,

Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…»

Καλό καλοκαίρι από τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στους χορωδούς και τους φίλους μας!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΥΣ «ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ»