Η ανάδειξη και ανάπλαση του Κάστρου της Νέας Επιδαύρου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η ανάδειξη και ανάπλαση του Κάστρου της Νέας Επιδαύρου

Ιούλιος 23, 2019 - 09:12

Η ανάδειξη και ανάπλαση του Κάστρου της Νέας Επιδαύρου είναι ένα από τα έργα που είχε εξ’ αρχής συμπεριληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Επιδαύρου.

Με δαπάνες του Δήμου, εκπονήθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες:

α) τοπογραφική αποτύπωση, δαπάνης 15.375,00 € το έτος 2012

β) ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, δαπάνης 4.634,10 € το έτος 2012

γ) ειδική αρχιτεκτονική μελέτη, δαπάνης 4.634,10 € το έτος 2012

Ο φάκελος κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού - Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων το 2013 και εγκρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Κ.Α.Σ. [Απόφαση Υπουργού ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΑΧΜΑΕ/151558/79749/5564/2509/27-8-2013].

Υποβλήθηκε αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπου υπήρχε ανοιχτή πρόσκληση, προεντάχθηκε και στη συνέχεια απεντάχθηκε λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της πρόσκλησης.

Υποβλήθηκε αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2014 για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ιδίου έτους, αλλά επειδή το έτος 2015 δεν εξασφαλίστηκε πίστωση με απόφαση της Κυβέρνησης, ουσιαστικά απεντάχθηκε.

Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επικαιροποιήθηκαν οι μελέτες και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια και οι δαπάνες δεν πήγαν άδικα.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 – 2020, συνολικού προϋπολογισμού 750.000 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ), στον άξονα προτεραιότητας: 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι βοήθησαν ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αυτό το πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Νέας Επιδαύρου, συνδυαστικά και με τα ιστορικά μνημεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Επιδαύρου ο οποίος αποτελεί  δημοφιλή προορισμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών αφού διαθέτει πληθώρα αρχαιολογικών, ιστορικών, βυζαντινών κλπ μνημείων με κορυφαίο το Αρχαίο Θέατρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου.

Ευχόμαστε σύντομα να ξεκινήσουν και οι εργασίες υλοποίησης.

                                                                                    Ο Δήμαρχος                         

                                                                            Κωνσταντίνος Γκάτζιος