Απαντήσεις από το υπουργείο παιδείας στον Μανιάτη για ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απαντήσεις από το υπουργείο παιδείας στον Μανιάτη για ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.

Νοέμβριος 24, 2012 - 10:05

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Απαντήσεις έλαβε ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης από τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού,                                κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, σε συνέχεια ερώτησης που είχε καταθέσει σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.
Αναλυτικότερα το κείμενο της απάντησης του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, έχει ως εξής:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 3653/01.11.2012, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής           κ. Γιάννης Μανιάτης σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ., σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Σχετικά με τα Π.Δ. που προβλέπονται στην παρ.4 του άρθρου 4 του Ν.3982/2011 (ΦΕΚ 143, τ.Α΄, 17.6.2011) έχουν εκδοθεί τα εξής τέσσερα (4) Προεδρικά Διατάγματα:
• Π.Δ.112/2012 (ΦΕΚ 197 Α΄) Καθορισμός ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της κατασκευής, συντήρησης και επισκευής υδραυλικών εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα,
• Π.Δ. 113/2012 (ΦΕΚ 198 Α΄) Καθορισμός ειδικοτήτων για την επαγγελματική δραστηριότητα του χειρισμού μηχανημάτων τεχνικών έργων, καθορισμός κριτηρίων για την κατάταξη των μηχανημάτων σε ειδικότητες και ομάδες, καθορισμός επαγγελματικών προσόντων και προϋποθέσεων για την άσκηση της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας από φυσικά πρόσωπα και άλλες ρυθμίσεις,
• Π.Δ. 114/2012 (ΦΕΚ 199 Α΄) Καθορισμός ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της κατασκευής, συντήρησης, επισκευής και επιτήρησης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων καύσης υγρών και αερίων καυσίμων για την παραγωγή ζεστού νερού, καθορισμός επαγγελματικών προσόντων και προϋποθέσεων για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα και άλλες ρυθμίσεις,
• Π.Δ. 115/2012 (ΦΕΚ 200 Α΄) Καθορισμός ειδικοτήτων και βαθμίδων για τις επαγγελματικές δραστηριότητες: (α) της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και επιτήρησης της λειτουργίας μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε βιομηχανίες και άλλες μονάδες, (β) του χειρισμού και της επιτήρησης ατμολεβήτων και (γ) της εκτέλεσης τεχνικού έργου και της παροχής τεχνικής υπηρεσίας για εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης και οξυγονοκόλλησης, καθορισμός επαγγελματικών προσόντων και προϋποθέσεων για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών από φυσικά πρόσωπα και άλλες ρυθμίσεις.
Τα δύο Π.Δ. βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία:
• Σχέδιο Π.Δ. με τίτλο «Καθορισμός ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της εκτέλεσης, συντήρησης και επισκευής, επίβλεψης της λειτουργίας Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας από φυσικά πρόσωπα»
• Σχέδιο Π.Δ. με τίτλο «Καθορισμός ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας από φυσικά πρόσωπα».
Για την υλοποίηση της μεταφοράς επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ειδικοτήτων προγενέστερων τύπων σχολείων δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ Α΄ και ΤΕΕ Β΄ κύκλου) σε αποφοίτους αντίστοιχων ειδικοτήτων σύγχρονων τύπων σχολείων (ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ.) εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Η διαδικασία ρύθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικοτήτων δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης αφορά μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπό εξέταση από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ειδικότητες της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης εναρμονίζονται με ήδη νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα από τα αρμόδια υπουργεία, για την πρόσβαση στα οποία προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις. Σε όποια άλλη περίπτωση δεν υφίσταται θέμα ρύθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων καθ’ ότι, κάθε επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα, με την κατοχή, ή και όχι, αντίστοιχου τίτλου σπουδών. Η νομοθετική κατοχύρωση των επαγγελμάτων, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. να αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελεί αρμοδιότητα των υπουργείων που τα εποπτεύουν».