Γ.Γκιόλας: Tα πειραγμένα μαθηματικά της ΝΔ στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ.Γκιόλας: Tα πειραγμένα μαθηματικά της ΝΔ στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Σεπτέμβριος 10, 2019 - 11:46

φωτογραφία eurokinissi

Άρθρο του Γιάννη Γκιόλα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας:

ΕΝΦΙΑ : ….Tα πειραγμένα μαθηματικά της ΝΔ στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ που έλαβαν πρόσφατα τα 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων έκρυβαν εκπλήξεις ή, πιο σωστά, αποκαλύψεις.

Ανακοινώθηκε και είναι αληθές, βάσει των επισήμων στοιχείων της Α.Α.Δ.Ε. ότι :

Α.4.914.495 φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει σε αξία τα 60.000 ευρώ και αυτοί θα έχουν μείωση σε ποσοστό 30%.

Β.344.183 ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας 60.000 έως 70.000 ευρώ και αυτοί έλαβαν μείωση σε ποσοστό 27%.

Γ.283.262 ιδιοκτήτες έχουν ακίνητη περιουσία αξίας από 70.000 έως 80.000 ευρώ και αυτοί είδαν μειώσεις ποσοστού 25%.

Ως εδώ, η κατανομή είναι ορισμένη, επακριβής και κυρίως διαχωρισμένη σε κατηγορίες, με μικρή κλίμακα ανερχόμενη σε ύψος 10.000 ευρώ διαφορά η μία από την άλλη.

Οι τρεις πιο πάνω κατηγορίες προφανώς αφορούν σε μικροϊδιοκτήτες, που κατά τεκμήριο αποτελούν και τα χαμηλότερα και λαϊκά στρώματα όσων πολιτών έχουν και δηλώνουν περιουσίες. 

Για αυτούς μάλιστα, και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, είχαμε από το Δεκέμβριο του 2018, ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λάβει απόφαση που αφορούσε για όλους, ενιαία μείωση 30%. 

Δ. Προχωρώντας πλέον στην εξέταση της 4ης ομάδας, όπως καταστρώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, η εκπληκτική διαπίστωση είναι ότι δεν κατηγοριοποιούνται σε επιμέρους ομάδες, με διαφορές, η μία από την άλλη, αν όχι της τάξης  των 20.000 έως 50.000 ευρώ, ούτε καν της τάξης των 200.000 έως 300.000 ευρώ.

Η ομαδοποίηση περιλαμβάνει ενιαία όσους έχουν ακίνητα αξίας 80.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ.  

Σε όλους αυτούς, η μείωση καθορίσθηκε στο 20% και για όλους αδιακρίτως. 

Θαυμάστε δημιουργικό και ευφάνταστο υπολογισμό! 

Στην ίδια κατηγορία ομαδοποιούν και υπολογίζουν εξίσου τον έχοντα ένα μικρό διαμέρισμα σε λαϊκή γειτονιά, αξίας μέχρι 80.000 ευρώ και όποιον διαθέτει ακίνητα συνολικής αξίας μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ! 

To ίδιο ποσοστό μείωσης θα καρπωθεί ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 80 τ.μ. στο Περιστέρι με αυτό που θα λάβει ο ιδιοκτήτης έπαυλης στη Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό! 

Είναι προφανές, επομένως, ότι αυτή την κατηγορία των μεγαλοϊδιοκτητών θέλησε η κυβέρνηση της ΝΔ να ωφελήσει.  Αυτούς που, ως ποσοστό του συνόλου των πολιτών, και αν ακόμη, ως υπόθεση εργασίας, χαμηλώσουμε το όριο σε αξία περιουσίας τα 300.000€ και άνω (χωρίς ταβάνι), δεν ξεπερνούν το 4,9%. 

Ομαδοποιούν, συνεπώς, την κατηγορία των μεσαίων ιδιοκτητών με τους μεγαλοϊδιοκτήτες μη διαχωρίζοντάς τους με το ψευδεπίγραφο και χαλκευμένο επιχείρημα ότι όλοι αυτοί μαζί αποτελούν τη μεσαία τάξη!

Τα επιχειρήματα αυτά δεν πείθουν, καθόσον έχουν χαρακτήρα άδικο και αντικοινωνικό και αποσκοπούν να ωφελήσουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες, δηλαδή το 5% - 10% του συνόλου των πολιτών που υποχρεούνται σε δήλωση ακίνητης περιουσίας. Ο ισχυρισμός τους, μάλιστα, ήταν ότι δεν εξαιρούν κανέναν και ότι ωφελούνται όλοι εξίσου, δηλαδή και οι ιδιοκτήτες μιας μικρομεσαίας περιουσίας, αλλά και οι έχοντες και κατέχοντες. Μικροί και μεγάλοι, το ίδιο. 

Αποδεικνύεται, έτσι, η σαφής μεροληψία της παρούσας κυβέρνησης, που με έντεχνο, αλλά καθόλου δόκιμο, τρόπο  φανέρωσε ποιων το μέρος ήθελε να λάβει και ποιες τάξεις να ωφελήσει.

Το συνολικό ποσό της έκπτωσης για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 που η κυβέρνηση της ΝΔ καθόρισε στο ύψος των 220.000.000 ευρώ, όφειλε ολόκληρο να κατανεμηθεί αναλογικά στις κατηγορίες των μικρομεσαίων ιδιοκτητών και να μη χορηγηθεί στους έχοντες, κατέχοντες και καρπούμενους τα έσοδα των μεγάλων ακινήτων περιουσίας.