Γ. Μανιάτης: Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Μανιάτης: Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

Σεπτέμβριος 19, 2019 - 11:47

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

 καθ. Γ. Μανιάτης, π. Υπουργός:  Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Επιτέλους, κατατέθηκαν στη Βουλή οι 4 νέες Συμβάσεις Υδρογονανθράκων. Πέντε συνοπτικές παρατηρήσεις:

 Α. Επιτέλους, μετά από καθυστέρηση 4 και 2.5 ετών αντίστοιχα, από την υποβολή των σχετικών φακέλων, κατατέθηκαν για κύρωση στη Βουλή οι 4 Συμβάσεις Υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Κυπαρισσιακό, δυτικά και νοτιοδυτικά Κρήτης, που είχαν ζητήσει οι ενεργειακοί κολοσσοί EXXON MOBIL, TOTAL, REPSOL, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ. Μαζί με τις άλλες 9 θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές, που περιλαμβάνονταν στους τρεις (3) διεθνείς διαγωνισμούς που προκηρύξαμε το 2013-2014 κι έχουν ήδη κυρωθεί, διαμορφώνουν μια νέα, εξαιρετικά γεωπολιτικά αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας,  ως σημαντικού παράγοντα του αναδυόμενου ενεργειακού τοπίου της Ανατολικής Μεσογείου.

 Β. Τα δυο θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ με Λιβύη (“Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης”), που περιλαμβάνονται στον επίσημο χάρτη του 2014 που κατασκευάσαμε με τη συνεργασία ΥΠΕΝ - ΥΠΕΞ - ΥΠΕΘΑ (Υδρογραφική Υπηρεσία), και δημοσιεύσαμε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, τα οποία κατακυρώνονται στους δυο ενεργειακούς κολοσσούς EXXONMOBIL (ΗΠΑ) και TOTAL (Γαλλία), αποτελούν μια ισχυρή και τεκμηριωμένη απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, που κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, δημοσιεύει παραπλανητικούς και παράνομους χάρτες δήθεν οριοθέτησης τουρκικής ΑΟΖ με Λιβύη.

 Γ. Για να δοθεί μια εικόνα των αναμενόμενων οικονομικών ωφελειών, σημειώνω ότι αν πχ το οικόπεδο «Κυπαρισσιακός» έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με το οικόπεδο «Πατραϊκός», που έχουμε κατακυρώσει από το 2014 στα ΕΛΠΕ, τότε θα υπάρχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

     1. Επενδύσεις 2δις€ για την εγκατάσταση και 5 δις€ λειτουργικές δαπάνες, κατά την 30ετή λειτουργία της εξέδρας άντλησης και των χερσαίων εγκαταστάσεων. Σύνολο επενδύσεων 7δις€, όσο δηλ. η επένδυση στο «Ελληνικό».
    2.  Κάθε χρόνο έσοδα για το ελληνικό δημόσιο 150.000.000€, δηλ. 4.5 δις€ στην 30ετή λειτουργία της μονάδας. Όλα, στο «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών», για τις συντάξεις των Ελλήνων συνταξιούχων, κατά το αντίστοιχο νορβηγικό Ταμείο, όπως νομοθετήσαμε το 2013 (Ν. 4162/2013). Επιπλέον, κάθε χρόνο, 30.000.000€ για την τοπική κοινωνία, δηλ. σύνολο 900.000.000€ στην 30ετή λειτουργία, για περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά έργα της Περιφέρειας.
     3. Δημιουργία 1.300 θέσεων εργασίας υψηλά αμειβομένων, για υποστήριξη της εκμετάλλευσης. Όσο μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα
     4. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, στην Ελλάδα έχουμε τουλάχιστον 20 τέτοιους «Πατραϊκούς»

 Δ. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ελλάδας το 2013, υιοθετήθηκε από την ΕΕ, η αυστηρότερη σε παγκόσμιο επίπεδο περιβαλλοντική Οδηγία για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων (Οδηγία 2013/30/ΕΕ), που στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο (Ν. 4409/2016). Αρμόδια Αρχή, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ.

 Ε. Η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων, η στρατηγική συνεργασία με Κύπρο - Ισραήλ που δρομολογήσαμε το 2011, καθώς και  η υλοποίηση των αγωγών και υποδομών Φυσικού Αερίου TAP, IGB, EASTMED, FSRU Αλεξανδρούπολης, αναβάθμιση Ρεβυθούσας, που εντάξαμε και χρηματοδοτήσαμε από τα ευρωπαϊκά ταμεία την περίοδο 2011-2014, αποτελούν τους τρεις πυλώνες της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, που μπορούν σήμερα να στηρίξουν την πατρίδα απέναντι σε κάθε επιβουλή, ιδιαίτερα από τον ανατολικό γείτονα.

 Πρέπει επιτέλους να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά. Δεν έχουμε πλέον περιθώρια για άλλο χαμένο εθνικό χρόνο.