Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις η πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις η πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook

Σεπτέμβριος 24, 2019 - 14:34

Σε δηλώσεις του για την πτώχευση της Thomas Cook o Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κων/νος Μαρινάκος ανέφερε ότι «θα σημειωθεί σημαντική ζημία για τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί  να ξεπεράσει και τα 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα μεγάλη θα είναι και η ζημία που θα υποστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου εφόσον η Βρετανική αγορά  αλλά και η Γερμανική ( μέσω των θυγατρικών εταιριών του ταξιδιωτικού οργανισμού στην γερμανική αγορά) αποτελούν δύο από τις παραδοσιακότερες και δυναμικότερες αγορές-πηγές τουριστών για την περιοχή.  Σύμφωνα με τις αεροπορικές πτήσεις εκτιμώνται 50.000 Βρετανοί και Γερμανοί τουρίστες μέσω της Thomas Cook στην χώρα μας αυτές τις ημέρες, εκ των οποίων 2.000 περίπου εκτιμώνται στην Πελοπόννησο. Γνώμη μας είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά  πρέπει να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που είχαν έντονες συναλλαγές με τον Thomas Cook, ιδίως στο πεδίο μη καταβολής του τέλους διαμονής για κρατήσεις από την Thomas Cook καθώς και παρεμβάσεις σε θέματα απαλλαγής της υποχρέωσης απόδοσης ή/και συμψηφισμού ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook από την αρχή της σεζόν έως την ημερομηνία επίσημης ανακοίνωσης της πτώχευσης της ταξιδιωτικού οργανισμού.».

Κατωτέρω προωθούνται, μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος οδηγίες από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την πτώχευση του Thomas Cook

Πληροφορίες για επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τον Thomas Cook

Μετάφραση από το αγγλικό κείμενο

Aπό τις 23 Σεπτεμβρίου 2019, όλες οι μελλοντικές κρατήσεις και υπηρεσίες που παρέχονταν από τον Thomas Cook ακυρώνονται τώρα.

Ως Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εφαρμόζουμε ένα σύστημα χρηματοοικονομικής προστασίας για λογαριασμό της Air Travel Trust (ATT) για τους καταναλωτές που αγοράζουν διακοπές πτήσεων από ταξιδιωτικούς πράκτορες ή πρακτορεία ATOL. Τώρα κάνουμε ρυθμίσεις για τους πελάτες διακοπών πακέτων πτήσεων του Thomas Cook στο εξωτερικό για να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος των διακοπών τους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί οι πελάτες να παραμείνουν στο κατάλυμα για μια επιπλέον νύχτα.

Εάν είστε προμηθευτής της Thomas Cook και έχετε πελάτες Thomas Cook Holidays που έχουν κράτηση μαζί σας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Έχουμε λεπτομέρειες για όλους τους προμηθευτές και εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να έρθουμε σε επαφή μαζί σας για να εγγυηθούμε την πληρωμή έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους χωρίς διακοπή.

Παρακαλείσθε να μην ζητάτε από τους πελάτες σας να πληρώσουν ξανά ή να εγκαταλείψουν το κατάλυμα, καθώς η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα κανονίσει την πληρωμή αυτή το συντομότερο δυνατό.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://thomascook.caa.co.uk/trade-information/ 

Πληροφορίες για τους πιστωτές από τη σχετική σελίδα της βρετανικής κυβέρνησης https://www.gov.uk/government/news/thomas-cook-information-for-customers-employees-creditors-and-shareholders 

Θα χρειαστεί να εγγραφείτε ως πιστωτής στην εκκαθάριση εάν δεν έχετε πληρωθεί για αγαθά ή υπηρεσίες που έχετε προμηθεύσει στις εταιρείες Thomas Cook που βρίσκονται υπό εκκαθάριση

Για να εγγραφείτε ως πιστωτής θα χρειαστεί να συμπληρώσετε ένα έντυπο απόδειξης χρέους Proof of Debt form, το οποίο θα πρέπει να στείλετε στη συνέχεια στους ειδικούς διαχειριστές. 

Οι πιστωτές των αεροπορικών εταιρειών και των ταξιδιωτικών εταιρειών της Thomas Cook θα χρειαστεί να συμπληρώσουν ένα έντυπο απόδειξης χρέους Proof of Debt form και να το υποβάλουν στην AlixPartners. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του AlixPartners. dedicated website

Οι πιστωτές των εταιρειών λιανικής πώλησης και συντήρησης αεροσκαφών της Thomas Cook θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο απόδειξης χρέους και να το υποβάλλουν στην KPMG. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα της KPMG.

Αφού εγγραφείτε και ο Ειδικός Διαχειριστής παραλάβει το έντυπο Απόδειξης Χρέους Proof of Debt form, θα σας προσθέσει στον κατάλογο των πιστωτών και θα σας συμπεριλάβει σε μελλοντική αλληλογραφία σχετικά με την υπόθεση. 

 

Για τον 

Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου

Κων/νος Μαρινάκος

Πρόεδρος Δ.Σ.