Μεταναστευτικό: Έρχονται 2.000 μετανάστες στην Πελοπόννησο;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μεταναστευτικό: Έρχονται 2.000 μετανάστες στην Πελοπόννησο;

Οκτώβριος 04, 2019 - 13:22

φωτογραφία eurokinissi

Κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση του προέδρου του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη σχετικά με το κλείσιμο του καταυλισμού στη Μόρια. Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της απάντησής του ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του επείγοντος προβλήματος του μεταναστευτικού, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι οικονομικοί μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μας και όχι πρόσφυγες πολέμου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο τεσσάρων δράσεων της κυβέρνησης, που αφορούν την «καλύτερη προστασία των συνόρων, ταχύτερο σύστημα ασύλου, ανακούφιση των νησιών με αρτιότερη διαχείριση, διάχυση του μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια και διεθνοποίηση του θέματος».

Οι έλεγχοι στα σύνορα εντείνονται, η διαδικασία ασύλου επιταχύνεται και τα νησιά μας αποφορτίζονται με οργανωμένο τρόπο με την ευθύνη του κράτους και αυτά περιλαμβάνονται σε ένα σχέδιο τεσσάρων δράσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

«Κίνηση πρώτη καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων και χωρίς περιθώριο κατάχρησής του. Πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα νόμο για ζητήματα που απαιτούν διεθνή προστασία.

Βάζουμε τέλος στην αναρχία και παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής για πρώτη φορά, όταν αλλοδαποί δεν συμμορφώνονται με τη μεταφορά τους σε άλλες δομές παραπέμπονται στη διαδικασία επιστροφής.

Επιταχύνουμε τη διαδικασία διοικητικής και δικαστικής κρίσης των αιτήσεων ασύλου. Καταργούμε έναν εκ των τεσσάρων βαθμών κρίσης και ενισχύουμε τις επιτροπές προσφυγών.

Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται, η αίτηση τους εξετάζεται ταχύρρυθμα εντός τεσσάρων ημερών. Ευάλωτοι θα είναι πλέον μόνο όσοι αναφέρονται στην οδηγία. Απαλείφεται το μετατραυτικό στρες ως μέτρο ευαλωτότητας. Στο σύστημα θα παραμένουν μόνο όσοι επιθυμούν πραγματικά την προστασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. 

Δεύτερον, εντός του 2020 εντάσσουμε 40.000 αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχεία και 16.000 σε προγράμματα απασχόλησης. Μεταβάλλουμε το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ για να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι.

Τρίτον, η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα, εγκαθιστούμε περισσότερα παρατηρητήρια εντατικοποιούμε την επιτήρηση του Εβρου, στα θαλάσσια σύνορα ενισχύουμε τις δυνάμεις του Λιμενικού με περισσότερα πλωτά μέσα. Προσλαμβάνουμε 400 υπαλλήλους στην υπηρεσία ασύλου για να αυξήσουμε την ταχύτητα χειρισμού των υποθέσεων. Δημιουργούμε προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Ανακουφίζουμε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε δέκα περιφέρειες της ενδοχώρας και θα φροντίσουμε η εγκατάστασή τους να είναι σε συνθήκες αξιοπρεπείς». 

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως σήμερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δεχθεί μετανάστες και, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο αριθμός που αναλογεί σε κάθε περιφέρεια που θα βοηθήσει, θα είναι 2.000 άτομα.