1η ΤΟΜΥ Άργους: Προληπτική ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

1η ΤΟΜΥ Άργους: Προληπτική ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστού

Οκτώβριος 25, 2019 - 14:40

 25η Οκτωβρίου Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και στα πλαίσια της υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας, από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρες 09:00-13:00 στο ιατρείο της 1ης ΤΟΜΥ Άργους (Δαναού 43, Άργος) θα πραγματοποιείται συνταγογράφηση για προληπτική ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστού, καθώς και θα παρέχεται ανάλογη ενημέρωση για αυτοεξέταση χωρίς ραντεβού, στα άτομα πάνω από 40 ετών και στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

 Η 25η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την  παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου του Μαστού (The National Breast Cancer Foundation) αναφέρει ότι μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κάθε δύο λεπτά.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών, ο οποίος επηρεάζει κάθε χρόνο 2,1 εκατομμύρια γυναίκες και προκαλεί επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο μεταξύ των γυναικών. Το 2018, εκτιμάται ότι 627.000 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του μαστού - δηλαδή περίπου το 15% όλων των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες. Ενώ τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι υψηλότερα στις γυναίκες στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές, τα ποσοστά αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες παγκοσμίως (WHO, 2019).
Όλες  οι γυναίκες πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους. Να αγαπήσουν και να φροντίσουν τον εαυτό τους, να αντικαταστήσουν το φόβο για την ασθένεια με επιλογές που προάγουν την υγεία. Ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ είναι πια αθεράπευτη ασθένεια!
      Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, την κλινική εξέταση, τον υπέρηχο μαστού και την μαστογραφία. Οι  μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας  της νόσου έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Επειδή η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας, η Διεθνής Ιατρική Κοινότητα προτείνει η πρώτη μαστογραφία να γίνεται ανάμεσα στην ηλικία των 35-40 ετών, η οποία χρησιμοποιείται ως εξέταση αναφοράς. Σε ηλικία άνω των 40 ετών συνιστάται ο ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία. Η ηλικία διακοπής του προληπτικού ελέγχου δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Αυτό θα συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό που είναι σε θέση να συνεκτιμήσει τους παράγοντες κινδύνου. Οι γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου μαστού και εντάσσονται σε προγράμματα εντατικού προληπτικού ελέγχου.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society-ACS, 2019) παρουσιάζει διαφορετικές συστάσεις για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, στις οποίες αναφέρει ότι οι γυναίκες 45-54 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο, ενώ μετά τα 55 κάθε δύο χρόνια και για όσο διάστημα έχουν καλή υγεία και το προσδόκιμο ζωής τους είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και στα πλαίσια της υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας, από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρες 09:00-13:00 στο ιατρείο της 1ης ΤΟΜΥ Άργους (Δαναού 43, Άργος) θα πραγματοποιείται συνταγογράφηση για προληπτική ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστού, καθώς και θα παρέχεται ανάλογη ενημέρωση για αυτοεξέταση χωρίς ραντεβού, στα άτομα πάνω από 40 ετών και στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.