Ανδρέας Πουλάς: Φτάνει πια με την προχειρότητα και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Φτάνει πια με την προχειρότητα και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης

Νοέμβριος 15, 2019 - 11:56

Ο βουλευτής Ν. Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Κ.Ο., κ. Ανδρέας Πουλάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ και την Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων, τόνισε τα εξής:
« Η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ προκάλεσε και προκαλεί σωρεία αντιδράσεων. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες, καθώς στα 32 χρόνια λειτουργίας του, ουδείς ποτέ το είχε αμφισβητήσει. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας τού ασκούσε μία μάλλον «χαλαρή» εποπτεία, αφήνοντας τη διοικητική και λειτουργική πρωτοβουλία σε αυτό.
Με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να συγκρουστεί με την ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα των εξαρτημένων. Και το ερώτημα είναι «γιατί». Λίγοι πείθονται από τα επιχειρήματα περί ατασθαλιών και οικονομικών παρατυπιών. Οι διαπιστώσεις της έκθεσης ελέγχου που διάβασε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων ο κύριος Υπουργός παρατηρούνται στη λειτουργία των περισσότερων φορέων του δημοσίου.
Η δε, βαθμολογία που δίνεται στο ΚΕΘΕΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως δημόσιου φορέα δεν είναι αρνητική. Χρειάζεται βελτίωση; Δεν θα διαφωνήσουμε. Επίσης, λίγοι πείθονται από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει πολιτικά το ΚΕΘΕΑ αναλαμβάνοντας εργολαβικά την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητού του. Και αυτό γιατί το Υπουργείο Υγείας επί των ημερών του έδειξε αμηχανία και αδράνεια στην εκπόνηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Αν θέλουμε λοιπόν, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η άρση του αυτοδιοίκητου συνδέεται με την προσπάθεια κομματικού ελέγχου της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ. Αυτή τη στιγμή οι αιτιάσεις και από τις δύο πλευρές, μόνο τραυματίζουν τον οργανισμό και καταλύουν την αξιοπιστία του στα μάτια της κοινής γνώμης. Αναρωτιέμαι λοιπόν, ποιος θα βγει κερδισμένος από ένα καταρρακωμένο και κοινωνικά αναξιόπιστο ΚΕΘΕΑ.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι απέναντι στους πολιτικούς τακτικισμούς τόσο της κυβέρνησης όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης. Σε αυτό συγκαταλέγεται και η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας προηγουμένως για τη δημιουργία Ομάδας Επιστημόνων με επικεφαλής τον Εθνικό Συντονιστή για την άμεση εξέταση των ζητημάτων του ΚΕΘΕΑ.
Εμείς το Κίνημα Αλλαγής, θέλοντας να δώσουμε μία λύση στο θέμα του Αυτοδιοίκητου του Οργανισμού σας προτείναμε τη δημιουργία μίας 11μελούς Διοίκησης με τη συμμετοχή των μελών που προτείνει ο Υπουργός, των εκπροσώπων των εργαζομένων και των οικογενειών των θεραπευομένων και επιστημονικών φορέων. Το Συμβούλιο αυτό θα λειτουργήσει μεταβατικά έως ότου βγει το πόρισμα του Εθνικού Συντονιστή και γίνει δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο Διοίκησης του Οργανισμού, ο οποίος θα διασφαλίζει την υλοποίηση ποιοτικών θεραπευτικών προγραμμάτων. Το ΚΕΘΕΑ είναι «έργο ΠΑΣΟΚ», που από το 1987 έδωσε φωνή, στέγη και αυτοτέλεια στα εξαρτημένα άτομα να αναλάβουν τα ίδια την ευθύνη των θεραπευτικών τους προγραμμάτων. Αναγνωρίζουμε όμως, ότι δεν είναι δυνατό σήμερα να αντιμετωπίζουμε τον συγκεκριμένο χώρο με τους ίδιους όρους που υπαγόρευσαν την ίδρυση του πριν από 32 χρόνια.
Τέλος, το ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων – που εισάγετε με την τροπολογία αυτή - είναι μείζον και ταλανίζει πολιτικά και οικονομικά τη Χώρα.
Για αυτό χρειάζεται να καταλήξουμε σε μία Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο και όχι σε προσωρινές και αποσπασματικές λύσεις. Βέβαια, η τροπολογία για την απαγόρευση των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων μπορεί να φαίνεται ότι βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, όμως κύριε Υπουργέ, κινδυνεύει η αγορά να μείνει από φάρμακα πρώτης γραμμής. Διότι όπως καλά γνωρίζετε οι ελλείψεις στα φάρμακα που παρατηρούνται κατά καιρούς στη χώρα μας οφείλονται στις «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων που κάνουν οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακοβιομηχανίες σε χώρες που η τιμή τους είναι πιο συμφέρουσα. Μέχρι το 2019, η τιμή του παραγωγού (ex- factory) των φαρμάκων αναφοράς υπό καθεστώς προστασίας ορίζεται ως ο μέσος όρος των ΤΡΙΩΝ χαμηλότερων τιμών του ίδιου φαρμάκου, ως προς τη δραστική ουσία, τη φαρμακοτεχνική μορφή, την περιεκτικότητα και την συσκευασία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύουν αξιόπιστα στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά ανέτρεψε την κατάσταση και ψήφισε με εκπρόθεσμη τροπολογία το άρθρο 161 στο νόμο 4600/2019, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο τη δική μας όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
Θυμίζω ότι ως αντιπολίτευση χαρακτηρίζατε τη διάταξη αυτή ως «δωράκι στους φαρμακοβιομήχανους». Πληροφορήθηκα ότι το χρησιμοποιήσατε αυτό ως επιχείρημα στην Προανακριτική Επιτροπή.
Με το άρθρο 161: Η ανώτατη καθαρή τιμή παραγωγού φαρμάκου ορίζεται ως ο μέσος όρος των ΔΥΟ χαμηλότερων διαφορετικών τιμών στα κράτη μέλη ΌΧΙ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.
Αυτή η τροπολογια είναι μία πρόχειρη προσπάθεια αντιμετώπισης μίας ήδη στρεβλής κατάστασης στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Το σύστημα δεν αντέχει άλλο αποσπασματικές ρυθμίσεις. Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εξεύρεσης μηχανισμού για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο των τιμών ώστε και οι τιμές των φαρμάκων να συγκρατηθούν, να μείνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας δίνοντας θέσεις εργασίας και να μην υπάρχει έλλειψη φαρμάκων στην αγορά.»

Βίντεο    https://youtu.be/-i7TJPqnFZs

Ομιλία Ανδρέα Πουλά στη Βουλή σχετικά με την ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και την τροπολογία για τα φάρμακα