«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»: Θα πάει τελικά το νερό του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»: Θα πάει τελικά το νερό του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα;

Δεκέμβριος 08, 2019 - 09:13

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Επερώτηση για το νερό του Ανάβαλου, αν τελικώς αυτό θα διοχετευτεί στην Ερμιονίδα και πόσο θα κοστίζει για τους αγρότες η χρήση του κατέθεσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Πελοποννήσου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Π. κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΑΝΤΖΟ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΠΑΝ. ΝΙΚΑ

ΘΕΜΑ: «Ζητήσατε από τον υπουργό  την μείωση του κόστους παραγωγής  μέσω της  ενεργειακής αναβάθμισης  των δικτύων του Ανάβαλου; »

κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη,
Είναι γνωστό  ότι το δίκτυο του Ανάβαλου αποτελεί το κύριο αρδευτικό  δίκτυο όλης της Αργολίδας με ζωτική σημασία για το πρωτογενή αγροτικό τομέα .
Θεωρούμε βέβαια θετικό γεγονός   την είδηση ένταξης στο Π.Α.Α. , πράξη 4.3.1 , του έργου  "ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ" , ένα έργο που αποτελεί πάγιο και ζωτικό αίτημά των κατοίκων της Ερμιονίδας. 
Όμως όπως φαίνεται και από τον πίνακα με στοιχεία από τον ΓΟΕΒ Αργολίδας  υπάρχει μια συνεχής μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από  τους ΤΟΕΒ ,γεγονός  που δηλώνει την εγκατάλειψη των καλλιεργειών
Η εγκατάλειψη έχει πολλές αιτίες. Μια από τις βασικές αιτίες για τους αγρότες της Αργολίδας , πέραν των αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. και της συνεχούς μείωσης της τιμής των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς ,είναι και το υψηλό  ενεργειακό κόστος χρήσης νερού του Ανάβαλου γεγονός που  καθιστά ασύμφορη για τους αγρότες την καλλιέργεια .
Με βάση τα παραπάνω σας ρωτάμε 
Α) Θα πάει  τελικά το  νερό του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα; 
Β) Αν γνωρίζετε,  έστω και κατά προσέγγιση , το κόστος χρήσης  που θα έχει  το νερό του Αναβαλου για τους παραγωγούς της Ερμιονίδας και  έχουν ενημερωθεί οι αγρότες για το κόστος χρήσης ;
Γ) Αν κατά την συνάντηση σας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη ζητήσατε από  τον κ. υπουργό , να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση  των δικτύων του Ανάβαλου με την τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών και Μικρών Ανεμογεννητριών  ώστε  να μειωθεί το ενεργειακό    κόστος χρήσης του  νερού άρδευσης για να γίνει προσιτό,   και να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργούν και  με ένα λογικό κέρδος και  σωστά   ώστε να παράγουν ποιοτικά προϊόντα;
  Σας επισημαίνουμε ότι αυτό είναι  βασικό αίτημα των αγροτών της Αργολίδας  και σας το  είχαμε προτείνει προφορικά στην συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ.Π. πριν τη συνάντηση σας με τον κ. υπουργό. 
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι  στο Π.Α.Α. δράση 4.3.1 έχει ενταχθεί ανάλογο έργο στο Δήμο  Πύδνας Κολινδρού με τίτλο " ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΠΕ " 

Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας