Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Εκεί που τους χρωστάγανε τους πήραν και το βόδι!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Εκεί που τους χρωστάγανε τους πήραν και το βόδι!

Δεκέμβριος 18, 2019 - 17:48

Τις πρόσφατες προβλέψεις μας για το πώς αντιλαμβάνεται η νέα Περιφερειακή Διοίκηση Νίκα τα προβλήματα των εργαζομένων, τις διεκδικήσεις τους και γενικότερα  τα εργασιακά ζητήματα, έρχεται να επιβεβαιώσει καθημερινά η ίδια με λόγια και πράξεις. Με το γνωστό δόγμα «νόμος και τάξη» φαίνεται πως είναι αποφασισμένη μετά από την «τάξη» στα ωράρια των υπαλλήλων, να εφαρμόσει και την «τάξη» στις αμοιβές τους, μέσα από την περικοπή ουσιαστικά των υπερωριών, εφαρμόζοντας όπως λέει τον Νόμο!

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τοποθέτηση του κ. Νίκα στο ΠΕ.ΣΥ., στις 16-12-19, σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες υπαλλήλων. Ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε ότι θα πληρωθούν μόνο οι υπερωρίες  που θα προεγκριθούν από τον ίδιο, κατόπιν υπόδειξης των αντίστοιχων Διευθυντών, γιατί όπως είπε έτσι λέει ο νόμος! Μόνο που ξέχασε να πει ότι ο νόμος είναι έτσι κι αλλιώς κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους, αφού προβλέπει ελάχιστες υπερωρίες κάθε μήνα, με πολύ μικρή αμοιβή, σε σχέση με αυτές που αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά οι  εργαζόμενοι για να καλύψουν τις οξυμένες ανάγκες και τα τεράστια κενά. 

Δεν μας κάνει εντύπωση, άλλωστε το πρώτο δείγμα ήρθε πολύ νωρίς στο Περιφερειακό συμβούλιο με τις εξαγγελίες του για κόψιμο των υπερωριών, εξαγγελίες οι οποίες βρήκαν ουσιαστικά σύμφωνες και τις υπόλοιπες δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που δεν βρήκαν λέξη να ψελλίσουν, αφού επί της ουσίας συμφωνούν με την ίδια πολιτική περικοπών στο Δημόσιο, πολιτική που πάει γάντι με την γενικότερη κατεύθυνση προώθησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλά θα κάνει η «νέα» Περιφερειακή αρχή που πρόσκειται στην ΝΔ και έπιασε μια χαρά το νήμα από την προηγούμενη σε αυτά τα ζητήματα, αντί να απειλεί επανειλημμένα τους εργαζόμενους με περικοπές, ας ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην λειτουργία των Υπηρεσιών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.  Ας ασχοληθεί με την τραγική υποστελέχωση που οδηγεί συχνά τους εργαζόμενους, στα περισσότερα τμήματα, να δουλεύουν όχι απλά πέρα από το ωράριο τους, αλλά πολύ συχνά και πέρα από τα ανθρώπινα όρια, σε εξοντωτικές συνθήκες , για να τα βγάλουν πέρα με τα οξυμένα προβλήματα. Ας απαιτήσει στην πράξη και όχι με ευχολόγια προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού αντί να δηλώνει μετακινήσεις προσωπικού και σύμπτυξη τμημάτων και Διευθύνσεων που πρακτικά σημαίνουν νομιμοποίηση των παράλληλων καθηκόντων, σημαίνουν εντατικοποίηση της δουλειάς με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. 

Ας ασχοληθεί με την έλλειψη βασικών μέσων και απαραίτητου εξοπλισμού που αναγκάζει τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν είτε παλαιωμένο εξοπλισμό, είτε ακόμα και  δικά τους μέσα για μετακινήσεις χωρίς αντίστοιχη αποζημίωση, με την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, την παντελή έλλειψη υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας,  με την εφαρμογή σε όλες τις Διευθύνσεις της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αντί να συνεχίζει στην πεπατημένη της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής, συντήρησης του άθλιου καθεστώτος της ανάθεσης καθηκόντων προϊσταμένων χωρίς κρίσεις και υπηρεσιακά συμβούλια, για να τους έχει ομήρους αν όχι και στο «ψυγείο»!

Και επειδή εμείς δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι η Περιφερειακή Αρχή θα κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που έχει ήδη προδιαγράψει, καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να λάβουν από τώρα τα μέτρα τους, να προετοιμάσουν τον αγώνα τους στην κατεύθυνση οργάνωσης και στελέχωσης  των υπηρεσιών με γνώμονα τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, στην κατεύθυνση κάλυψης των απωλειών τους, υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους. 

Σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα η Λαϊκή Συσπείρωση θα σταθεί δίπλα τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ