Αν πηγαίνει το παιδί σχολείο, θα παίρνουν οι γονείς το επίδομα του ΟΠΕΚΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αν πηγαίνει το παιδί σχολείο, θα παίρνουν οι γονείς το επίδομα του ΟΠΕΚΑ

Ιανουάριος 10, 2020 - 17:12

Στο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας περιλαμβάνεται και η «επίμαχη» τροποποίηση για το Επίδομα Παιδιού που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, με το κριτήριο της υποχρεωτικής εγγραφής των παιδιών στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η συγκεκριμένη τροποποίηση έχει στόχο να «μαζέψει» τους δικαιούχους και ειδικά τις ομάδες των Ρομά που λαμβάνουν το επίδομα, ενώ έχει μπει ως προϋπόθεση η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, να μην έχει μείνει δηλαδή από απουσίες.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 13 παρ. 17 – Τροποποίηση του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α’ 5) του εν λόγω νομοσχεδίου, αναφέρεται το εξής:

«…Σε περίπτωση εξαρτώμενου τέκνου, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 13 ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο ή λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, η διάταξη του οποίου εφαρμόζεται το πρώτον από το σχολικό έτος 2020-2021».

Να σημειωθεί ότι με βάση το εν λόγω νομοσχέδιο, το Επίδομα Παιδιού 2020 θα χορηγείται -πλην ειδικών εξαιρέσεων- σε κατηγορίες προσώπων που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα ελληνική επικράτεια τα τελευταία πέντε (5) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.