Νέα Επίδαυρος: Εορταστικές εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Α Εθνοσυνέλευσης (φωτο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νέα Επίδαυρος: Εορταστικές εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Α Εθνοσυνέλευσης (φωτο)

Ιανουάριος 13, 2020 - 15:09

Με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Βουλής Κώστα Τασούλα και του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδη Στεφανή, έγιναν  την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στη Νέα Επίδαυρο, που διοργάνωσαν από κοινού η Βουλή των Ελλήνων και ο Δήμος Επιδαύρου.

Μετά την επίσημη δοξολογία στον ναό της Ευαγγελίστριας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της αναθηματικής στήλης στην πλατεία Α΄ Εθνοσυνέλευσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν,ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, ο  Βουλευτής Ν.Δ  Γιάννης Ανδριανός , ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης.
Επακολούθησε η στέψη των μνημείων από τους παραπάνω, καθώς και από τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών του Νομού.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση της Βουλής των Ελλήνων στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νέας Επιδαύρου.

Ο κ. Τασούλας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ιστορικά γεγονότα που προετοίμασαν και θεμελίωσαν την εθνική ανεξαρτησία και την ίδρυση ελληνικού κράτους, υπογράμμισε τους παράγοντες που οδήγησαν στο κορυφαίο αυτό ιστορικό επίτευγμα του έθνους μας και τα μηνύματα που εξακολουθούν σήμερα να παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα:

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά:

«Εκείνα τα μηνύματα, ότι δηλαδή τη μοίρα μας την ορίζουμε πρωτίστως οι ίδιοι, ότι η μοίρα μας είναι συνυφασμένη, εάν χρειαστεί, με ηρωισμό αλλά και με πολιτικότητα κι ότι εμείς έχουμε ρίζες στο αντιπροσωπευτικό, φιλελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς, αυτά τα τέσσερα θηριώδη μηνύματα που άντεξαν τη βάσανο δύο αιώνων είναι τόσο επίκαιρα, που και σήμερα αποτελούν τη σχεδία, όχι μόνο της επιβιώσεως της πατρίδας μας, αλλά και της προόδου και της προκοπής».

«Είναι τα μηνύματα τα οποία και σήμερα αξιοποιούμε, όχι μόνο για να θυμηθούμε, αλλά και για να είμαστε βέβαιοι ότι όπως αντέξαμε και προοδεύσαμε παρά τις κρίσεις επί δύο αιώνες, η πορεία μας προοπτικά θα είναι μια πορεία γεμάτη εκπληρώσεις καλών υποσχέσεων, θα είναι γεμάτη προκοπή, ευημερία και ασφάλεια, γιατί έχουμε ισχυρές ρίζες πάνω σ’ αυτά τα χώματα».

Αναφερόμενος εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής στο προοδευτικό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα του πρώτου ελληνικού Συντάγματος, που ψηφίστηκε από την Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, με ορισμένες από τις αρχές του να διέπουν και το ισχύον Σύνταγμα του 2019, επεσήμανε:

«Εκείνο το Σύνταγμα, που καθιέρωσαν οι εξήντα παραστάτες από τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Σπέτσες, την Κάσο και την Ύδρα μίλαγε για δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στην ελευθερία,  στην ισότητα, για απαγόρευση βασανιστηρίων, για απαγόρευση δήμευσης περιουσίας. Μίλαγε επίσης για διάκριση εξουσιών. Για εμπορικό, ποινικό και αστικό κώδικα.

Και εκείνη την εποχή, αρχές του ’22, αυτοί οι ξυπόλητοι άνθρωποι, που τα δάκρυά τους έμπλεξαν με το μελάνι στην υπογραφή τους, στις ίδιες διακηρύξεις, εκείνη την εποχή που στην Ευρώπη υπήρχε δεσποτεία, μίλησαν για εκλογικό νόμο και για καθολικό δικαίωμα ψήφου».

Σημειώνοντας δε και την πολιτική διατύπωση του πρώτου εκείνου Συντάγματος, ο κ. Τασούλας επεσήμανε τη σημασία της στην εκπλήρωση του σκοπού του Αγώνα, ως μια διπλωματική διατύπωση προς την αντιδραστική, πανίσχυρη Ιερά Συμμαχία, αλλά και ως έναν προσανατολισμό οδηγούμενο από τις αρχές του Διαφωτισμού, που συνοψίζεται ως εξής: Δεν οδηγούμεθα από ιδέας δημαγωγικάς ή στασιαστικάς. Εμείς θέλουμε να απελευθερωθούμε και αντιλαμβανόμεθα την απελευθέρωσή μας και το νέο κράτος μας ως μέρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στην σημασία του συγκεκριμένου γεγονότος και στα μηνύματα που διαχρονικά εκπέμπει, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Η πεμπτουσία της Ελληνικής Επανάστασης είναι ασφαλώς η διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα οποία σε αυτό το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα είναι σαφώς επηρεασμένα και από τη Γαλλική Επανάσταση και από τον Διαφωτισμό.

Είναι πράγματι πολύ τιμητικό για τους εξεγερμένους Ελληνες ότι στη διαμόρφωση του πρώτου τους Συντάγματος δεν φοβήθηκαν ούτε την Τουρκία, ούτε τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αποφάσεις τους στο συνέδριο της Βιέννης, υπό την προεδρία του Μέτερνιχ”.

Βίντεο https://youtu.be/9k8Oze7wypk

 

198η Επέτειος της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων στην Επίδαυρο (14/01/2020)