Σφακιανάκης: Δεν δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο αλλά μαθαίνουμε να κάνουμε ασφαλή χρήση (photos&video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σφακιανάκης: Δεν δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο αλλά μαθαίνουμε να κάνουμε ασφαλή χρήση (photos&video)

Δεκέμβριος 17, 2012 - 10:52

Όταν γνωρίζεις τους κινδύνους του διαδικτύου μπορείς και να προστατευτείς

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο (από τις λίγες φορές) του Αποστολοπουλείου Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης μαζί με τους αξιωματικούς - συνεργάτες του, στο πλαίσιο της εβδομάδας ασφαλούς διαδικτύου στην Αρκαδία ξεκαθάρισε ότι λέμε "ναι στο διαδίκτυο, αλλά με σωστή και ασφαλή χρήση και όχι κατάχρηση, κυρίως από τα παιδιά" και επεσήμανε ότι "όταν γνωρίζεις ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να σε απειλούν σε αυτό και ποια τα αρνητικά του ξέρεις και να προστατευτείς".

Ο κ. Σφακιανάκης με τη βοήθεια των συνεργάτων του εξήγησε τα θετικά του διαδικτύου, αλλά κυρίως ενημέρωσε για τα αρνητικά, αφού πρώτα μίλησε για την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και για το πώς ξεκίνησε η δράση της αλλά και για κάποιες από τις υποθέσεις που έχει επιληφθεί.

Με την αλματώδη διάδοση της χρήσης του διαδικτύου ακόμα και από μικρά παιδιά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερα οι κίνδυνοι για αυτά και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έχει 80 αστυνομικούς που εργάζονται νυχθημερόν έχει σώσει αρκετούς ανθρώπους που σήμερα μπορεί να μην ήταν στη ζωή, ενώ έχει βοηθήσει ακόμα περισσότερους... Οι υποθέσεις αναρίθμητες και ο κ. Σφακιανάκης έκανε μνεία σε κάποιες χαρακτηριστικές....

Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο αφορούν στην παιδική πορνογραφία, στις οικονομικές απάτες, στο cyber bullying(ένας είδος "καζούρας", στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτοκτονίες και διακίνηση- πειρατία λογισμικού.

Η προστασία έρχεται όταν οι γονείς έχουν ενημερώσει τα παιδιά για τους κινδύνους, ενώ στις μικρές ηλικίες είναι κοντά στο παιδί τους και δεν το αφήνουν πολύ ώρα να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο... Η πλήρης απομάκρυνση του παιδιού από τον υπολογιστή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο κ. Σφακιανάκης ξεκαθάρισε ότι όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι "ο,τι γράφεται στο διαδίκτυο δεν ξεγράφεται και μένει για πάντα και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί" και το δεύτερο ότι "ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο δεν είνα έγκυρο" (μιλώντας για τα blog που είναι ανώνυμα και για τον τρόπο που μέσω αυτών μπορεί να εκβιαστεί κάποιος).

Οι συνεργάτες του κ. Σφακιανάκη εξήγησαν την κάθε αρνητική περίπτωση ξεχωριστά, ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής της Δίωξης έδωσε αρκετά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία σε κάθε περίπτωση και τόνισε πως πρωτοπορούν σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ έχουν βραβευτεί και από το FBI.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Σφακιανάκης ενημέρωσε πως ένα δίωρο κάθε Παρασκευή υπάρχει ανοικτός διάλογος με μαθητές από σχολεία της χώρας μετά από αντίστοιχο αίτημα που κατατίθεται και κάλεσε και σχολεία της Πελοποννήσου να στείλουν αντίστοιχο αίτημα και να ενημερωθούν on line από τον ίδιο, όταν έρθει η σειρά τους.

Να σημειώσουμε πως συνδιοργανωτές σε όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν την εβδομάδα αυτή στην Αρκαδία ήταν η Διεύθυνση Β'θμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αρκαδίας, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Αρκαδίας ενώ συμπαραστάτης ήταν και το τμήμα Τένις της ΑΕΚ Τρίπολης.

Ε.Τ.

xuUhMTJBpLY