Ο Ανδρέας Πουλάς ζήτησε την ολοκλήρωση του Ανάβαλου για να έχουν οι αγρότες νερό άρδευσης με χαμηλό κόστος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Ανδρέας Πουλάς ζήτησε την ολοκλήρωση του Ανάβαλου για να έχουν οι αγρότες νερό άρδευσης με χαμηλό κόστος

Ιανουάριος 17, 2020 - 16:48

φωτογραφία eurokinissi

«Το πρόβλημα του ελαιοκομικού τομέα δεν αντιμετωπίζεται με διαπιστώσεις και ευχές»

Την έντονη αγωνία και τον προβληματισμό των παραγωγών ελαιόλαδου της Αργολίδας αλλά και ολόκληρης της χώρας σχετικά με την πολύ χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος, έφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

    Ειδικότερα, ο κ. Πουλάς κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που παράγεται στην Ελλάδα «η τιμή του οποίου όμως φέτος παραμένει καθηλωμένη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ακόμη χαμηλότερα από άλλες χώρες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις χρόνιες παθογένειες του ελαιοκομικού κλάδου, στην έλλειψη χάραξης μία μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής και στα προβλήματα που έχει η χώρα μας σε σύγκριση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση τόσο στον τομέα της παραγωγής, ώστε να φτάνει στα επιθυμητά ποσοτικά και ποιοτικά επίπεδα, όσο και στον τομέα της εμπορίας με διαφάνεια και προστασία του προϊόντος, σε συνδυασμό με μία οργανωμένη εθνική προσπάθεια για τη διείσδυση στις ξένες αγορές με τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο. Όσο το τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο δεν αυξάνει το μερίδιό του στις ξένες αγορές δυστυχώς οι τιμές παραγωγού θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές».  

Επίσης, ο κ. Πουλάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ελαιόλαδου στην Ε.Ε. μετά την Ισπανία και την Ιταλία» ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας στην χώρα μας τόνισε: «Η μεγάλη αδυναμία που παρουσιάζουμε στον τομέα της τυποποίησης είναι ένας σοβαρός παράγοντας που κρατάει τις τιμές χαμηλές, καθώς από το παραγόμενο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο στη χώρα μας, δυστυχώς μόλις το 30% της συνολικής παραγωγής φτάνει στο στάδιο της τυποποίησης. Το υπόλοιπο 70% πωλείται σε «χύμα» μορφή κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες για να χρησιμοποιηθεί σε προσμίξεις διαφόρων τύπων ελαιόλαδου και το οποίο πωλείται σαν ιταλικό. Ουσιαστικά εμείς αδυνατούμε να πουλήσουμε το λάδι μας μόνοι μας. Είναι γνωστή και η δυσκολία των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών να προχωρήσουν σε επενδύσεις εμφιάλωσης και τυποποίησης του προϊόντος. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που επιδεινώνει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση των παραγωγών  είναι το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, που είναι υψηλότερο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Επίσης, ένα άλλο τεράστιο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του δάκου. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο δάκος δημιουργεί προβλήματα τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα του λαδιού. Ελπίζω φέτος τα κονδύλια που εγκρίθηκαν για τη δακοκτονία να είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής.»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πουλάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα της Αργολίδας που είναι το νερό και  ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ολοκλήρωση μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια του Ανάβαλου, για να μπορέσουν οι αγρότες της Αργολίδας να έχουν στη διάθεσή τους νερό άρδευσης με χαμηλό κόστος.»

Βίντεο     https://www.youtube.com/watch?v=Z9easc8YEvA