Παρουσία Μεϊμαράκη οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της Α' Εθνοσυνέλευσης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρουσία Μεϊμαράκη οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της Α' Εθνοσυνέλευσης

Ιανουάριος 13, 2013 - 19:53

«Είμαι συγκινημένος γιατί βρίσκομαι στην πόλη που γεννήθηκε ο κοινοβουλευτισμός» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που βρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Α’ Εθνοσυνέλευσης  των Ελλήνων στη Νέα Επίδαυρο.
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε υποχρέωση του προέδρου της Βουλής να παρίσταται σε τέτοιες εκδηλώσεις και ανέφερε πως στην πρώτη Εθνοσυνέλευσηψηφίστηκε ένα Σύνταγμα που προέβλεπε πρώτα απ' όλα τις ατομικές ελευθερίες, καθορίζοντας όμως ότι ελευθερία δεν είναι ασυδοσία και δεν εκφράζεται με πράξεις βίας, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι, «το μήνυμα όμως που έστειλαν και το οποίο παραμένει σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο είναι αυτό της ομόνοιας μπροστά στον κοινό αγώνα. Της ομοψυχίας και της συμφωνίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, διότι κατόρθωσαν μέσα από τη διαδικασία του ελεύθερου διαλόγου που όρισαν και αποτελεί και τη βάση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, να συναποφασίσουν
Στις εκδηλώσεις παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το μήνυμα της Εθνοσυνέλευσης παραμένει ισχυρό και πρέπει σ' αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή όλοι μαζί να αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου με το βλέμμα στραμμένο πίσω, στις αρχές και τις αξίες που αποτελούν παρακαταθήκη.
Παρόντες επίσης ο βουλευτής ΝΔ Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο βουλευτή Κορινθίας της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας, ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάντζιος, αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.
 

Τι απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μεϊμαράκης

Σε ερώτηση εάν προκαλείται πρόβλημα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που επικυρώνει η Βουλή, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «η Κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, οι κοινοβουλευτικοί κανόνες δεν παραβιάζονται και ο Κανονισμός της Βουλής τηρείται απαρέγκλιτα και με ευλάβεια. Από εκεί και πέρα, αν κάποιες πολιτικές παρατάξεις ή συνάδελφοι βουλευτές πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει περισσότερο χρόνο στη συζήτηση αυτών των νομοσχεδίων, είναι θέμα προσωπικό και όχι παραβίασης του Κανονισμού».

 

Σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν τη «λίστα Λαγκάρντ» και το εάν ο αριθμός των καλπών πρέπει να είναι αντίστοιχος των πολιτικών προτάσεων ή των προσώπων που προτείνονται για παραπομπή, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως αυτό θα αποφασιστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων, την ερχόμενη Τρίτη, προσθέτοντας ότι από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει με τα κόμματα πιστεύει ότι στο τέλος θα ομοφωνήσουν.

 

Σε άλλη ερώτηση για το εάν πρέπει, στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος, να τοποθετηθούν τόσες κάλπες όσοι και οι προτεινόμενοι για παραπομπή από τα κόμματα, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση προκύπτει γιατί ο Κανονισμός δεν είναι απολύτως σαφής. Εάν ήταν σαφής, δεν θα είχαμε ζήτημα. Γι’ αυτό ακριβώς συγκάλεσα τη Διάσκεψη των Προέδρων, που είναι το ανώτατο όργανο, θα ζητήσω και τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, και πιστεύω ότι μέσα από τον διάλογο αυτό θα πετύχουμε ομόφωνη απόφαση, τέτοια που δεν θα αμφισβητείται ούτε το αποτέλεσμα ούτε η διαδικασία».

 

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος πρέπει να γίνουν πολλά:«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει κατ’ αρχήν το ζήτημα να τεθεί στον δημόσιο διάλογο. Πιστεύω ότι τώρα που τα θέματα της οικονομίας και τα εργασιακά έχουν βρει τον δρόμο τους, έχουν λυθεί, αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε, μπορούν να τεθούν και τα θεσμικά θέματα. Δηλαδή οι κανόνες που θα οργανώσουν καλύτερα το κράτος, θα θωρακίσουν τη διαφάνεια και θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων».

 

Τέλος, όσον αφορά την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε: «Νομίζω ότι αποτελεί ομόφωνη αντίληψη πως απαιτούνται αλλαγές και πιστεύω ότι μέσα από τον δημόσιο διάλογο θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση, έτσι ώστε να είναι μια διάταξη που να εκφράζει όλους».