Ανδριανός: δύο έργα απολύτως απαραίτητα για την Αργολίδα Λέρνας και Δρεπάνου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός: δύο έργα απολύτως απαραίτητα για την Αργολίδα Λέρνας και Δρεπάνου

Ιανουάριος 25, 2013 - 22:06

φωτογραφία eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ε. Λιβιεράτο και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη με θέμα την ανάκληση των αποφάσεων ένταξης πράξεων στον άξονα προτεραιότητας 2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013» των έργων «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ» και «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Ε.Υ.Α.Ν. – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Δ.Δ. ΔΡΕΠΑΝΟΥ» στην Αργολίδα.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :
«Με το υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 126367 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφασίστηκε η ανάκληση των αποφάσεων ένταξης στον άξονα προτεραιότητας 2 του Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣΑΝΑΠΤΥΞΗ» των μεταξύ άλλων και των πράξεων «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ» συνολικού προϋπολογισμού 9.183.187,82€ (με ΦΠΑ) και «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Ε.Υ.Α.Ν. – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Δ.Δ. ΔΡΕΠΑΝΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού 2.644.500€ (με ΦΠΑ). Πρόκειται για δύο έργα απολύτως απαραίτητα για την Αργολίδα για περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, αναπτυξιακούς και τουριστικούς λόγους.
Με το πρώτο με έργο θα επιτυγχάνονταν η προστασία από την απειλή μόλυνσης των πηγών της Λέρνας η οποία υδρεύει τις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου καθώς και μεγάλο μέρος των δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων Άργους –Μυκηνών και Ναυπλίου, δεδομένου μάλιστα ότι οι πηγές αυτές βρίσκονται στο επίπεδο τμήμα του δημοτικού διαμερίσματος των Μύλων όπου η συγκέντρωση των οικιακών λυμάτων γίνεται σε βόθρους με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Ακόμα, η περιοχή του πρώην Δήμου Λέρνας θα αποκτούσε μια αναγκαία υποδομή για την περαιτέρω  τουριστική της ανάπτυξη καθόσον μάλιστα πρόκειται για παραλιακή ζώνη.
Με το δεύτερο έργο  θα συνδεόταν το Δημοτικό Διαμέρισμα Δρεπάνου (πρώην έδρα του Δήμου Ασίνης) με την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Τολού και θα λυνόταν έτσι και εκεί το πρόβλημα της συγκέντρωσης σε βόθρους των οικιακών λυμάτων σε μια περιοχή με επιβαρυμένο υδροφόρο ορίζοντα και τουριστικά αναπτυσσόμενη που χρειάζεται σύγχρονες περιβαλλοντικά και αξιόπιστες υποδομές μετά και την οικιστική της ανάπτυξη προς την πλευρά της θάλασσας .
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η ανάκληση των αποφάσεων ένταξης των παραπάνω πράξεων θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα με σοβαρότατες συνέπειες  για το Νομό Αργολίδας και θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών.
Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η ανάκληση των αποφάσεων ένταξης των δύο ως άνω έργων;
2. Τι θα κάνει η Κυβέρνηση για την υλοποίηση των δύο αυτών, απολύτως απαραίτητων από πλευράς περιβαλλοντικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και τουριστικής, έργων για την Αργολίδα».