Πετράκος: Νεοφιλελεύθερη, αλαζονική, αυταρχική και αντιδημοκρατική η Περιφερειακή αρχή

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πετράκος: Νεοφιλελεύθερη, αλαζονική, αυταρχική και αντιδημοκρατική η Περιφερειακή αρχή

Φεβρουάριος 22, 2012 - 16:15

Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα «Απολογισμός Περιφέρειας έτους 2011», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (20 Φεβρουαρίου), μεταξύ των άλλων ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος, τόνισε:
«1) Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ηγεσία της Περιφέρειας υποστήριξε και υλοποίησε συνειδητά τις μνημονιακές πολιτικές και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Είχε σαφή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Η συνέχιση αυτών των πολιτικών θα έχει τραγικές συνέπειες, πέρα από τη ζωή των πολιτών και στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αφού μειώνονται δραματικά οι πόροι της και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αποδιοργανώνεται η λειτουργία των υπηρεσιών, λόγω έλλειψης προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις και μη προσλήψεις). Ήδη από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών της Μεσσηνίας ξεπαγιάζουν, αφού δεν έχει θέρμανση.
2) Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφερειακή Αρχή ήταν πράγματι πρωτοπόρα. Η δράση της χαρακτηρίζεται όχι από τα 4Δ που λέει η εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη, αλλά από τα 3Α και 1Ν: Νεοφιλελευθερισμός, Αλαζονεία, Αντιδημοκρατικότητα, Αυταρχισμός.
Η ηγεσία της Περιφέρειας κινείται χωρίς σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, στη λογική του «ό,τι προκύψει». Και βέβαια αυτό που προκύπτει και λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος και λόγω των ιδεοπολιτικών απόψεων, είναι ένας ακραίος νεοφιλελευθερισμός. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η Περιφέρεια «χορεύει» στο ρυθμό που απαιτούν τα ποικιλώνυμα μεγάλα συμφέροντα. Τα αποτελέσματα όμως θα είναι αμείλικτα και όσο οχετό λάσπης και αν ρίχνετε, η ορμή του λαού, που κάθε μέρα διαδηλώνει στους δρόμους και στις πλατείες, θα την παρασύρει μαζί με την υποτελή πολιτική σας.
Τρομάζει φαίνεται πολύ ο κ. Περιφερειάρχης και από τους αγώνες και από τη διάθεση του λαού να ψηφίσει Αριστερά, γι’ αυτό κάλεσε τον αστικό πολιτικό κόσμο να μη δειλιάσει.
Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πολιτική ήταν παρούσα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, με χαρακτηριστικότερο το θέμα της απόφασής σας να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε ΕΟΖ. Βέβαια το Μνημόνιο ΙΙ μετέτρεψε όλη την Ελλάδα σε ΕΟΖ, συνεπώς οι δήθεν πρωτοποριακές σας απόψεις δεν είναι πλέον πρωτοποριακές. Σας πρόλαβε το Μνημόνιο ΙΙ, για το οποίο δεν ακούσαμε καμία τοποθέτηση από την ηγεσία της Περιφέρειας, παρ’ ότι όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους.
Η Περιφερειακή Αρχή είχε σαφή κατεύθυνση. Στο δίλημμα ανάμεσα στα συμφέροντα των πολιτών ή των μεγαλοεπενδυτών, επιλέγατε, εκτός κάποιων μικροεξαιρέσεων, τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, ακόμα και αν καταστρέφονται οι πολλοί, το περιβάλλον, ακόμα και αν διαφωνούν οι υπηρεσίες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
α) Η υπόθεση του λιγνιτωρυχείου στην Κορώνη.
β) Η ιδιωτική πολεοδόμηση στην Ερμιονίδα.
γ) Μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στην Αρκαδία.
δ) ΑΠΕ σε δάσος.
ε) Χημικά στο Σουσάκι.
στ) Παραχώρηση των δεδομένων των υδάτινων πόρων στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και μάλιστα χωρίς ειδική συζήτηση επί του μνημονίου συνεργασίας.
ζ) ΣΔΙΤ για σκουπίδια κ.λπ.
η) Ιδιωτική μονάδα ενέργειας με φυσικό αέριο στην Κορινθία κ.ά.
3) Η αντιδημοκρατική λογική, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία, σημάδεψαν την πρώτη χρονιά. Τα γεγονότα πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
α) Η πρώτη πολιτική απόφαση του Π.Σ. ήταν «η καταδίκη των καταλήψεων» και επίθεση στο Κίνημα κατά των διοδίων.
β) Απαγόρευση με τη βοήθεια των ΜΑΤ να μπουν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες των Αγίων Θεοδώρων στην αίθουσα του Π.Σ., για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην άδεια λειτουργίας των αποθηκών χημικών στο Σουσάκι.
γ) Προσκόμματα να συζητηθεί με τη διαδικασία του 1/3 η υπόθεση του λιγνιτωρυχείου της Κορώνης. Και εδώ πρέπει να απαντήσετε, γιατί π.χ. για τη βιομηχανία μπετόν στη Βλαχέρνα είπατε αμέσως όχι και δεν περιμένατε να γνωμοδοτήσει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ή το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όπως μας λέτε για την υπόθεση του λιγνιτωρυχείου;
Δυστυχώς όμως ούτε αυτός ο κατάλογος είναι πλήρης. Η ηγεσία της Περιφέρειας πρωτοπορεί και σε ακόμη πιο σοβαρά ζητήματα.
i) Έχει αντικατασταθεί η πολιτική, προγραμματική και ιδεολογική αντιπαράθεση με αήθεις επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα, που ορισμένες φορές είναι στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης, εν γνώσει της αναληθείας όσων λέγονται.
ii) Το πιο σοβαρό μέχρι τώρα και μοναδικό σε όλες τις Περιφέρειες είναι ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του άμεσα εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Χρήστου Μαλαπάνη, παραίτηση μάλιστα που συνοδεύτηκε από συνοδεία «λάσπης» και κιτρινισμού από διάφορους «κονδυλοφόρους».
4) Προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και της ενημέρωσης, ώστε να παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα. Όλα τα παραπάνω και όλη αυτή η πολιτική προωθείται μέσα από ένα ορισμένο επικοινωνιακό σύστημα, για το οποίο υπάρχει μόνο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες και κανένας άλλος. Είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο θέλει τον έλεγχο της πληροφόρησης η ηγεσία της Περιφέρειας, το γεγονός ότι στο Γραφείο Τύπου έχει προσληφθεί η κόρη του κ. Περιφερειάρχη.
5) Τελευταίοι στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Παρά το ότι επαναλαμβάνετε συνεχώς ότι είστε πρώτοι, δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε ότι είστε τελευταίοι στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από την ώρα που ανέλαβε η αιρετή Περιφέρεια τη διαχείριση.
Αλήθεια μπορείτε να μας πείτε, επειδή κάνετε ότι ενδιαφέρεστε για τους ανέργους και γι’ αυτό θέλατε τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε ΕΟΖ, αλλά και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, τα οποία το μόνο που θα κάνουν είναι να ανακυκλώσουν την ανεργία, και να κάνει η ηγεσία της Περιφέρειας πελατειακή – ρουσφετολογική πολιτική, στους απελπισμένους, γιατί δεκάδες έργα λιμνάζουν στα συρτάρια της Περιφέρειας μήνες. Πείτε μας γιατί δεν τα προωθείτε; Όταν το μόνο δυστυχώς χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την απασχόληση είναι το ΕΣΠΑ σήμερα, αφού εθνικοί πόροι δεν δίνονται.
Σας ερωτούμε: Γιατί π.χ. κρατάγατε 5 μήνες στο γραφείο σας το έργο της πλατείας της Καλαμάτας; Τι πρόβλημα είχε; Εμείς ξέρουμε ότι η μελέτη ήταν έτοιμη χρόνια. Το Ριζόμυλος – Κορώνη τι πρόβλημα έχει και συνεχώς πηγαίνουν πίσω τα χρονοδιαγράμματα; Δώστε συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία, πόσα  έργα είναι έτοιμα. Πόσα στα συρτάρια σας και τι προβλήματα έχουν; Πόσα έργα και ποια παραλάβατε από την Αποκεντρωμένη; Πόσα και ποια προωθήσατε; Ποιο έργο ξεκινήσατε από την αρχή μέχρι το τέλος; Διότι έργα των Δήμων ή των πρώην Νομαρχιών τα εμφανίζετε για δικά σας.
Κύριοι της ηγεσίας, κάνετε «παιχνίδια» με τους Δημάρχους για τα έργα, αξιοποιώντας την εξουσία που σας δίνει ο νόμος για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Αυτό βλέπουμε εμείς.
Η δράση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα προβλήματα των πολιτών της Περιφέρειας, δίπλα στα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου.
Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθεί η ηγεσία της Περιφέρειας και στην αντιδημοκρατική πρακτική της απαξίωσης του Π.Σ. και υποβάθμιση του έργου των παρατάξεων. Γι’ αυτό είμαστε ενοχλητικοί πολύ για τον κ. Τατούλη και την ηγετική ομάδα.
Ξεκαθαρίσαμε ότι εκλεγήκαμε για να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της Περιφέρειας και των πολιτών, να πιέζουμε για λύσεις, να ασκούμε ουσιαστική προγραμματική αντιπολίτευση. Η δράση μας κινήθηκε και μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση να αγωνιζόμαστε για μια Περιφέρεια, η οποία θα είναι στο πλάι του λαού της Πελοποννήσου, για την υπεράσπιση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και δημοκρατικών του δικαιωμάτων, για μια Περιφέρεια δημοκρατική και διαφανή. Για την προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Για μια ανάπτυξη που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, θα σέβεται το περιβάλλον, θα παράγει πραγματικές θέσεις εργασίας και θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών.
Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την εξουσία, χωρίς να διστάζουμε να πούμε ναι, αν υπάρχουν κάποιες θετικές αποφάσεις, ακόμη και μικρές.
Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μαζί με το λαό, για να ανατραπεί η δοτή συγκυβέρνηση και η πολιτική της. Για να φύγει η Τρόικα και να καταργηθούν όλες οι μνημονιακές αποφάσεις και πολιτικές. Για να ανατραπεί ο νεοφιλελευθερισμός στην Πελοπόννησο και στην Ελλάδα.
Προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η ένταση και η μαζικότητα των λαϊκών αγώνων και η συσπείρωση όλων των αριστερών, αντινεοφιλελεύθερων και αντιμνημονιακών δυνάμεων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και το 2012».