Αδελφοποίηση Δήμων Άργους – Μυκηνών και Βέροιας (Βεργίνα)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αδελφοποίηση Δήμων Άργους – Μυκηνών και Βέροιας (Βεργίνα)

Μάρτιος 04, 2013 - 10:35

Αδελφοποίηση Δήμων Άργους – Μυκηνών και Βέροιας (Βεργίνα)
Δύο Δήμαρχοι αποκαθιστούν την ιστορία
Αυτό που δεν έκανε το επίσημο κράτος, το κάνουν πράξη δύο δήμαρχοι. Αποδεικνύουν τους ιστορικούς δεσμούς καταγωγής τους. Πρόκειται για τους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Βέροιας (Βεργίνας), η οποία επικυρώθηκε προσφάτως από τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων.
Στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Δήμων, πολυπληθής αντιπροσωπεία του Δήμου Άργους – Μυκηνών με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καμπόσο  θα επισκεφθούν το Δήμο Βέροιας, για την πρώτη  συνάντηση ως αδελφοποιημένες πόλεις.
Η άφιξη της αντιπροσωπείας των μαθητών 3ης Λυκείου (στα πλαίσια της πολυήμερης εκδρομής τους)  στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013 και περί την ώρα 11:30 πμ.
Η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους, για το σκοπό αυτό ο δήμος παρακάλεσε τον αδελφό δήμο Βέροιας να μεριμνήσει για την ύπαρξη ξεναγών, που θα ενημερώσουν τους μαθητές για την ιστορία αυτού του ιερού τόπου.
Ακολουθώντας την πρόταση του Δήμου Βέροιας προγραμματίζεται επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας, ώστε η συνάντηση αυτή, εκτός από το ρόλο επανασύνδεσης των γενεών,   να έχει και εποικοδομητική αξία για τους νέους μας.
Με τον τρόπο αυτό, προστίθεται ένας ακόμα λίθος στη διατήρηση και συνέχιση των αγαστών σχέσεων, με ουσιαστικούς και άρρηκτους δεσμούς, που στηρίζονται σε απτά ιστορικά (δρώμενα) στοιχεία και πρέπει να μεταδοθούν από εμάς στις νεότερες γενιές!
Είχε προηγηθεί επιστολή του ο Δήμαρχου Άργους – Μυκηνών, στη οποία  χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι δύο δήμοι έχουν τη σπουδαία τύχη να κατοικούν περιοχές, που καθόρισαν την ιστορία και τον πολιτισμό του έθνους μας.  Τόσο στο Δήμο Βέροιας, όσο και στο Δήμο Άργους – Μυκηνών ανήκουν διοικητικά, αντίστοιχα, δύο παγκοσμίου ακτινοβολίας αρχαιολογικοί χώροι, αυτοί της Βεργίνας  και των Μυκηνών αλλά και πολλοί άλλοι.
Παράλληλα οι κοινοί πρόγονοι αποτέλεσαν τη  βάση μιας πανάρχαιας συγγένειας. Ηρόδοτος, Πλούταρχος, Αρριανός και άλλοι μαρτυρούν για τους Μακεδόνες που έλκουν την καταγωγή τους από το Άργος, και ο αυτοκράτορας Ιουλιανός εκφράζει  την εκτίμηση που τρέφει για την πόλη του Άργους λέγοντας:
«Υπέρ της των Αργείων πόλεως πολλά μέν αν τις ειπείν έχοι σεμνύνειν αυτήν εθέλων, παλαιά και νέα πράγματα… Αλλά δή και τα τοσαύτα περί τους Πέρσας υπό των Μακεδόνων γενόμενα ταύτη προσήκειν τη πόλει δικαίως αν τις υπολάβοι… Φιλίππου τε γάρ και Αλεξάνδρου των πάνυ των προγόνων πατρίς ην αύτη»
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Άργους - Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος ανέφερε «Έχουμε υποχρέωση να ενώσουμε να κομμάτια της ιστορίας μας, και να ενημερώσουμε τους αλλόφυλους πως εμείς μορφώσαμε, εξευγενίσαμε τον τότε γνωστό κόσμο και όχι κατακτήσαμε τον κόσμο. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να δώσουμε ταυτότητα στην ιστορία όπως πρέπει! Για όσους δεν γνωρίζουν ο Αλέξανδρος όταν πήγε στους Ολυμπιακούς αγώνες και ήθελε να αποδείξει την ελληνικότητα του ανέφερε πως ήταν από τους Ηρακλειδείς του Άργους.
Κάναμε πρόταση στα αδέλφια μας στη Βέροια, εκεί που ανήκει η Βεργίνα, στους Ηρακλειδείς, που μας ενώνει το ίδιο αίμα και με χαρά το Δημοτικό τους Συμβούλιο αποδέχτηκε και αποφάσισε να ανταμώσουν τα βήματά τους με τα δικά μας, για να δώσουμε την πραγματική διάσταση της ιστορίας και όχι μυθοπλασίες!..
Σύντομα, οι μαθητές της 3ης Λυκείου από όλα τα Λύκεια του δήμου μας θα ξεναγηθούν στη Βεργίνα, ώστε όλα τα αργειτόπουλα να δουν κόντα και να μάθουν την ιστορία των βασιλέων της Μακεδονίας».
Θεωρούμε τιμή αυτή τη συγγένεια και  θέλουμε να τη ζωντανέψουμε, - στα πλαίσια μιας αδελφοποίησης -  καλλιεργώντας τις σχέσεις ανάμεσα στους Δήμους μας, με κάθε δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας τους ιστορικούς δεσμούς μας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες να γνωρίσουν πιο ουσιαστικά και μέσα από φιλικές σχέσεις τους κατοίκους των  δύο περιοχών, και ακόμα δημιουργώντας προϋποθέσεις για πολιτιστικές,  τουριστικές, εμπορικές  δραστηριότητες και ανταλλαγές τεχνογνωσίας.    
Οι  τόποι μας αναφέρονται στην προϊστορία της Ελλάδας, καθόρισαν στη συνέχεια τους ιστορικούς χρόνους και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στους νεότερους. Πιστεύουμε ότι μπορούν να συμπορευθούν  και σήμερα μέσα από τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας επανασυνδέοντας το νήμα της αέναης κινητικότητας των Ελλήνων.
Επιχειρούμε να σας συστήσουμε το Δήμο μας, ενημερώνοντας σας για τους διαδικτυακούς  τόπους που μπορείτε να επισκεφθείτε:
www.newargos.gr, www.argosculture.gr,  www.argos-peripatos.gr