Αναγνώστου Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αναγνώστου Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Μάρτιος 06, 2013 - 11:17

φωτογραφία EUROKINISSI Βασίλης Παπαδόπουλος (αρχείο)

Η  6η Μαρτίου έχει ορισθεί ως Ημέρα κατά της Σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στη χώρας μας το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού έχει πάρει μορφή επιδημίας, καθώς αυξάνονται εντυπωσιακά τα κρούσματα βίας, απειλών, εκβιασμών και παρενοχλήσεων μεταξύ μαθητών.  Η  ένταση του φαινόμενου της βίας  είτε πρόκειται για λεκτική είτε για σωματική, είτε για αυτή την τελευταία μορφή εκφοβισμού μεταξύ μαθητών  μέσα από το Διαδίκτυο, από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και μέσω κινητών τηλεφώνων,  ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή,  απαιτεί οργανωμένες πολιτικές που θα αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση για την Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι πολλές φορές τα περιστατικά δε δημοσιοποιούνται, ενώ το διδακτικό προσωπικό είναι ανέτοιμο να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα, γιατί δεν έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση. Η ίδρυση και λειτουργία, από το υπουργείο παιδείας, του «Παρατηρητηρίου  για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας»  αποτελεί σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο δήμος οφείλει σε πλήρη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων μας, να ανιχνεύσει και να προσεγγίσει επικίνδυνες τάσεις και συμπεριφορές προτού πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, να  πάρει πρωτοβουλίες στήριξης και ενίσχυσης της ουσιαστικής λειτουργίας  του «Παρατηρητηρίου», ενεργοποιώντας κοινωνικούς και τοπικούς φορείς που εξειδικεύονται σε θέματα πρόληψης της βίας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης νέων, δικαιωμάτων του παιδιού και κοινωνικής ένταξης.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Γιώργος Αναγνώστου