Η αστική ανάπλαση στο Άργος και οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η αστική ανάπλαση στο Άργος και οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάρτιος 13, 2013 - 10:11

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Τα έργα για την  αστική ανάπλαση στο Άργος τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συνολική επέμβαση, τέτοιου μεγέθους, στο κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα του Άργους, ώστε η πόλη να γίνει περισσότερο φιλική για τους πολίτες της και επιτέλους ουσιαστικά επισκέψιμη για αυτούς που θέλουν να δουν τα ιστορικά  μνημεία της, αρχαία και νεώτερα  αλλά και τη σύγχρονη εικόνα της.       
Η εκπόνηση της μελέτης περιλαμβάνει ουσιαστικά τρία στάδια, με το πρώτο να αφορά την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στην πόλη στην περιοχή παρέμβασης και τα όρια αυτής της περιοχής.
Θέση μας είναι ότι η αστική ανάπλαση οφείλει να εξυπηρετεί δύο στόχους. Πρώτος στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής  των πολιτών με τον εξωραισμό του κέντρου της πόλης και την  ένταξη των σημαντικότερων αρχαίων μνημείων ( Αρχαίο Θέατρο, Αρχαία Αγορά κτλ ) στην καθημερινή ζωή των πολιτών . Δεύτερος στόχος η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου, αστικό κέντρο – κεντρικός αρχαιολογικός χώρος, ώστε οι χώροι αυτοί να λειτουργούν αμφίδρομα τροφοδοτώντας την επισκεψιμότητά τους.
Οι σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή του κεντρικού αρχαιολογικού χώρου του Άργους ( στερέωση Αρχαίου Θεάτρου, φωτισμός Αρχ. Θεάτρου,περίφραξη Αρχ. Θεάτρου – Αρχ. Αγοράς, ανάπλαση πλατείας Κυψέλης και των γύρω δρόμων, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης στο Αρχ. Θέατρο και στην Αρχ. Αγορά, φωτισμός της Αρχ. Αγοράς, η ανάδειξη του "Κριτηρίου", η πλακόστρωση τμήματος της οδού Αρχαίας Βουλής, η ανάπλαση της οδού Μεσσηνίας Αρκαδίας, η δημιουργία και λειτουργία του Ψηφιακού  Περίπτερου Πολιτισμού, η ανακατασκευή του πεζοδρομίου που  γειτνιάζει με την Αρχ. Αγορά ) πρέπει μέσω των νέων έργων να κεφαλαιοποιηθούν, δημιουργώντας και αναδεικνύοντας ένα δεύτερο, το αρχαιολογικό κέντρο της πόλης του Άργους.
Για τους παραπάνω λόγους στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Δευτέρα 11 Μαρτίου και αποφάσισε την έγκριση της πρώτης φάσης της μελέτης της ανάπλασης προτείναμε :
Τα έργα εξωραισμού να επεκταθούν σε όλο το μήκος της οδού Δαναού, δημιουργώντας   ένα δρόμο περιπάτου που θα ενώνει το εμπορικό με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Η αναβίωση σε σύγχρονη μορφή της «παλιάς  δενδροστοιχίας του Άργους», είναι σίγουρα μια επιλέξιμη παρέμβαση.
Τα έργα ανάπλασης να συμπεριλάβουν και τμήματα των οδών Θεάτρου και Τριπόλεως στο μήκος που γειτνιάζουν με το Αρχ. Θέατρο και την Αρχ. Αγορά, δημιουργώντας μια ζώνη χαμηλής όχλησης για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Οι θέσεις  αυτές έτυχαν  της σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου και ενσωματώθηκαν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.   
Στην  εξέλιξη της μελέτης είναι παραπάνω από επιβεβλημένη η ενημέρωση  των πολιτών, η έκφραση θέσεων από τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς, η αναζήτηση συμφωνιών και συγκλίσεων, διότι η πόλη δεν ανήκει σε καμία Δημοτική Αρχή, ανήκει στους πολίτες της, ιδιαίτερα τους νέους που θα ζήσουν και θα δημιουργήσουν σε αυτή. H  δημόσια διαβούλευση πρέπει να  εξαντλήσει τα όριά της.
Εμείς, σε όλες τις φάσεις της μελέτης αυτής, πλαισιωμένοι από μια ομάδα επιστημόνων σχετικών με τις ανάγκες της μελέτης αυτής, θα είμαστε παρόντες με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, συμβάλλοντας σε ένα γόνιμο δημόσιο διάλογο, όπως εξάλλου πράττουμε πάντα, σε ανάλογης σημασίας θέματα.   
Γιώργος Αναγνώστου
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης