Δήλωση Κοδέλα για το ΠΚΠΦ&ΠΕ Ναυπλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δήλωση Κοδέλα για το ΠΚΠΦ&ΠΕ Ναυπλίου

Απρίλιος 16, 2013 - 11:39

Στις 15/03/2013 καταθέσαμε ως αναφορά κείμενο των εργαζομένων στο ΠΚΠΦ&ΠΕ Ναυπλίου αλλά και του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της ενδεχόμενης κατάργησης των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου σε Ναύπλιο και Πάτρα.

Στην απάντηση ο υπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι οι εν λόγω υπηρεσίες "αναδιοργανώνονται και δεν καταργούνται". Ελπίζουμε αυτό, όπως και παρόμοια διαβεβαίωση που μας έδωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, να γίνει πράξη, καθώς η πιθανή κατάργηση ή υποβάθμιση των εν λόγω Κέντρων θα ήταν καταστροφική για τη διατροφική ασφάλεια, τους ποιοτικούς ελέγχους και τη συμβουλευτική υποστήριξη προς τους αγρότες.

 

Δυστυχώς, θετική δεν ήταν η απάντηση σε ερώτηση που είχαμε κάνει, με αφορμή την τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα δύο υπαλλήλων του ΠΚΠΦ&ΠΕ Ναυπλίου οι οποίοι στελέχωναν τις οικονομικές υπηρεσίες του εν λόγω κέντρου. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε ότι συμπεριέλαβε την ανάγκη στελέχωσης μεταξύ άλλων και δύο θέσεων στο ΠΚΠΦ&ΠΕ Ναυπλίου σε αίτημά του προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ωστόσο, η απάντηση του τελευταίου στην ίδια ερώτηση αναφερόταν γενικά στις διατάξεις περί διαθεσιμότητας χωρίς να απαντά στο αίτημα για την πλήρωση των δυο κενών θέσεων.

 

Να επισημάνουμε ότι τα επόμενα τρία χρόνια υπολογίζεται να αποχωρήσουν (κυρίως λόγω συνταξιοδότησης) περίπου 400 εργαζόμενοι από το ΥΠΑΑΤ (από 2030 στις 31/12/2013 αναμένεται να μείνουν 1600 το 2016) ενώ είναι βέβαιο ότι τα πράγματα οδηγούνται σε χειρότερες εξελίξεις με βάση την τελευταία συμφωνία με την τρόικα και την εμμονή σε χιλιάδες απολύσεις.

 

Η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα απαιτεί την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου παραγωγικού σχεδίου και ενός επαρκως στελεχωμένου και  ανασυγκροτημένου ΥΠΑΑΤ προσανατολισμένου στην ολόπλευρη στήριξή του. Οποιαδήποτε μνημονιακή λογική τυφλών περικοπών και άρνησης καλύψης των αναγκών του υπουργείου οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση δομών και σε απώλεια εργαλείων στήριξης της αγροτικής παραγωγής σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει τεράστια ανάγκη τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα με όσα θετικά αυτό σημαίνει και για άλλους κλάδους και τομείς της ελληνικής οικονομίας και οφείλει να βρει τους εργαζόμενους και τον αγροτικό κόσμο απέναντί της.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ