Καμπόσος στη ΠΕΔ: όχι στη κατάργηση ΟΕΕ και ΟΕΚ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Καμπόσος στη ΠΕΔ: όχι στη κατάργηση ΟΕΕ και ΟΕΚ

Μάρτιος 06, 2012 - 16:50

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνεδρίασε  την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012, το Δ.Σ της ΠΕΔ Πελοποννήσου και σχετικά με το θέμα για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας(ΟΕΕ) και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ) ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δημήτρης Καμπόσος εισηγήθηκε  τα ακόλουθα:
Στο ψηφισθέν νέο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).  
Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ιδρύθηκε  προ 55  ετών  με σκοπό την στέγαση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του έχει προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο, με τη στέγαση περισσότερων από 700.000 οικογενειών με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας είναι αυτοχρηματοδοτούμενος  από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει οποιαδήποτε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν ασκεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, αλλά διαθέτει τα προερχόμενα από τις εισφορές κεφάλαια, με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα των εργαζόμενων. 
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ιδρύθηκε  προ 80 ετών  και αποτελεί έναν ανταποδοτικό φορέα κοινωνικής πολιτικής για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και κοινωνικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας.  Οι πόροι του επίσης προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι παροχές του απευθύνονται ανταποδοτικά σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κοινή ωφέλεια, τράπεζες, που καταβάλλουν σχετικές εισφορές, σε συνταξιούχους που τις κατέβαλαν όταν εργάζονταν, σε πολυτέκνους, άτομα με αναπηρία, αλλά και επιδοτούμενους ανέργους και άγαμες μητέρες - ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η αξία της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΕ κατ’ εκτίμηση ανέρχεται σε 1 δις ευρώ περίπου.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε  το σημαντικό έργο των δύο αυτών Οργανισμών και η επικείμενη κατάργηση αυτών θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθόσον  θα χαθούν  πολλές θέσεις εργασίας καθώς σταματάει κάθε οικοδομική δραστηριότητα  που χρηματοδοτούνταν από τους οργανισμούς αυτούς με χορηγούμενα  χαμηλότοκα δάνεια με αποτέλεσμα να πλήττεται και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που θα πλήξει άμεσα την τοπική αγορά. Επίσης με την κατάργηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού πλήττονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες απειλούνται με κλείσιμο και με επακόλουθο να μείνουν χωρίς εργασία οι εργαζόμενοι τους. Ασάφεια τέλος υπάρχει και με την τύχη των εργαζομένων  στους Οργανισμούς αυτούς.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω  εκφράζουμε  την αντίθεσή μας  στο επαπειλούμενο κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και ζητάμε από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες να ενεργήσουν για την άμεση ανάκληση της σχετικής διάταξης που περιλαμβάνεται  στο προσφάτως ψηφισθέν «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» που προβλέπει την κατάργησής τους, προκειμένου οι Οργανισμοί αυτοί να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους, επ’ ωφελεία όλων των εργαζομένων της χώρας.
  Εκφράζουμε  την αλληλεγγύη μας  και συμπαριστάμεθα στον αγώνα των εργαζομένων στους δύο Οργανισμούς, για την ματαίωση αυτής της απόφασης.
Τέλος αποφασίστηκε το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια του ΟΕΚ και του ΟΕΕ και  στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την ομόφωνη γνώμη των μελών της ΠΕΔ για τη μη κατάργηση των δυο Οργανισμών.