Μανιάτης: να αντιμετωπιστεί ριζικά η εξάπλωση της Τριστέτσας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μανιάτης: να αντιμετωπιστεί ριζικά η εξάπλωση της Τριστέτσας

Μάιος 14, 2013 - 22:20

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Την άμεση σύγκλιση σύσκεψης για την ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της Τριστέτσα στην Αργολίδα, ζητά με επιστολή του ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη.

Στο κείμενο της επιστολής του ο κ. Γ. Μανιάτης αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

σε συνέχεια πρόσφατης επικοινωνίας μας, επανέρχομαι στη μεγάλη και επείγουσα αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί ριζικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα των εσπεριδοειδών της Αργολίδας που έχει προκύψει κατά τα τελευταία χρόνια από την εξάπλωση της Τριστέτσα.

Θεωρώ ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη σύσκεψης με τη δική σας παρουσία, την παρουσία των τριών βουλευτών και του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, καθώς και των αρμόδιων Υπηρεσιών  - Επιστημόνων του Υπουργείου και της Αντιπεριφέρειας. Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση αυτή πρέπει να οριστικοποιηθούν τα ακόλουθα:

1.   Η άμεση πρόσληψη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, βοηθητικού προσωπικού για εκτεταμένους ελέγχους και δειγματοληψίες σε όσες περιοχές απαιτείται σύμφωνα με τις ανάγκες της Επιστήμης.

2.   Αύξηση της αποζημίωσης των καρατομηθέντων δέντρων από είκοσι (20) ευρώ σε τουλάχιστον σαράντα (40) ευρώ, κατ΄αναλογία της αντίστοιχης αποζημίωσης της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών κατά το παρελθόν.

3.   Αποκέντρωση, μετά από απόφαση του Υπουργού και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για υλοποίηση Προγραμμάτων, όπως π.χ. πειράματα για την αφίδα, διευκόλυνση διαδικασιών καρατόμησης προσβληθέντων δέντρων, κ.ά.

4.   Αυστηροί έλεγχοι στα φυτώρια και άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, όταν δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τις διάφορες ιώσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου.

5.   Άμεση δρομολόγηση μέσα από τα Επιστημονικά Ινστιτούτα της χώρας, της διαδικασίας δημιουργίας υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού με καθαρά φυτά και καθαρούς κλώνους από κάθε ποικιλία σε εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα.

6.   Διαμόρφωση αυστηρών προδιαγραφών, προκειμένου να αποκλείεται φυτωριούχος χωρίς ελέγχους, προσόντα και αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

Κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι,  με δεδομένη την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος της Τριστέτσα, που η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κάμπο της Αργολίδας, απαιτείται η άμεση σύγκλιση σύσκεψης, προκειμένου να παρθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις».