Γ. Μανιάτης: «οι απαντήσεις του υπουργείου για τον Ανάβαλο »

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Μανιάτης: «οι απαντήσεις του υπουργείου για τον Ανάβαλο »

Μάιος 16, 2013 - 09:51

φωτογραφία EUROKINISSI Βασίλης Παπαδόπουλος (αρχείο)

Σε συνέχεια σχετικής ερώτησης που είχε αποστείλει ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη, με την οποία ζητούσε έγγραφη ενημέρωση: α) για τα βασικά σημεία της συμφωνίας που έχει επέλθει μεταξύ των Υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ., της Περιφέρειας και του Αναδόχου για το έργο του Αναβάλου, β) το χρονοδιάγραμμα δρομολόγησης και υλοποίησης κάθε μιας ξεχωριστής ενέργειας και γ) την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των Υπηρεσιών, έλαβε απάντηση από τον Υπουργό ΥΠ.Α.Α.Τ. κ. Αθ. Τσαυτάρη, στο κείμενο της οποίας αναφέρονται τα ακόλουθα:

 «Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Μανιάτης, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το έργο της μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας» έχει ανατεθεί με έκπτωση 54,93% και προύπολογισμό προσφοράς 8.204.760,07€ (με Φ.Π.Α.), με προθεσμία περαίωσης την 27/12/2013. Η μελέτη αυτού είναι συρραφή μελετών, που έχουν εκπονηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων, έχουν ελεγχθεί και θεωρηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Αργολίδας και έχουν εγκριθεί με σχετικές Αποφάσεις του Νομάρχη Αργολίδας.

Επιβλέπουσα Υπηρεσία είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, με Προϊσταμένη Αρχή τη Δ/νση Τεχνικών Μελετών & Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Κατά την εφαρμογή της ανωτέρω εγκριθείσας μελέτης επί του εδάφους, στο πλαίσιο της εγκατεστημένης εργολαβίας, παρουσιάστηκαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα και ελλείψεις της εν λόγω μελέτης. Για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων και τη συμπλήρωση των ελλείψεων, η Επιβλέπουσα Υπηρεσία συνέταξε τροποποίηση της δημοπρατηθείσας σύμβασης, με οικονομική υπέρβαση αυτής της τάξης του 50% αποδεκτή από τον ανάδοχο, η οποία απεστάλη προς έγκριση στη Δ/νση Τεχνικών Μελετών & Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ. Σημειώνεται ότι, η προταθείσα υπέρβαση του 50% επρόκειτο να βαρύνει αμιγώς τους εθνικούς πόρους.

Η ανωτέρω Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, με μακρά αλληλογραφία, επεσήμανε προς την αντίστοιχη Επιβλέπουσα Υπηρεσία την αντίθετη επ αυτού άποψή της, δηλαδή τη μη δυνατότητα έγκρισης της προταθείσας υπερβατικής τροποποίησης της σύμβασης. Έδωσε δε οδηγίες για την προβλεπόμενη από τη σύμβαση συμπλήρωση των μελετών καταρχάς, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθούν οι ποσότητες μίας σύμβασης, όταν οι εργασίες αυτής δεν προκύπτουν από μία πλήρη μελέτη.

Ακολούθησε, σε συνέχεια όλων των ανωτέρω ενεργειών και οδηγιών, δεδομένου ότι αυτές δεν είχαν αποδώσει, η συνάντηση τεχνικού επιπέδου στο Υπουργείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας. Στη συνάντηση αυτή, συμφωνήθηκε να εκπονηθεί μελέτη, η οποία θα καλύψει τις ελλείψεις της μελέτης δημοπράτησης και με βάση τη μελέτη αυτή να αναμορφωθούν οι ποσότητες της υπάρχουσας σύμβασης, σε ισοζύγιο όμως με το οικονομικό αντικείμενο αυτής και να κατασκευασθεί έργο σύμφωνο με τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε να είναι επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση. Όσες εργασίες απαιτούνται μεν, αλλά δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στο οικονομικό αντικείμενο της υπάρχουσας σύμβασης, να ενταχθούν ως νέα υποέργα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και στη συνέχεια να δημοπρατηθούν. Σε περίπτωση που, με βάση την εν λόγω μελέτη, προκύψουν εργασίες που δεν μπορούν να κατασκευαστούν με την υφιστάμενη εργολαβία αλλά ούτε και να ενταχθούν ως υποέργα στο ΠΑΑ, τότε να υλοποιηθούν από εθνικούς πόρους.

Η Δ/νση Τεχνικών Μελετών & Κατασκευών του Υπουργείου, σε συμμόρφωση με τα ανωτέρω συμφωνηθέντα, έδωσε εκ νέου οδηγίες προς την Επιβλέπουσα Υπηρεσία για τον τρόπο συμπλήρωσης των ελλείψεων της μελέτης δημοπράτησης. Επεσήμανε δε, τις δυνατότητες που παρέχει η σύμβαση και τον τρόπο υπολογισμού της δικαιούμενης σχετικής αμοιβής του αναδόχου, δεδομένων των μη συμβατικών, αλλά και μη σύμφωνων με τις υπάρχουσες διατάξεις, οικονομικών απαιτήσεων του αναδόχου, ύψους 1.200.000€, για την εκπόνηση των εν λόγω συμπληρώσεων της μελέτης. Μέχρι σήμερα, ο ανάδοχος έχει εκτελέσει μικρό ποσοστό του έργου, μόνο της τάξης του 10%.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στις 17/4/2013, στο ΥΠΑΑΤ με αντικείμενο το εν λόγω έργο, γεγονός που αποτυπώνει το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου για την Αργολίδα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, οι Βουλευτές της ΠΕ Αργολίδας, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, υπηρεσιακά στελέχη και η ανάδοχος κοινοπραξία και αποφασίστηκε από όλες τις πλευρές να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή του».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

15 Μαΐου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ