Γ. Ανδριανός για το λιμάνι Ναυπλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Ανδριανός για το λιμάνι Ναυπλίου

Μάιος 16, 2013 - 10:10

Στην 9441/10-4-2013 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Ανδριανός με θέμα την πορεία υλοποίησης των αναγκαίων έργων υποδομής στο λιμάνι του Ναυπλίου, απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης.

Ο Υπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

«Πάγια πολιτική της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής (ΓΓΛΛΠ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας, καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων χάραξης της εθνικής λιμενικής πολιτικής και του γενικού σχεδιασμού της λιμενικής ανάπτυξης, η ΓΓΛΛΠ επιδιώκει και προωθεί την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων λιμενικών έργων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες εκτέλεσής τους, καθώς και της εκπόνησης σχετικών μελετών βελτίωσης – αναβάθμισης – εκσυγχρονισμού των λιμένων της χώρας.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι η ΓΓΛΛΠ από την κείμενη νομοθεσία δεν έχει αρμοδιότητα εκτέλεσης δημόσιων έργων, τα οποία εκτελούνται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφοράς και Δικτύων, ή τις αντίστοιχες αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Περιφερειακού ή τέως Νομαρχιακού επιπέδου, καθώς και από τους Οργανισμούς Λιμένων ή τα Λιμενικά Ταμεία.

Όσον αφορά το έργο «Εκτέλεση λιμενικών έργων – εκβάθυνση λιμένα Ναυπλίου και υποστήριξη κρηπιδωμάτων» προϋπολογισμού 2.997.795,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της ΓΓΛΛΠ με την αριθ. Πρωτ. 8221 Τ51Α/09/12/17-12-2012 (ΦΕΚ 3574 Β’) Απόφαση όρισε τα αποφαινόμενα όργανα για την εκτέλεση του. Συγκεκριμένα ως Προϊστάμενη Αρχή ορίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και ως Διευθύνουσα Υπηρεσία η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπλιέων.

Στη συνέχεια, με το αριθ. πρωτ. 8221.Τ51Α/03/13/24-01-2013 έγγραφό της, η ως άνω Διεύθυνση γνωμοδότησε θετικά, θέτοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής Πολιτικής / Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου / Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού) επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Λειτουργία του εμπορικού και επιβατικού λιμένα Ναυπλίου, εκβάθυνση τμήματος του λιμένα και υποστήριξη κρηπιδωμάτων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου στο Δ. Ναυπλίου, ΠΕ Αργολίδας. Η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών θα γνωμοδοτήσει επί της οριστικής μελέτης του έργου, όταν εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Αναφορικά με την εφαρμογή του Κώδικα Ασφάλειας στο λιμένα Ναυπλίου, σημειώνεται ότι η εν λόγω λιμενική εγκατάσταση είναι υπόχρεη εφαρμογής μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας και οφείλει να συμμορφώνεται με τις επιταγές του ν. 3622/2007 (281 Α’), καθόσον διασυνδέεται με πλοία τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού 725/2004ΕΚ «για τη βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις». Στο πλαίσιο της ως άνω υποχρέωσης, ο φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα διαθέτει εγκεκριμένο από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ) από τις 10-5-2010, το οποίο και οφείλει να εφαρμόζει διαθέτοντας τους απαιτούμενους πόρους και μέσα. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα και με σχετική ενημέρωση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις και ο φάκελος είναι έτοιμος για υποβολή στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Τέλος, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου βρίσκεται στο στάδιο ανεύρεσης ειδικού συμβούλου που θα αναλάβει να προχωρήσει τη διαδικασία του απαιτούμενου διεθνούς διαγωνισμού για τη Μαρίνα Ναυπλίου».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Ναύπλιο, 15 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY