Τραγούδια και λόγια της ξενιτιάς από τους «Ταξιδευτές του Χτές» (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τραγούδια και λόγια της ξενιτιάς από τους «Ταξιδευτές του Χτές» (φωτογραφίες)

Μάιος 28, 2013 - 00:06

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συναυλία  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27  Μαϊου στους Στρατώνες Καποδίστρια  από το μουσικό σχήμα «Ταξιδευτές του Χτες» το οποίο αποτελούν οι:

Γιώργος Δαμάλας,  κρητική λύρα – σάζι – φλογέρα
Γιώργος Καραμούντζος,  ούτι – λαούτο – τραγούδι
Ράνια Κουτρούλη-Μολέ, κρουστά – τραγούδι

Αφηγητής: Γιώργος Τασσιάς
Επιμέλεια οπτικού υλικού: Χριστίνα Σιδέρη

Τη διοργάνωση είχε ο Σύλλογος «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους»

Σημείωμα του μουσικού σχήματος

Μια συνάντηση, μια ιδέα και κυρίως η αγάπη μας για την ελληνική παραδοσιακή μουσική δημιούργησαν  το μουσικό σχήμα « Τ α ξ ι δ ε υ τ έ ς     τ ο υ  Χ τ ε ς » και τις συναυλίες με θέμα: « Τ ρ α γ ο ύ δ ι α  κ α ι  λ ό γ ι α  τ η ς  ξ ε ν ι τ ι ά ς » με τη φιλοδοξία να αφυπνισθεί μέσα μας αυτό που όλοι διαθέτουμε: η ελληνική παράδοση.

Το ελληνικό τραγούδι δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται, όπως, δεν έπαψαν και οι Έλληνες να γλεντούν, να παντρεύονται,  να μοιρολογούν τα προσφιλή τους πρόσωπα. Ο βασικός πυρήνας των δημοτικών τραγουδιών περιλαμβάνει στοιχεία κυρίως μη αφηγηματικά, στα οποία κυριαρχεί το συναίσθημα και οι άμεσες αναφορές στην καθημερινή ζωή, τις χαρές, τις λύπες του λαού που τα δημιουργεί και τα χρησιμοποιεί, τόσο στον κύκλο της ζωής, όσο και στον κύκλο του χρόνου.

Τα δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς αποτελούν μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες κατηγορίες της νεοελληνικής ποίησης. Η ιστορική περίοδος της δημιουργίας των περισσοτέρων τραγουδιών της ξενιτιάς συμπίπτει με την τουρκική εισβολή και τουρκοκρατία και της δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις για τον ελληνισμό.

Υπήρξαν περίοδοι όπου ο ξενιτεμός –κεντρικό φαινόμενο στη ζωή του Έλληνα– αναδείχθηκε σε αναπόδραστο στοιχείο του κύκλου της ζωής (γέννηση – γάμος – ξενιτιά – θάνατος)  προδιαγραμμένο «από τη μοίρα του» στα πλαίσια των κοινωνικών ρόλων που καλείται να εκπληρώσει.

Έτσι στην παραδοσιακή κοινωνία «ο ξενιτεμός» ταυτίζεται με την ενηλικίωση του νέου άντρα, που κάνει υποχρεωτική τη φυγή του για αναζήτηση τύχης,  πλούτου, γνώσης του κόσμου και παίρνει το χαρακτήρα διαβατήριας τελετής.

Τα τραγούδια καθώς και τα κείμενα της παράστασης θα σας ταξιδέψουν σ’ εκείνη την περίοδο της ξενιτιάς, από την αναχώρηση μέχρι την επιστροφή, με τη γενικότερη έννοια του ξενιτεμού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

«Την ξενιτιά, τη γυμνωσιά, την πίκρα και τον χάρο
τα τέσσερα τα ζύγιασαν, βαρύτερα είν’  τα ξένα»  

                                                                                              Ράνια Κουτρούλη-Μολέ

 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

 ΡΑΝΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ-ΜΟΛΕ

Γεννήθηκε στο Άργος. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την Στέλλα Κωστούρου.
Συνέχισε τις σπουδές της στα Ανώτερα Θεωρητικά και στο Πιάνο δίπλα στον Ιωάννη Καστρινό (στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο Αμαρουσίου και Ελληνικό Ωδείο Αμαρουσίου) και πήρε τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Πιάνου. Συνεχίζει τις σπουδές της στο Ωδείο Κόνταλυ στην τάξη της Καίτης Τρούλη απ’ όπου πήρε και το Δίπλωμα Πιάνου .
Με την ελληνική παράδοση ασχολείται από μικρή ηλικία στο τμήμα παραδοσιακών χορών του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους πρώτα ως μαθήτρια και στη συνέχεια ως δασκάλα, ενώ παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια ελληνικών παραδοσιακών χορών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συγχρόνως παίρνει μαθήματα παραδοσιακών κρουστών με δασκάλους τον Ανδρέα Παππά και την  Μαρία Νούσια. Από το 1997 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Άργους πιάνο και παραδοσιακά κρουστά καθώς και παραδοσιακούς χορούς σε διαφόρους συλλόγους. Επίσης έχει  εμφανιστεί σε συναυλίες λόγιας μουσικής.

 

                                            ΓΙΩΡΓΟΣ  ΔΑΜΑΛΑΣ

Γεννήθηκε στο Άργος. Σπούδασε στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του παρακολουθεί μαθήματα κρητικής λύρας κοντά στον Γιώργο Κοντογιάννη. Οι μουσικές του αναζητήσεις επεκτείνονται στην παραδοσιακή μουσική των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, στην ιρλανδική και στη μεσαιωνική μουσική. Έχει ασχοληθεί επίσης με το σάζι και την ιρλανδική φλογέρα ( whistle).

 

                                    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤΖΟΣ

Γεννήθηκε στο Άργος. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Πατρών. Η ενασχόληση του με την μουσική ξεκινά με μαθήματα μπουζουκιού. Ταυτόχρονα  με τις σπουδές του παρακολουθεί μαθήματα λαούτου με τον δεξιοτέχνη Χρήστο Ζώτο ενώ παράλληλα ασχολείται με το ούτι. Έχει παρακολουθήσει επίσης σεμινάρια παραδοσιακών κρουστών με τους Βαγγέλη Καρύπη και Ανδρέα Παππά.

(φωτογραφίες eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος)

www.argolidaportal.gr