Σύσκεψη στο υπουργείο για την εξάπλωση του ιού της τριστέτσας στην Αργολίδα (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σύσκεψη στο υπουργείο για την εξάπλωση του ιού της τριστέτσας στην Αργολίδα (φωτογραφίες)

Μάιος 30, 2013 - 16:11

φωτογραφία eurokinissi-Κώστας Κατωμέρης

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα των εσπεριδοειδών της Αργολίδας που έχει προκύψει κατά τα τελευταία χρόνια από την εξάπλωση του ιού της τριστέτσας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου 2013, παρουσία του υπουργού Αθ. Τσαυτάρη, του Γεν. Γραμματέα Μ. Κορασίδη,των βουλευτών του νομού Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ),Γιάννη Ανδριανού (ΝΔ) και Δημήτρη Κοδέλα (ΣΥΡΙΖΑ),του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Πουλά και εκπρoσώπων των Παραγωγών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη Σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των εκπροσώπων του Ν. Αργολίδας και αφορούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών, αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:

 

1. Διαπιστώθηκε και είναι επιβεβλημένη η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών από πλευράς υπηρεσιών, φορέων και εκπροσώπων των παραγωγών.

 

2. Η προετοιμασία και εκτύπωση εκλαϊκευμένου εντύπου όπου θα αποτυπώνονται όλα τα θεσμικά ζητήματα καθώς και ερωτήματα-απαντήσεις για πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς.

 

3. Για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό θα γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες.

 

4. Προκειμένου νου να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία σε κτήματα εσπεριδοειδών θα ενημερώνονται τόσο οι ιδιοκτήτες των κτημάτων όσο και οι Οργανώσεις Παραγωγών.

 

5. Για το πολλαπλασιαστικό υλικό, πέραν των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για κάλυψη των αναγκών σε πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.

 

6. Σε ότι αφορά αντιστάθμισμα (κόστος εκρίζωσης) αναμένεται στοιχειοθετημένο κοστολόγιο προκειμένου εάν χρειασθεί να τροποποιηθεί το υπάρχουν.

 

7. Οι ομάδες παραγωγών θα εντείνουν την προσπάθεια ανασύστασης των φυτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων.

(φωτογραφίες eurokinissi-Κώστας Κατωμέρης) www.argolidaportal.gr