Αυτοδιοικητικές εκλογές: Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε ένα ψηφοδέλτιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε ένα ψηφοδέλτιο

Ιούνιος 10, 2013 - 09:36

Σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα δηλώνουν εξαρχής ποιον υποψήφιο δήμαρχο υποστηρίζουν

Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι μαζί θα είναι κατά τη διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σύμφωνα με  σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύει  «Η Καθημερινή» ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει  εάν θα ισχύσει το 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Οι δήμαρχοι

Προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους, από το οποίο θα εκλέγεται τελικά ο δήμαρχος.
Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος, εφ΄ όσον θα έχει συγκεντρώσει ποσοστό 50% και πάνω. Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42%, καθώς υπάρχουν προτάσεις, που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων.
Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφ΄ όσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις.
Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο, εφ΄ όσον δηλώνουν, ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους, συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.

Ως δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι υποψήφιοι σε σταυρούς, ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει. Ταυτόχρονα, καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο ρόλος του δημάρχου

Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα, στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο. 
Πιο συγκεκριμένα, ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο.
Εξάλλου, αναμένεται να αλλάξουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.