Λαϊκή Συσπείρωση:Να δοθεί λύση στα οξυμμένα λαϊκά προβλήματα του Δήμου Ερμιονίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λαϊκή Συσπείρωση:Να δοθεί λύση στα οξυμμένα λαϊκά προβλήματα του Δήμου Ερμιονίδας

Αύγουστος 17, 2013 - 09:14

Παρά  τις συνεχείς παρεμβάσεις  του ΚΚΕ  στην Βουλή  και  της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  στο  Δημοτικό Συμβούλιο  Ερμιονίδας   και  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  προκειμένου να δοθεί λύση στα οξυμμένα λαϊκά προβλήματα, στην περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας,  τόσο η συγκυβέρνηση  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ , όσο και  οι  φορείς  της  τοπικής  και περιφερειακής  διοίκησης  κωφε

Επανερχόμαστε και με την παρούσα  επιστολή μας στα εκρηκτικά προβλήματα της περιοχής  επισημαίνοντας  τα εξής :

Ενώ είναι τεράστιες οι  ελλείψεις  υγιεινού  νερού ύδρευσης  και άρδευσης,  το  νερό   που τρέχει    στις  βρύσες  των  σπιτιών  του  Δήμου Ερμιονίδας, σύμφωνα με   το  υπ. αριθ.  127848- 21/1/2011 έγγραφο- απάντηση  του  υπουργού υγείας σε σχετική ερώτηση  του  ΚΚΕ « δεν  πληροί  τους όρους  και  τις προϋποθέσεις   της ισχύουσας νομοθεσίας….».

Η«Λαική Συσπείρωση»μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσειςστο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μεέγγραφοπροςτην πρόεδρο και τα μέλη του Δ. Σ. της ΔΕΥΑΕρμιονίδαςστις 3 Ιουνίου 2013,ζήτησενα ενημερωθείαντο νερό με το οποίο τροφοδοτούνται οι κατοικίες του Δήμου Ερμιονίδαςείναι πόσιμο καιμπορείνα αξιοποιηθεί και για άλλες οικιακές χρήσεις (π.χ. μαγείρεμα κ.α.)

Ηπρόεδρος τηςΔΕΥΑΕρμιονίδαςμε το υπ. αρ. 1213/03-06-13έγγραφό της  « ενημέρωση    σχετικά   με  τις  περιοδικές αναλύσεις νερού δικτύων ύδρευσης» προς  τον εκπρόσωπο  της «Λαικής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας,   αποφεύγει  να  τοποθετηθεί  ρητά   αν  το νερό    που τρέχει    στις  βρύσες  των  σπιτιών  του  Δήμου Ερμιονίδας είναι  πόσιμο.

ΗπρόεδροςτηςΔΕΥΑ Ερμιονίδας στη συνέχεια μετο υπ. αριθμ 1422/25-06-13έγγραφό της αναφέρει ότι  «Σύμφωνα  με τις τελευταίες αναλύσεις το νερό  είναι κατάλληλο  για ανθρώπινη  κατανάλωση στις Κοινότητες Διδύμων  (Λουκαίτι, Ράδο, Πελεή), Φούρνων, Θερμησίας και Ηλιοκάστρου», ενώ  δεν  αναφέρει  καμία  αξιολόγηση  για   το  νερό στα άλλα  δημοτικά διαμερίσματα  Κρανιδίου, Ερμιόνης, Κοιλάδας και  Πόρτο Χέλι.  

Επισυνάπτονται ενδεικτικά τα Πιστοποιητικά Ανάλυσης   του νερού της ΔΕΥΑ  Ερμιονίδας -τόσοαπό τις τελευταίες αναλύσειςνερού που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας (21 Απριλίου 2013), αλλά και τις αναλύσειςτου νερού πουέγινανμεπρωτοβουλίατης«Λαϊκής  Συσπείρωσης»γιατο νερό τηςΕρμιόνηςκαιτης Κοιλάδας (26 Ιουλίου 2013),όπου  οι τιμές τόσο της ηλεκτρικής αγωγιμότητας όσο και των χλωριούχων είναι κατά πολύ εκτός των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων, γεγονός που καταδεικνύει  την ήδη κακή ποιότητα του νερού.

 Τα ΠιστοποιητικάΑνάλυσης τουνερού της ΔΕΥΑ  Ερμιονίδαςεπιβεβαιώνουντις καταγγελίεςτης «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τονερόουσιαστικάδενχρησιμοποιείταιωςπόσιμοστο Δήμο Ερμιονίδας

Θεωρούμεότι είναιεπιτακτική ανάγκηνα ληφθούνάμεσαμέτραγιατηνεξασφάλισηυγιεινούπόσιμου νερού, βασική προϋπόθεση για την προστασία της δημόσιας υγείας .

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι συνεχίζεται η προκλητική - παράνομη δράση της   εταιρείας  «Dolphin Capital Investors Ltd»  και της  θυγατρικής  της εταιρείας «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED», από κοινού με τους φορείς της τοπικής  και περιφερειακής  διοίκησης - Δήμος και, ΔΕΥΑ Ερμιονίδας ,  Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου- σε βάρος των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής  στην Ερμιονίδα. Η  ξενοδοχειακή  μονάδα της «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED»   δεν μπορεί να  τροφοδοτείται με επαρκές και κατάλληλο νερό ύδρευσης που δήθεν θα προέρχεται από τη ΔΕΥΑ  Ερμιονίδας και τους υδάτινους πόρους της περιοχής μέσω του Δήμου Ερμιονίδας. Οι ισχυρισμοί της εταιρείας «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» και της ΜΕΠ είναι ανυπόστατοι, γιατί τεκμηριωμένα από του υδάτινους πόρους της περιοχής δεν μπορούν να καλυφθούν οι σημερινές  μεγάλες ανάγκες του Δήμου Ερμιονίδας. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τόσο στην ποιότητα όσο και την ποσότητα  των υδατικών πόρων  της περιοχής, από τη  ραγδαία  ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα που θα προκύψει από τις μεγάλες επικίνδυνες ποσότητες φυτοφαρμάκων και νερού που θα χρειαστούν για την κατασκευή και συντήρηση  γηπέδου γκολφ  18 οπών , έκτασης 600 στρεμμάτων.
Χρειάζεται  να  ελεγχθεί από τις αρμόδιες  υπηρεσίες του Δήμου Ερμιονίδας και   της περιφέρειας Πελοποννήσου   αν οι  επιχειρηματίες  της   τουριστικής  μονάδας  “AMANZOE”   στην περιοχή  του Αγ. Παντελεήμονα  Κρανιδίου έχουν  προβεί  σε παράνομη  γεώτρηση  για  την  άντληση  νερού.
Οι ενέργειες της ΔΕΥΑ   Ερμιονίδας  για την κατασκευή Μονάδας Αφαλάτωσης στα Χώνια της Κοιλάδας είναι παράνομες, τόσο σε ότι αφορά τα τεχνικά και περιβαλλοντικά ατελή στοιχεία, καθώς και τη μεθόδευση που επιλέχθηκε από το    Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας, δηλαδή να συνεργαστεί με την εταιρεία την «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED», η οποία και χρηματοδότησε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η    παράνομη  συνεργασία   της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας  με την εταιρεία την «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» αποκαλύπτεται από το έγγραφο της  ΔΕΥΑ Κρανιδίου με αρ. πρωτ. 342/29-2-2008 προς την εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED» και  την απάντηση με το αρ. πρωτ.395/5-3-2008 έγγραφο της εταιρείας, καθώς και  μια σειρά άλλα στοιχεία τα οποία έχουμε καταθέσει  στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Η μονάδα Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων (Ε.Ε.Α.Λ) λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων, κατά παράβαση της ΥΔ Ε1β/221/1965(ΦΕΚ 1388).Στην Έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Αργολίδας, που έγινε στις 24/8/2011, σημειώνονται σωρεία παραβιάσεων στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων (Ε.Ε.Α.Λ.) στο "Κάμπο" του  Κρανιδίου.
   Xιλιάδες τόνοι σκουπιδιών και λυμάτων εναποθέτονται στα τοπικά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ερμιονίδας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και γενικότερα το περιβάλλον, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες  για τη δημόσια υγεία.

 

     Η  Λαϊκή  Συσπείρωση   ζητάει   τα  παραπάνω θέματα  να συζητηθούν   άμεσα στο  Δημοτικό Συμβούλιο   Ερμιονίδας.

Επίσης ζητάμε άμεσα   η  πρόεδρος και το Δ.Σ. της  ΔΕΥΑ Ερμιονίδας να  στείλουν   στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας,  όλα τα σχετικά έγγραφα με τα  χαρακτηριστικά   στοιχεία  του νερού,  με το οποίο τροφοδοτούνται οι οικίες στα  δημοτικά διαμερίσματα και στις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας. 

Να  κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας η  σχετική  έντυπη  ή   ηλεκτρονική   ενημέρωση  της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας  «προς τις κατά τόπους Κοινότητες  και  τα δημοτικά διαμερίσματα  που γνωστοποιούσε αν το νερό έχει χαρακτηριστικά πόσιμου ή όχι»  για την περίοδο 2010  -  2013. 

Να  οργανωθεί   άμεσα  κοινή  συνεδρίαση – σύσκεψη  του Δημοτικού Συμβουλίου με το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας και τα τοπικά δημοτικά και κοινοτικά  συμβούλια  του Δήμου Ερμιονίδας.

Το  Δημοτικό  Συμβούλιο  και  η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας,   σε  συνεργασία  με τον κρατικό επιστημονικό φορέα ανάλυσης του νερού,   να αξιοποιούν  τα  έντυπα και ηλεκτρονικά  ΜΜΕ (έκδοση  ενημερωτικών φυλλαδίων, εφημερίδες, ράδιο, τηλεόραση, διαδίκτυο, κ.α.)  για  να  ενημερώνουν    τους εργαζόμενους  τους κατοίκους  του Δήμου Ερμιονίδας,   για  τα χαρακτηριστικά του νερού αν είναι πόσιμο ή όχι, έτσι ώστε να    εξασφαλιστούν οι βασικοί κανόνες για την προστασία της  δημόσιας  υγείας.    
Να   ενταχθεί στο πρόγραμμα     της   Περιφέρειας Πελοποννήσου   η άμεση υλοποίηση  του έργου  μεταφοράς  του νερού  του   «Ανάβαλου» στο Δήμο  Ερμιονίδας   για  την εξασφάλιση   υγιεινού – φθηνού  νερού για ύδρευση και άρδευση  στην  περιοχή.
 Να γίνει άμεσα ποιοτικός έλεγχος του νερού, με λήψη δείγματος από όλες τις πηγές, τις δεξαμενές και το δίκτυο  ύδρευσης, με ευθύνη του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Να αντικατασταθούν άμεσα όλοι οι σωλήνες αμιάντου όπου υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας.
Να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας «MIND COMPASS OVERSEAS LIMITED», από κοινού με τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης - Δήμος και, ΔΕΥΑ Ερμιονίδας πρώην ΔΕΥΑ Κρανιδίου, Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Να μην δημιουργηθεί μονάδα αφαλάτωσης στο λιμάνι και στα Χώνια της Κοιλάδας,
Να αποκατασταθεί η βλάβη που έχει επέλθει στον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον στο "Κάμπο" του Κρανιδίου και το Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας
Nα σταματήσει αμέσως η λειτουργία της παράνομης χωματερής εναπόθεσης απορριμμάτων , που έχει δημιουργηθεί δίπλα στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στο "Κάμπο" του Κρανιδίου και  στα άλλα τοπικά δημοτικά διαμερίσματα και στις κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας  
Να ολοκληρωθούν  άμεσα  τα έργα  στις  Εγκατάστασεις  Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στο "Κάμπο του Κρανιδίου και  της Ερμιόνης.
 Να  ολοκληρωθεί η κατασκευή του  δικτύου αποχέτευσης    για όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του  Δήμου Ερμιονίδας.

Προς :  -   τον  Δ. Καμιζή  Δήμαρχο  του  Δήμου Ερμιονίδας,

             - τον  πρόεδρο και τα μέλη  του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας,

            -  την  πρόεδρο Α. Αλεβίζου και τα μέλη του Δ.Σ.  της  ΔΕΥΑ  Ερμιονίδας

            -  τα τοπικά  δημοτικά συμβούλια  του Δήμου   Ερμιονίδας

Κοινοποίηση : στον  ημερήσιο  και  τοπικό  τύπο

ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

                                         Κρανίδι ο9/ο8/2013