Ανδριανός και Μενδώνη σε αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός και Μενδώνη σε αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας (φωτογραφίες)

Σεπτέμβριος 07, 2013 - 19:11

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Αρχαιολογικούς  χώρους του νομού Αργολίδας όπου πραγματοποιούνται έργα ανασκαφών, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης μέσω του ΕΣΠΑ  επισκέφθηκαν ,σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013, ο Υφυπουργός Πολτισμού & Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός και η γεν. γραμ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Οι επισκέψεις ξεκίνησαν απο το Ναύπλιο όπου ο υφυπουργός και η γεν. γραμματέας συνοδευόμενοι απο τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλο
και τον δήμαρχο Δ. Κωστούρο  πήγαν πρώτα στο  Ενετικό κτίριο  στον Αγ. Γιώργη και μετά στην Ακροναυπλία.
Στη συνέχεια ο κ.κ.  Ανδριανός , Μενδώνη και  Χειβιδόπουλος κατευθύνθηκαν στο Άργος όπου εκεί συναντήθηκαν με τον ΥΠΕΚΑ  Γ. Μανιάτη και το δήμαρχο Δ. Καμπόσο και
μαζί επισκέφτηκαν το χώρο όπου θα γίνει το Βυζαντινό και Επιγραφικό μουσείο στις στρατώνες ,το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και το κάστρο του Άργους "Λάρισα".
Ο υφυπουργός Γ. Ανδριανός  και η γεν. γραμματέας του ΥΠΑ  το απόγευμα  θα επισκεφθούν την Επίδαυρο και την Κυριακή το πρωί την Αρχαία Ασίνη.

Ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού  Γ. Ανδριανού.

''Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός με την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή εργοτάξια σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινές εκκλησίες και μονές της Αργολίδας όπου πραγματοποιούνται έργα ανασκαφών, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης μέσω του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν:

Την Παρασκευή:

  • την Ιερά Μονή στην Άρεια Ναυπλίου, όπου πραγματοποιούνται εργασίες στο καθολικό.
  • την Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Μιδέας, όπου και παρέστη σε σχετική εκδήλωση.

Το Σάββατο:

  • την Ακροναυπλία.
  • το κάστρο της Λάρισας του Άργους για το οποίο πρόσφατα αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα κατά 500.000 ευρώ.
  • Το Βυζαντινό Μουσείο του Άργους, του οποίου οι προθήκες δημοπρατούνται τις προσεχείς ημέρες ώστε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους το οποίο εντάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4.050.000 ευρώ.
  • Την αρχαία πόλη της Επιδαύρου (πέριξ του μικρού θεάτρου) όπου πραγματοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων.
  • Τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, όπου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ πραγματοποιούνται εκτεταμένα έργα αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, αλλά και διαμόρφωσης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Την Κυριακή:

  • την Αρχαία Ασίνη όπου εκτελούνται έργα ανάδειξης και αποκατάστασης.

 

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε εργοτάξια έργων πολιτισμού που υλοποιούνται στην Ερμιονίδα και είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, όπως η συντήρηση του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών.

Κατά την εκδήλωση στο χώρο της Ακρόπολης της Μιδέας, ο κ. Ανδριανός στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αισθάνομαι ξεχωριστή συγκίνηση γιατί συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση για τα σημαντικά ευρήματα της ακρόπολης της Μιδέας εδώ στον τόπο μου, στην Αργολίδα, με την ιδιότητα του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Και ταυτόχρονα, αισθάνομαι λόγω του θεσμικού μου ρόλου ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να γίνουν πράξη όλες αυτές οι δράσεις που μαζί τις έχουμε επισημάνει ως αναγκαίες για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του πλούτου της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας μας.

Η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει εδώ στη Μιδέα για την ανασκαφή και την ανάδειξη της Μυκηναϊκής Ακρόπολης είναι μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη για το τεράστιο μέγεθος και τη σημασία αυτής της παρακαταθήκης.

Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, που ως κέντρο αναφοράς έχει την Αργολίδα, ο κλασικός, ο βυζαντινός και μεταβυζαντινός είναι πυλώνες της μακραίωνης πολιτιστικής μας ιστορίας. Και οφείλουμε όχι απλώς να φροντίσουμε για την ανασκαφή και την προστασία των μνημείων μας, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό, σε σύγχρονες βάσεις και απαιτήσεις, για την συνολική προβολή και την μέγιστη αξιοποίησή τους προς όφελος της κάθε τοπικής κοινωνίας και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτές τις τρεις μέρες θα επισκεφθούμε με την Γενική Γραμματέα κυρία Μενδώνη πολλά από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς τόπους της Αργολίδας στα οποία εκτελούνται έργα συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης:

Ήδη επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή στην Άρεια όπου εκτελούνται έργα συντήρησης και αποκατάστασης του καθολικού. Αύριο θα επισκεφτούμε την Ακροναυπλία, και – στο Άργος - το Αρχαιολογικό Μουσείο που λίγες μέρες πριν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ, το Βυζαντινό Μουσείο καθώς και το κάστρο της Λάρισσας του οποίου ο προϋπολογισμός, με τροποποίηση της αρχικής έγκρισης που υπεγράφη στις 28.8.2013 αυξήθηκε από τα 400.000 ευρώ στα 945.000 ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι γνωστά σε όλους. Βεβαίως, πολλά από αυτά είναι συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα και την κοινωνία μας, ή έχουν επιδεινωθεί απ’ αυτήν. Όμως, η κρίση δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι αδράνειας και μεμψιμοιρίας.  Ίσα-ίσα που οφείλουμε εξαιτίας της κρίσης να σκεφτόμαστε και να δρούμε πιο αποτελεσματικά.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι, πέρα από τα προβλήματα στη φύλαξη των χώρων και στα ωράρια της λειτουργίας τους από την έλλειψη προσωπικού, στις Μυκήνες για παράδειγμα που επισκέφθηκα πρόσφατα, στο πωλητήριο δεν υπήρχαν προς πώληση αντικείμενα που να αφορούν το χώρο των Μυκηνών ή τον Μυκηναϊκό πολιτισμό ευρύτερα. Κι αυτό το θέμα έχει σχέση και με το ΤΑΠΑ.

Επίσης, δεν υπήρχε η δυνατότητα να πληρώσει ο επισκέπτης το όποιο αναμνηστικό αντικείμενο ή δώρο που θα αγοράσει με πιστωτική κάρτα – ενώ ξέρουμε όλοι ότι ιδίως οι τουρίστες χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά κάρτες. Ή ακόμα, πρέπει να δώσουμε στον τουρίστα τη δυνατότητα να αγοράσει κάτι και, καταβάλλοντας και τα έξοδα αποστολής, να ζητήσει να το παραλάβει στον τόπο της κατοικίας του για να μη χρειάζεται να κουβαλά αντικείμενα μαζί του σε όλο το ταξίδι του.

Είναι λοιπόν ζήτημα η αναδιοργάνωση του ΤΑΠΑ, αλλά και η διαχείριση καθενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου.

Ειδικά εδώ στην Αργολίδα, πέρα από τον μείζονα αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το μικρό θέατρο, έχουν επενδυθεί σημαντικά ποσά από κοινοτικούς πόρους για έργα αποκατάστασης, ανάδειξης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως στο Κάστρο της Λάρισας, στην Ακροναυπλία, σε βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια.

Ήδη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υλοποιούνται σήμερα έργα για την ανάδειξη των Ακροπόλεων της Ασίνης και της Τίρυνθας. Ανέφερα προηγουμένως την ένταξη πριν από λίγες μέρες του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους με προϋπολογισμό 4.050.000 ευρώ καθώς και την δημοπράτηση των προθηκών του Βυζαντινού Μουσείου του Άργους, ώστε το έργο να είναι έτοιμο στα μέσα του 2014.

Ταυτόχρονα προχωρούμε τις διαδικασίες για να ενταχθούν μια σειρά από έργα όπως:

  • η εκτέλεση ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Μυκηναϊκού Πολιτισμού
  • η εκτέλεση προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των σύγχρονης τεχνολογίας
  • η ανάδειξη της Λέρνας με την εξέταση της παράλληλης δημιουργίας θεματικού αρχαιολογικού πάρκου με τους μύθους του Ηρακλή
  • η ανάδειξη του Ηραίου στο Άργος.
  • Η ανάπλαση αρχαίων διαδρομών από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών προς τον Αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και της Προσύμνας και
  • η αποκατάσταση και η αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου των Μυκηνών.
  • Η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη μεσαιωνικών κάστρων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών και μοναστηριών.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στις διαδικασίες που προωθούνται στο Μπούρτζι προκειμένου σύντομα να ενταχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί στεγάζοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνδυασμό με αναψυχή.

 

Αναφέρω ακόμη το ενετικό κτήριο στον Αη-Γιώργη και το κτήριο Βίγγα στο Ναύπλιο.

Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν για να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα αυτόν τον σπάνιο πλούτο που διαθέτει ο τόπος μας.

Αυτό που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, είναι η μεγάλη κοινωνική συμμαχία για τον πολιτισμό που υπάρχει και περιμένει την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή της.

Μια συμμαχία που περιλαμβάνει από τους φιλότιμους εργαζόμενους σε χώρους και μουσεία, τους αρχαιολόγους, συντηρητές και τους άλλους τους ειδικούς επιστήμονες - όπως, εδώ στην ακρόπολη της Μιδέας, την διδάκτορα Αικατερίνη Δημακοπούλου την οποία συγχαίρω και ευχαριστώ για το έργο της την Διευθύντρια των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Νικολέττα Διβάρη - Βαλάκου και τον κύριο Θεμιστοκλή Μπιλή – τα στελέχη των Εφοριών Αρχαιοτήτων όπως η Έφορος κυρία Παπαδημητρίου, τα στελέχη του Υπουργείου. Θέλω να αναφερθώ ξεχωριστά στην Γενική Γραμματέα κυρία Μενδώνη που υπηρετεί με αφοσίωση όλα αυτά τα χρόνια τον πολιτισμό μας, τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο που έχει όραμα για τον πολιτισμό και εργάζεται σκληρά για την πραγματοποίησή του, καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μας Αντώνη Σαμαρά που ο ίδιος έχει διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού και έχει αποδείξει – και αποδεικνύει - έμπρακτα το έντονο ενδιαφέρον του για τα θέματα πολιτισμού. Μέχρι, βεβαίως, τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, τους ανθρώπους που αγαπούν και τιμούν τα μνημεία του πολιτισμού μας και στηρίζουν κάθε σχετική προσπάθεια.

Είναι λοιπόν αυτή η συμμαχία, που ουσιαστικά αφορά ολόκληρο τον λαό μας, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε πως, παρά την κρίση, θα καταστήσουμε τον πολιτισμό όχι απλώς αναπτυξιακό μοχλό, αλλά και γνώμονα νοηματοδότησης όπως αρμόζει στην πατρίδα μας.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός με την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή εργοτάξια σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινές εκκλησίες και μονές της Αργολίδας όπου πραγματοποιούνται έργα ανασκαφών, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης μέσω του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν:

Την Παρασκευή:

  • την Ιερά Μονή στην Άρεια Ναυπλίου, όπου πραγματοποιούνται εργασίες στο καθολικό.
  • την Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Μιδέας, όπου και παρέστη σε σχετική εκδήλωση.

Το Σάββατο:

  • την Ακροναυπλία.
  • το κάστρο της Λάρισας του Άργους για το οποίο πρόσφατα αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα κατά 500.000 ευρώ.
  • Το Βυζαντινό Μουσείο του Άργους, του οποίου οι προθήκες δημοπρατούνται τις προσεχείς ημέρες ώστε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους το οποίο εντάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4.050.000 ευρώ.
  • Την αρχαία πόλη της Επιδαύρου (πέριξ του μικρού θεάτρου) όπου πραγματοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων.
  • Τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, όπου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ πραγματοποιούνται εκτεταμένα έργα αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, αλλά και διαμόρφωσης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Την Κυριακή:

  • την Αρχαία Ασίνη όπου εκτελούνται έργα ανάδειξης και αποκατάστασης.

 

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε εργοτάξια έργων πολιτισμού που υλοποιούνται στην Ερμιονίδα και είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, όπως η συντήρηση του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών.

Κατά την εκδήλωση στο χώρο της Ακρόπολης της Μιδέας, ο κ. Ανδριανός στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αισθάνομαι ξεχωριστή συγκίνηση γιατί συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση για τα σημαντικά ευρήματα της ακρόπολης της Μιδέας εδώ στον τόπο μου, στην Αργολίδα, με την ιδιότητα του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Και ταυτόχρονα, αισθάνομαι λόγω του θεσμικού μου ρόλου ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να γίνουν πράξη όλες αυτές οι δράσεις που μαζί τις έχουμε επισημάνει ως αναγκαίες για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του πλούτου της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας μας.

Η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει εδώ στη Μιδέα για την ανασκαφή και την ανάδειξη της Μυκηναϊκής Ακρόπολης είναι μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη για το τεράστιο μέγεθος και τη σημασία αυτής της παρακαταθήκης.

Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, που ως κέντρο αναφοράς έχει την Αργολίδα, ο κλασικός, ο βυζαντινός και μεταβυζαντινός είναι πυλώνες της μακραίωνης πολιτιστικής μας ιστορίας. Και οφείλουμε όχι απλώς να φροντίσουμε για την ανασκαφή και την προστασία των μνημείων μας, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό, σε σύγχρονες βάσεις και απαιτήσεις, για την συνολική προβολή και την μέγιστη αξιοποίησή τους προς όφελος της κάθε τοπικής κοινωνίας και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτές τις τρεις μέρες θα επισκεφθούμε με την Γενική Γραμματέα κυρία Μενδώνη πολλά από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς τόπους της Αργολίδας στα οποία εκτελούνται έργα συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης:

Ήδη επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή στην Άρεια όπου εκτελούνται έργα συντήρησης και αποκατάστασης του καθολικού. Αύριο θα επισκεφτούμε την Ακροναυπλία, και – στο Άργος - το Αρχαιολογικό Μουσείο που λίγες μέρες πριν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ, το Βυζαντινό Μουσείο καθώς και το κάστρο της Λάρισσας του οποίου ο προϋπολογισμός, με τροποποίηση της αρχικής έγκρισης που υπεγράφη στις 28.8.2013 αυξήθηκε από τα 400.000 ευρώ στα 945.000 ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι γνωστά σε όλους. Βεβαίως, πολλά από αυτά είναι συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα και την κοινωνία μας, ή έχουν επιδεινωθεί απ’ αυτήν. Όμως, η κρίση δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι αδράνειας και μεμψιμοιρίας.  Ίσα-ίσα που οφείλουμε εξαιτίας της κρίσης να σκεφτόμαστε και να δρούμε πιο αποτελεσματικά.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι, πέρα από τα προβλήματα στη φύλαξη των χώρων και στα ωράρια της λειτουργίας τους από την έλλειψη προσωπικού, στις Μυκήνες για παράδειγμα που επισκέφθηκα πρόσφατα, στο πωλητήριο δεν υπήρχαν προς πώληση αντικείμενα που να αφορούν το χώρο των Μυκηνών ή τον Μυκηναϊκό πολιτισμό ευρύτερα. Κι αυτό το θέμα έχει σχέση και με το ΤΑΠΑ.

Επίσης, δεν υπήρχε η δυνατότητα να πληρώσει ο επισκέπτης το όποιο αναμνηστικό αντικείμενο ή δώρο που θα αγοράσει με πιστωτική κάρτα – ενώ ξέρουμε όλοι ότι ιδίως οι τουρίστες χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά κάρτες. Ή ακόμα, πρέπει να δώσουμε στον τουρίστα τη δυνατότητα να αγοράσει κάτι και, καταβάλλοντας και τα έξοδα αποστολής, να ζητήσει να το παραλάβει στον τόπο της κατοικίας του για να μη χρειάζεται να κουβαλά αντικείμενα μαζί του σε όλο το ταξίδι του.

Είναι λοιπόν ζήτημα η αναδιοργάνωση του ΤΑΠΑ, αλλά και η διαχείριση καθενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου ή μουσείου.

Ειδικά εδώ στην Αργολίδα, πέρα από τον μείζονα αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το μικρό θέατρο, έχουν επενδυθεί σημαντικά ποσά από κοινοτικούς πόρους για έργα αποκατάστασης, ανάδειξης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως στο Κάστρο της Λάρισας, στην Ακροναυπλία, σε βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια.

Ήδη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υλοποιούνται σήμερα έργα για την ανάδειξη των Ακροπόλεων της Ασίνης και της Τίρυνθας. Ανέφερα προηγουμένως την ένταξη πριν από λίγες μέρες του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους με προϋπολογισμό 4.050.000 ευρώ καθώς και την δημοπράτηση των προθηκών του Βυζαντινού Μουσείου του Άργους, ώστε το έργο να είναι έτοιμο στα μέσα του 2014.

Ταυτόχρονα προχωρούμε τις διαδικασίες για να ενταχθούν μια σειρά από έργα όπως:

  • η εκτέλεση ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Μυκηναϊκού Πολιτισμού
  • η εκτέλεση προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των σύγχρονης τεχνολογίας
  • η ανάδειξη της Λέρνας με την εξέταση της παράλληλης δημιουργίας θεματικού αρχαιολογικού πάρκου με τους μύθους του Ηρακλή
  • η ανάδειξη του Ηραίου στο Άργος.
  • Η ανάπλαση αρχαίων διαδρομών από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών προς τον Αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου και της Προσύμνας και
  • η αποκατάσταση και η αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου των Μυκηνών.
  • Η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη μεσαιωνικών κάστρων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών και μοναστηριών.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στις διαδικασίες που προωθούνται στο Μπούρτζι προκειμένου σύντομα να ενταχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί στεγάζοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνδυασμό με αναψυχή.

 

Αναφέρω ακόμη το ενετικό κτήριο στον Αη-Γιώργη και το κτήριο Βίγγα στο Ναύπλιο.

Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν για να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα αυτόν τον σπάνιο πλούτο που διαθέτει ο τόπος μας.

Αυτό που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, είναι η μεγάλη κοινωνική συμμαχία για τον πολιτισμό που υπάρχει και περιμένει την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή της.

Μια συμμαχία που περιλαμβάνει από τους φιλότιμους εργαζόμενους σε χώρους και μουσεία, τους αρχαιολόγους, συντηρητές και τους άλλους τους ειδικούς επιστήμονες - όπως, εδώ στην ακρόπολη της Μιδέας, την διδάκτορα Αικατερίνη Δημακοπούλου την οποία συγχαίρω και ευχαριστώ για το έργο της την Διευθύντρια των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Νικολέττα Διβάρη - Βαλάκου και τον κύριο Θεμιστοκλή Μπιλή – τα στελέχη των Εφοριών Αρχαιοτήτων όπως η Έφορος κυρία Παπαδημητρίου, τα στελέχη του Υπουργείου. Θέλω να αναφερθώ ξεχωριστά στην Γενική Γραμματέα κυρία Μενδώνη που υπηρετεί με αφοσίωση όλα αυτά τα χρόνια τον πολιτισμό μας, τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο που έχει όραμα για τον πολιτισμό και εργάζεται σκληρά για την πραγματοποίησή του, καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μας Αντώνη Σαμαρά που ο ίδιος έχει διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού και έχει αποδείξει – και αποδεικνύει - έμπρακτα το έντονο ενδιαφέρον του για τα θέματα πολιτισμού. Μέχρι, βεβαίως, τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, τους ανθρώπους που αγαπούν και τιμούν τα μνημεία του πολιτισμού μας και στηρίζουν κάθε σχετική προσπάθεια.

Είναι λοιπόν αυτή η συμμαχία, που ουσιαστικά αφορά ολόκληρο τον λαό μας, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε πως, παρά την κρίση, θα καταστήσουμε τον πολιτισμό όχι απλώς αναπτυξιακό μοχλό, αλλά και γνώμονα νοηματοδότησης όπως αρμόζει στην πατρίδα μας''.

(Φωτογραφίες eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος)
www.argolidaportal.gr